Keren de klassieke muster drills terug?

Norwegian Cruise Line Holdings bergt de elektronische muster drills terug op die waren ingevoerd naar aanleiding van de Covid-pandemie. Met onmiddellijke ingang worden de gezamenlijke reddingsdemonstraties voor de passagiers terug ingevoerd bij Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises.

In een reactie zegt het cruiseconcern dat zij de procedures op het vlak van de veiligheids- en beveiligingsmaatregelen continu evalueert. Daarom is beslist dat de groepsdemonstraties waarop de mensen zich persoonlijk en gezamenlijk moeten aanmelden voor de start van de cruise, weer worden ingevoerd.

Naar aanleiding van de coronacrisis hadden de meeste rederijen elektronische demonstraties ingelast om op die manier de afstand tussen de gasten te vrijwaren. Concreet moesten de passagiers de veiligheidsinstructies bekijken op hun smartphone of in de kajuit op het televisietoestel en zich vervolgens kort aanmelden op hun verzamelpunt waar hun aanwezigheid werd geregistreerd door de cruisekaart te scannen. Dat kan gebeuren op een tijdstip dat de passagiers het best uitkomt. Meestal hebben zij vier tot vijf uur om zich aan te melden. Deze reddingsdemonstratie is – ongeacht de vorm – bij wet verplicht voor het schip uitvaart.

De meeste gasten hebben de e-muster positief onthaald. Ze duurt maar enkele minuten, waar de passagiers voorheen soms een half uur of zelfs langer op hun verzamelpunt moesten blijven. Ook voor het schip is de huidige procedure eenvoudiger. Bovendien is het niet nodig om tijdens de drill alle publieke diensten stil te leggen en de bars te sluiten. Anderzijds dient gezegd dat sommige passagiers denken dat de veiligheidsoefening 2.0 niet verplicht is. Vaak moet het schip herhaaldelijk aandringen tot ook de laatste passagiers hun verzamelpunt bezoeken.

Rederijen zijn verdeeld

Norwegian Cruise Line Holdings is niet de enige maatschappij die de klok terugdraait. Ook Disney Cruise Line heeft het oude systeem terug ingevoerd. Uit de reacties blijkt dat die beslissing bij de meeste passagiers op weinig begrip kan rekenen.

Royal Caribbean Cruises heeft onlangs aangekondigd dat de ‘e-muster’ behouden blijft en zij niet van plan is om terug over te schakelen op het oude systeem. Het staat de gasten uiteraard steeds vrij om op het verzamelpunt verdere uitleg of een demonstratie voor het dragen van het reddingsvest te vragen. Ook bij Carnival Cruise Line klinkt het dat het e-muster protocol wordt behouden. Gasten kunnen uiteraard bijkomende uitleg vragen aan de leden van de crew die de verzamelpunten bemannen.

Op de MSC World Europa die deze maanden in de Perzische Golf vaart, moeten de gasten op het aangekondigde tijdstip de veiligheidsvideo bekijken in hun kajuit, via een cijfercode het bekijken van de video telefonisch bevestigen en vervolgens binnen het half uur hun cruisekaart laten scannen op hun verzamelpunt.

Klik hier voor meer nieuws