Meyer Werft heeft moeilijk crisisjaar overwonnen

De Meyer Werft had de Covid-pandemie begin 2022 nog niet helemaal verwerkt of er kondigde zich met de oorlog in Oekraïne een nieuwe crisis aan. “Beide crises en hun gevolgen in de vorm van materiaaltekorten en hoge prijsstijgingen blijven de cruise- en scheepsbouw hard treffen”, zegt de Duitse werf in haar jaaroverzicht. Ook dit jaar was de scheepsbouwer genoodzaakt tal van maatregelen te nemen om de economische stabiliteit van het bedrijf met 3.350 werknemers te behouden en tegelijkertijd de herstructurering en transformatie op lange termijn naar digitalisering en duurzaamheid mogelijk te maken.

Ondanks alle ongunstige omstandigheden is Meyer Werft er met de Disney Wish voor Disney Cruise Line en de Arvia voor P&O Cruises opnieuw in geslaagd om twee schepen aan internationale rederijen te leveren. De komende jaren zal de werf nog meer innovatieve grootschalige projecten uitvoeren. Op de zusterscheepswerf Meyer Turku wordt momenteel de Icon of the Seas gebouwd, het grootste cruiseschip ter wereld, dat met een groot aantal technische en toeristische innovaties opnieuw de norm zal stellen voor de industrie. Zo wordt het schip onder meer uitgerust met de Aqua Dome, de grootste glazen constructie op zee.

Vooral tijdens de wereldwijde uitdagingen bepaalde de Meyer Werft de koers voor de toekomst. Om deze reden werd het orderboek opnieuw aangepast aan de bijzondere situatie om ondanks alle verstoringen van de toeleveringsketens en materiële knelpunten volledig voltooide schepen op een betrouwbare datum en in de gebruikelijke kwaliteit aan klanten te kunnen overhandigen. Daarnaast heeft de scheepsbouwgroep haar productportfolio verder gediversifieerd.

Meyer Re biedt een uitgebreid after-sales serviceaanbod, Meyer Floating Solutions ontwikkelt en bouwt drijvende gebouwen voor de meest uiteenlopende doeleinden en Meyer Yachts plant de groenste en grootste superjachten ter wereld. De gezamenlijke overname van Neptun Ship Design met Fassmer en de oprichting van Meyer Wismar om de voormalige Global 1 van Dream Cruises voor Disney Cruise Line te voltooien, hebben de Meyer Group verder uitgebreid en zorgen voor werkgelegenheid in de Duitse scheepsbouwindustrie. De bedrijvengroep positioneert zich daarmee veel breder en richt zich ook op producten buiten de cruisebranche.

Emissievrije oplossingen

Om haar technologisch leiderschap in cruiseschepen verder uit te bouwen, werkt de scheepswerf al meer dan 15 jaar aan nieuwe emissievrije oplossingen. In 2018 werden voor het eerst LNG-voortstuwingssystemen geïntroduceerd die klaar zijn voor serieproductie. Ook wordt intensief onderzoek gedaan naar brandstofceltechnologie, methanol als brandstof en andere technische innovaties op passagiers- en cruiseschepen om de weg naar het emissievrije cruisen mogelijk te maken.

De Silver Nova, die in 2023 wordt opgeleverd, wordt niet alleen uitgerust met emissiearm LNG, maar ook met batterijen en een brandstofcelsysteem voor de volledige hotelexploitatie. Dit betekent dat het luxeschip voor Silversea Cruises de hoogste eisen van de IMO, die pas in de toekomst zullen gelden, met 25 procent overtreft in termen van de Energy Efficiency Design Index (EEDI). Ook nieuw voor Silversea is dat de schepen van de Nova-klasse een horizontale lay-out en een innovatief asymmetrisch ontwerp hebben, met openbare ruimtes en suites over de gehele lengte van het schip. Daarnaast levert Meyer in 2023 de Carnival Jubilee af, een schip voor de in de VS gevestigde Carnival Cruise Line.

© foto’s Meyer Werft, Silversea Cruises en Disney Cruise Line

Klik hier voor meer nieuws