Vroeg boeken of wachten op last minutes?

Het boekingsseizoen schiet uit de startblokken en ook in onze contreien wachten heel wat vakantiegangers tot het nieuwe jaar en de vakantiesalons om de reis voor de zomer vast te leggen.  Anderen stellen de beslissing uit tot kort voor de afvaart en hopen op die manier te profiteren van een last minute-aanbieding. Dat kan een flinke stuiver besparen, maar houdt wel risico’s in.

Veel kajuiten voor de zomer 2023 zijn vandaag al geboekt. Op sommige schepen zijn voor juli en augustus zelfs alle suites al uitverkocht! De kans is dus groot dat het huttype dat jij voor ogen had er kort voor het vertrek niet meer zal zijn. Dat geldt zeker voor gezinshutten. Niet alle kajuiten aan boord van het cruiseschip beschikken namelijk over een slaapplaats voor een derde, vierde of vijfde persoon. En dan moet je ook nog hopen dat je kort voor het vertrek een plaats of een betaalbare prijs vindt op het vliegtuig dat je naar de inscheephaven moet brengen.

Dit laatste speelt uiteraard niet als je dicht bij huis inscheept. Weet echter dat de Noorse fjorden de populairste bestemming zijn op cruises die vanuit onze contreien vertrekken. Dus ook hier riskeer je het schip te missen of niet meer die balkonhut te vinden die jij voor ogen had.

Prijzen stijgen

Bij de meeste rederijen zijn de tarieven voor de zomer de jongste maanden al flink gestegen. Op sommige afvaarten ligt de prijs per persoon intussen al 1.000 euro en meer hoger dan een half jaar geleden. Met de stijging van de energieprijzen en de inflatie hebben de meeste maatschappijen hun prijzen al geïndexeerd en kondigen voor de volgende weken nog meer prijsstijgingen aan.

Je mag ook niet vergeten dat de cruiserederijen hun boekingen meestal twee jaar van tevoren openen en op dat moment vroegboekkortingen lanceren. In het ideale model starten de prijzen laag en verhogen die naarmate de bezetting stijgt. Dat betekent dat je vandaag de beste prijzen vindt voor 2024 en 2025! Bovendien opereren de maatschappijen op wereldschaal. Trouwe cruisepassagiers en zeker de Amerikaanse reizigers weten dat ze meestal van de beste voorwaarden genieten kort na de opening van de reservaties. Zij twijfelen niet om hun cruise 12 tot 24 maanden van tevoren vast te leggen.

Bovendien zijn unieke, eenmalige reizen vaak al kort na de start van de boekingen volzet. De voorbije maanden zagen we diverse wereld- en lanceringscruises die in één dag zo goed als uitverkocht waren. Dat geldt ook voor cruises naar vaargebieden die de schepen maar gedurende een korte periode bezoeken zoals Antarctica, de Amazone of Groenland. Hou er tevens rekening mee dat veel expeditieschepen maar een capaciteit van 100 tot 200 passagiers hebben. Ook voor cruises die samenvallen met een feestdag of een speciaal evenement, is de vraag groter. Denk bijvoorbeeld aan Nieuwjaar in Dubai, het Carnaval van Rio, de Monaco Grand Prix of het Cannes Film Festival. In één adem kunnen we hier ook bijzondere herpositioneringscruises of extra lange reizen vermelden. Een schip vaart immers hoogstens één keer per jaar tussen Frans Polynesië en Australië, van Dubai over de Indische Oceaan naar Singapore of van Zuid-Afrika via de westkust van het continent terug naar Europa.

Als algemene regel geldt bovendien dat de duurste en goedkoopste hutten het eerst aan de man zijn gebracht. Ben je een budgetjager, dan heb je er alle baat bij zo snel mogelijk de goedkoopste binnenhut te boeken. Wens je al dan niet voor een speciale gelegenheid, een luxueuze suite te reserveren, dan leg je ook die best lang op voorhand vast. Meestal beschikken de schepen maar over een of enkele Owner’s Suites, Royal Suites of gelijkaardige luxe-accommodaties.

Hamvraag

Dat brengt ons terug bij de hamvraag. Vroegboeking of last minute? Maakt de bestemming minder uit en kan je vertrekken wanneer je wil, dan zal er ongetwijfeld een last minute promotie zijn die jou aanspreekt. Besef wel dat je soms niet te kieskeurig kan zijn. Sommige rederijen stellen op dat ogenblik alleen nog garantiehutten voor. Dan betaal je bijvoorbeeld voor een balkonhut, maar kan je niet beslissen over het dek of de locatie op het schip. Het kajuitnummer wordt dan pas kort voor de afvaart toegewezen.

Heb je een bepaalde bestemming voor ogen, wil je absoluut die stad ontdekken, ben je gebonden aan de bouwvakvakantie of zoek je een vierpersoonshut, dan leg je de cruise toch maar best tijdig vast. Weet ook dat de cruiserederijen doorgaans flexibele boekingsvoorwaarden hanteren en je tot enkele maanden voor het vertrek de reis nog kan omboeken of de prijs laten aanpassen indien de tarieven intussen toch zijn gedaald. Vaak zal je op dat ogenblik enkel dossierkosten moeten betalen. Praat met de reisagent of touroperator of lees de verkoopvoorwaarden in de brochure of op de website van het agentschap of de rederij. Zorg bovendien dat je beschikt over een goede reis- en annulatieverzekering die niet alleen ongevallen en ziektes dekt, maar je ook vergoedt indien jij of een medereiziger met bijvoorbeeld Covid besmet raakt en niet kan vertrekken.

© foto’s Pixabay, Port of Barcelona, Port of Antwerp-Bruges

Klik hier voor meer nieuws