Crystal Cruises start in juli opnieuw op

Crystal vaart vanaf eind juli opnieuw uit. Crystal Serenity komt als eerste schip terug in de vaart. In september kiest ook de Crystal Symphony terug het ruime sop. Op haar website heeft de luxerederij de eerste 70 afvaarten gepubliceerd voor dit en volgend jaar in de aanloop tot de opening van de boekingen. Die starten op 20 februari aanstaande.

Onder de titel ‘Crystal: Exceptional at Sea’ begint de voormalige luxerederij een nieuw leven. De naam wijzigt ook naar ‘Crystal’ in plaats van Crystal Cruises. Crystal Serenity komt als eerste schip op 31 juli in Marseille in de vaart met een twaalfdaagse cruise richting Lissabon. Het schip volgt daarna de Atlantische kusten en zal in augustus nog even in Noord-Europa varen vooraleer het op 8 september vanuit Reykjavik de oceaan oversteekt naar Québec. De Serenity volgt daarna de Amerikaanse oostkust naar Miami en de Caraïben. Begin volgend jaar staat een wereldcruise gepland. Tijdens de zomer 2024 toert het schip in Alaska.

De eerste afvaart van de Crystal Symphony wordt op 1 september een weekcruise van Piraeus (Athene) naar Istanbul. Het schip vaart tot eind september in de Middellandse Zee. Het richt daarna de steven op het Midden-Oosten, India, het Verre Oosten en Australië/Nieuw-Zeeland. In maart 2024 vaart de Crystal Symphony vanuit Mumbai terug naar Athene.

Beide schepen bevinden zich momenteel op de Fincantieri-werf in Triëst. Daar worden ze geüpgraded. Openbare ruimtes worden vernieuwd, maar behouden hun gekende namen. Het belangrijkste werk wordt het vernieuwen en verruimen van de suites. Dit betekent dat de capaciteit van beide schepen circa 25 procent zal dalen. Op de Crystal Serenity zakt het aantal passagiers van 980 naar 740 en op de Crystal Symphony van 848 naar 606. Een beperkt aantal suites zal voorbehouden zijn voor alleenreizenden.

Reizigers en voormalige gasten die eerder hun interesse hebben getoond in de heropstart van Crystal, kunnen vanaf maandag 20 februari in première de cruises boeken. Onder hen bevinden zich ook gasten die de voorbije weken al een open voorschot van 500 USD hebben betaald. Later die maand openden dan de algemene boekingen. Crystal rekent een gemiddelde dagprijs aan van 500 euro per persoon. Dat is fors goedkoper dan andere luxerederijen die vandaag vaak dagprijzen hanteren van 800 tot zelfs 1.000 euro.

Voor Crystal zal het er in de eerste fase vooral op aankomen het vertrouwen van de reisindustrie en de gasten terug te winnen. Met het faillissement van Crystal Cruises begin 2022 hebben heel wat reisagenten en klanten centen verloren. De nieuwe eigenaar A&K Travel Group zei aanvankelijk dat ze geen verplichtingen had tegenover de voormalige eigenaar, maar zou nu toch bereid zijn haar goede wil te tonen. De discussie beperkt zich trouwens niet tot Crystal, want er waren ook gasten die cruises hadden geboekt op de Crystal Endeavor die intussen is overgekocht door Silversea Cruises. Over deze afhandelingen lopen momenteel nog rechtszaken in Miami.

© archieffoto Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws