Negentien nieuwe zeeschepen komen dit jaar in de vaart

2023 belooft andermaal een indrukwekkend cruisejaar te worden. De vloot van oceaanschepen breidt opnieuw uit met 19 eenheden en 3 nieuwe scheepsklasses. Die zijn samen goed voor circa 38.000 benedenbedden. De nieuwbouwprojecten vertegenwoordigen voor de rederijen een investering van elf miljard euro. Het gros van dat bedrag vloeit naar de Europese scheepswerven en hun onderaannemers.

Bij de luxerederijen valt eerst en vooral de Silver Nova op. Het schip luidt deze zomer een nieuwe scheepsklasse voor Silversea Cruises in. Silver Nova en het zusterschip Silver Ray, gepland voor 2024 worden ’s werelds eerste emissiearme cruiseschepen met geavanceerde hybride technologie die gebruik maakt van brandstofcellen, batterijen en dual-fuel motoren die vloeibaar aardgas gebruiken en in de haven geen schadelijke stoffen uitstoten. Ze bieden plaats aan 728 gasten.

In het luxesegment vermelden we verder de Seven Seas Grandeur die eind dit jaar de vloot vervoegt. Het zusterschip van de Seven Seas Explorer en Seven Seas Splendor is momenteel in aanbouw op de Fincantieri-werf in Ancona. De schepen van Regent Seven Seas Cruises kunnen 750 passagiers verwelkomen. Seabourn breidt de vloot uit met de Seabourn Pursuit, haar tweede expeditieschip en zuster van de Seabourn Venture die vorige zomer werd gelanceerd. Deze Polar Class 6-schepen kunnen in een dubbele bezetting 264 gasten accommoderen.

Er beweegt dit jaar weer heel wat op de expeditiemarkt. Swan Hellenic neemt dit voorjaar de SH Diana in dienst. Het derde PC6-vaartuig wordt met een capaciteit van 192 passagiers iets groter dan de SH Minerva en SH Vega. Oceanwide Expeditions breidt haar vloot uit met de Janssonius voor 174 passagiers. Het schip was al eerder aangekondigd. De bouw en lancering liepen vertraging op door de sancties tegen Russische bedrijven. De ijsversterkte Janssonius is een zusterschip van de Hondius die in 2019 in de vaart kwam.

Sunstone Maritime neemt haar zesde eenheid van de Infinity-ijsklasse in ontvangst. Deze schepen vallen op door hun X-Bow, een concept van omgekeerde boeg, ontworpen door Ulstein. Het schip wordt het hele jaar door gecharterd door Albatros Expeditions en krijgt de naam Ocean Albatros mee. Het expeditieschip is gebouwd voor 186 gasten.

Scenic Cruises neemt met de Scenic Eclipse II een tweede zeeschip in de vaart. Het expeditieschip/discovery yacht voor 228 gasten wordt momenteel in Kroatië afgewerkt. De lancering is gepland voor april. Ook zusterrederij Emerald Cruises breidt uit. De Emerald Sakara wordt een zusterschip van de Emerald Azzurra die vorig jaar werd gelanceerd. Beide yachten hebben een capaciteit van 100 gasten.

Boetiekrederijen

Dit brengt ons bij de boetiekrederijen. In dit marktsegment wordt vooral uitgekeken naar de Vista van Oceania Cruises. Na ruim tien jaar lanceert de maatschappij met het vaartuig een nieuwe scheepsklasse. De schepen van de Allura-klasse hebben een capaciteit van 1.200 gasten. Als toonaangevende culinaire cruisemaatschappij zal de Vista onder meer vier nieuwe restaurants omvatten. In 2025 volgt nog een zusterschip.

Ook Viking Cruises zit niet stil en brengt met de Viking Saturn dit jaar haar tiende schip in de reeks in de vaart. Dat zal net als haar zusterschepen plaats bieden aan 930 passagiers. De volgende jaren zullen nog zeker zes eenheden volgen, gebouwd bij Fincantieri in Italië.

