Fincantieri wil wereldleider in ontwikkeling groene cruiseschepen worden

De raad van bestuur van Fincantieri heeft de strategische richtlijnen en businessplan voor 2023 tot 2027 goedgekeurd. Daarin schetst de Italiaanse scheepsbouwer onder meer haar langetermijn-ambities om een wereldleider in de ontwikkeling en het levenscyclusbeheer van groene en digitale schepen voor de cruisesector te worden. Het wil daarbij de synergie tussen cruise, defensie en offshore aanwenden om de groep te versterken voor de groene en digitale transities alsook technologische innovaties.

Binnen de cruise-industrie heeft Fincantieri een marktaandeel van meer dan 40 procent. De Italiaanse scheepswerf heeft sinds 1990 zo’n 120 cruiseschepen gebouwd, wat neerkomt op meer dan een derde van de wereldvloot. Op 30 september 2022 had Fincantieri 28 cruiseschepen in haar orderboek voor leveringen tot en met 2028. De scheepsbouwgroep ontwikkelt niet alleen cruiseschepen in Italië, maar ook via haar diverse filialen, waaronder Vard in Noorwegen.

“De volgende industriële cyclus van de sector zal enerzijds worden gedreven door de hervatting van het cruisetoerisme en nieuwe luxe niche-operatoren die de markt betreden. Anderzijds is er de digitalisering en groene transitie met een grotere vraag naar schepen die zijn uitgerust met de meest innovatieve technologische kenmerken en motoren van de volgende generatie”, schrijft de scheepsbouwgroep. Fincantieri is ervan overtuigd dat de decarbonisering van de cruisesector samen met de hogere investeringen in hernieuwbare energie de rederijen zal motiveren om nieuwe schepen te bouwen en oudere eenheden af te stoten.

Fincantieri schetste onder leiding van haar nieuwe CEO Claudio Graziano twee stappenplannen. Het eerste leidt naar net-zero schepen en vereist technologische verbeteringen om het energieverbruik te verminderen, zowel voor de voortstuwing als voor de hotelvoorzieningen. Dit zal aanzetten tot nieuwe brandstoffen en voortstuwingstechnologieën alsook scheepsoperaties met lagere kruissnelheden. Het tweede stappenplan slaat op de digitale transitie om hogere efficiëntie te genereren in de operaties, engineering en inkoop, toenemende integratie te bereiken met behulp van artificiële intelligentie en een duw in de richting van geavanceerde analyses die digitale applicaties en dataplatforms ontwikkelen. De Italiaanse scheepsbouwer voorspelt in haar businessplan een nieuwe generatie schepen met dubbele brandstof in combinatie met brandstofcellen en batterijen in 2030 en net-zero schepen tegen 2050 met nieuwe brandstoffen en nieuwe op verbranding gebaseerde krachtcentrales.

© foto Fincantieri

Klik hier voor meer nieuws