Havila Voyages bant elektrische en hybride wagens

Havila Voyages laat geen elektrische en hybride voertuigen meer toe aan boord van haar Noorse kustdienst. Volgens de rederij gebeurt dat na een risicoanalyse door een extern bedrijf. Daaruit blijkt dat bemanningsleden van de schepen niet in staat zijn om branden met dergelijke wagens te bestrijden.

CEO Bent Martini geeft toe dat er een zekere verwachting is, vooral van de Noorse kustgemeenschap, dat de schepen langs deze route tussen Bergen en Kirkenes personenwagens vervoeren. Volgens de directie is de beslissing gebaseerd op een pure veiligheidsbeoordeling omdat de bemanning en installaties aan boord van de Havila-schepen deze incidenten niet kunnen bestrijden. Een brand in elektrische, hybride of waterstofauto’s vereist externe reddingsacties en dat is tijdens het varen niet evident. Een dergelijke situatie vormt dan ook een gevaar voor de opvarenden en de schepen.

De schepen van Havila Voyages zijn echter wel uitgerust met de grootste batterijpakketten van alle passagiersschepen. Volgens de rederij vormen die geen risico’s omdat deze accu’s zijn geïnstalleerd conform de huidige eisen voor brandveiligheid op schepen. Dat betekent dat de batterijen zijn verdeeld over geïsoleerde en brandveilige ruimtes met specifieke brandbeveiligingssystemen.

Een internationale verzekeringsmaatschappij heeft vorig jaar de scheepvaartindustrie al gewaarschuwd voor het toenemend brandgevaar. In een rapport wees het bedrijf op de potentiële gevaren van lithium-ionbatterijen en het risico op brand, explosie, giftige gassen en de mogelijkheid van thermische ontsnapping door het transport van deze batterijen.

De beslissing van Havila wordt niet door iedereen positief onthaald. Volgens bepaalde bronnen is het aan de rederij om haar bemanningen te trainen in het bestrijden van dergelijke incidenten. Havila wijst er dan weer op dat het vervoer van particuliere wagens geen vereiste is in de concessieovereenkomst met het Noorse ministerie van Verkeer voor de uitbating van de kustroute tussen Bergen en Kirkenes.

© foto Havila

Klik hier voor meer nieuws