Nieuwe rederijen

Daarnaast kiezen dit jaar enkele nieuwe rederijen het ruime sop. Dat is eerst en vooral Explora Journeys, de nieuwe luxebrand van de MSC Group. Explora I zal in juli in Southampton haar eerste gasten ontvangen. De rederij heeft intussen zes schepen voor 992 gasten in aanbouw of bestelling.

In Azië is het uitkijken naar Adora Cruises. Deze rederij is een joint venture van de China State Schipbuilding Corporation en de Carnival Corporation & Plc. Die heeft momenteel twee schepen in aanbouw in China. Veel details zijn er nog niet. We weten alleen dat die gebouwd worden op het platform van de Vista Class dat eerder werd gebruikt voor Carnival Cruise Line en Costa Cruises. Het eerste schip zal 5.248 passagiers kunnen ontvangen.

Ook nieuw is Compagnie Française de Croisières. Die start evenwel met een tweedehandsschip en komt bijgevolg niet in het overzicht voor.

Resortschepen

De lijst van grote schepen wordt aangevoerd door Icon of the Seas. Het schip voor Royal Caribbean International is in aanbouw bij Meyer Turku en wordt tegen eind dit jaar verwacht. Het zal plaats bieden aan maximaal 7.600 passagiers en 2.350 bemanningsleden. Icon zal 250.800 brutoton meten en wordt daarmee het allergrootste cruiseschip ooit gerealiseerd. Het zal heel wat innovatieve voorzieningen bevatten.

Daarnaast zullen we een hele reeks zusterschepen zien. Carnival Jubilee (5.400 pax)  wordt een zusterschip van de Mardi Gras en Carnival Celebration. Virgin Voyages verdubbelt haar vloot met de introductie van de Resilient Lady en Brilliant Lady en heeft daarmee voorlopig haar volledige orderboek afgewerkt. Voor de volledigheid vermelden we dat Resilient Lady (2.800 pax) eind 2022 al werd opgeleverd door de Fincantieri-werf, maar effectief pas dit jaar haar eerste gasten zal ontvangen. Bij Celebrity Cruises loopt eind dit jaar Celebrity Ascent (3.260 pax) van stapel, het vierde schip van de Edge Series en zusterschip van de Celebrity Beyond.

MSC Cruises voegt deze zomer de MSC Euribia (4.816 pax) aan haar vloot toe. Dit wordt het derde schip van de Meraviglia Plus-klasse en heeft dezelfde kenmerken als de MSC Grandiosa en MSC Virtuosa. Norwegian Cruise Line lanceert met de Norwegian Viva (3.125 pax) het tweede schip van de Prima-klasse. NCL heeft in deze scheepsklasse zes eenheden in bestelling. Het is niet uitgesloten dat de volgende in de reeks iets groter zullen zijn.

Tot slot merken we op dat Icon of the Seas met een prijskaartje van circa 1,5 miljard euro het duurste schip wordt dat dit jaar in de vaart komt. Het duurste nieuwbouwproject per bed wordt de Explora I. De kostprijs bedraagt ruim 1 miljard euro voor minder dan 1.000 gasten. Ook de aandacht voor het milieu stijgt. Vier nieuwbouwschepen voor MSC Cruises, Silversea, Royal Caribbean en Carnival Cruise Line zullen op vloeibaar aardgas varen. Voor de volledigheid vermelden we dat we ons in het overzicht hebben beperkt tot de oceaanschepen die bijgevolg wereldwijd inzetbaar zijn. Daarnaast komen eveneens nieuwe riviercruiseschepen en kustvaartuigen in de vaart. Tot deze laatste categorie behoren onder meer de twee zusterschepen voor Havila Voyages die straks langs de Noorse kust in de vaart komen.

Meer technische gegevens van de nieuwbouwprojecten vind je in ons overzicht van de zeeschepen.

© foto’s Silversea Cruises, Oceania Cruises, Seabourn, Explora Journeys en Royal Caribbean International

Klik hier voor meer nieuws