Derde Havila-schip hopelijk in februari in de vaart

Havila Voyages hoopt haar derde schip, Havila Polaris, op 11 februari in de vaart te nemen op de kustroute tussen Bergen en Kirkenes. De vertraging heeft andermaal te maken met de leasefinanciering van het schip. Het Noorse hooggerechtshof had zich in december al uitgesproken in het voordeel van Havila. De afwikkeling van het dossier neemt echter meer tijd in beslag dan verwacht.

“De bouw van de Havila Polaris op de Tersan-scheepswerf in Turkije is voltooid en we hadden het schip op tijd thuis kunnen brengen voor de opstart volgens schema op 29 december”, zegt algemeen directeur Bent Martini. De rederij kan het kustschip echter niet in ontvangst nemen in afwachting van een juridische afwikkeling op de geblokkeerde rekening, in overeenstemming met de sanctieregels tegen Rusland. De financiering van het schip gebeurde namelijk door een Russische bankinstelling.

Havila hoopt en verwacht in de loop van januari een oplossing te bereiken. Dit betekent dat ook de geplande rondreizen van de Havila Polaris, met vertrek uit Bergen op 9, 20 en 31 januari 2023 komen te vervallen. “Dit is zeer spijtig voor het ministerie van Transport, onze klanten, partners, de kustgemeenschappen en onze medewerkers, maar in een jaar vol uitdagingen die we nooit hadden kunnen voorzien, hebben we geleerd aan dergelijke tegenslagen het hoofd te bieden”, zegt Martini. “We hopen op begrip van alle betrokkenen. Dit is geen wenselijke situatie, maar het ligt buiten onze macht omdat het voor ons belangrijk is om binnen de wetgeving te blijven. We hebben er alles aan gedaan om Havila Polaris op tijd thuis te krijgen, maar het juridische proces duurt langer dan onze juridische adviseurs en wij konden verwachten.”

Iedereen die een cruise heeft geboekt op de betreffende afvaarten werd door Havila Voyages gecontacteerd met een aanbod om de reis te verplaatsen naar een ander schip, of naar een latere datum. Passagiers krijgen ook de mogelijkheid om hun boeking kosteloos te annuleren. Havila Voyages heeft intussen een deadline gesteld voor de levering van de Havila Polaris in de tweede helft van januari om de route vanuit Bergen op 11 februari 2023 te kunnen starten. Na de Polaris volgt over enkele maanden nog het vierde schip Havila Pollux.

© foto Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws