Costa Group en Proman bundelen krachten voor koolstofvrije cruise-industrie

De Costa Group (Costa Cruises en AIDA Cruises) en de Zwitserse methanolproducent Proman hebben een intentieverklaring ondertekend voor de implementatie van methanol als scheepsbrandstof voor de cruise-industrie. Het partnerschap heeft tot doel de energietransitie en het koolstofarm maken van de bestaande vloot te versnellen door de levering van duurzame methanol te verbeteren, de weg vrij te maken voor de aanpassing van bestaande schepen om op schone brandstof te varen en door te investeren in nieuwe methanolaangedreven nieuwbouwschepen.

De verklaring bevestigt volgens de Costa Group andermaal het potentieel van methanol om een ​​sleutelrol te spelen in de voortdurende vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de cruisesector en andere scheepvaartsegmenten. Het is een minder vervuilende brandstof die verontreinigende stoffen in de lucht, zoals fijnstof en zwaveloxiden, vrijwel elimineert en die algemeen verkrijgbaar is en in toenemende mate wordt geproduceerd via koolstofarme, biogene of op waterstof gebaseerde routes. Bij gebruik in brandstofcellen heeft methanol het potentieel om in de nabije toekomst nul-emissies mogelijk te maken.

Methanol beschikt bovendien over gemakkelijk te hanteren eigenschappen. Daardoor is ze aantrekkelijk voor zowel nieuwbouw als voor het ombouwen van bestaande schepen. Alle vormen van methanol, of het nu gaat om aardgas, koolstofarm of hernieuwbaar, kunnen worden gemengd, ongeacht het productietraject. Het maakt bijgevolg een betrouwbaar overgangspad mogelijk naar volledig broeikasgasneutrale cruiseschepen in de nabije toekomst.

“De technologie om een ​​schip achteraf uit te rusten om methanol als brandstof te accepteren, is vandaag beschikbaar. Onze methanolproducten kunnen de overgang naar brandstoffen met een lage koolstofintensiteit vergemakkelijken. Methanol-aangedreven schepen hebben een bewezen staat van dienst in het verminderen en elimineren van grote broeikasgasemissies, waardoor de luchtkwaliteit rond grote havens en scheepvaartroutes onmiddellijk wordt verbeterd. We zijn verheugd om onze expertise in de volledige waardeketen van methanol te brengen om de gedurfde ambities van de Costa Group te helpen waarmaken”, aldus Tim Cornelius, Managing Director Corporate Development van Proman.

Door de jaren heen is de Costa Group toonaangevend geweest op het gebied van duurzame innovatie in de cruise-industrie. Het bedrijf was het eerste dat voortstuwing op vloeibaar aardgas (LNG) introduceerde op vier schepen. De meeste eenheden van de Costa Group zijn uitgerust met walstroom om emissievrij te verblijven in havens waar de technologie beschikbaar is. Ook heeft het bedrijf de eerste tests met biobrandstoffen uitgevoerd. Door dit en het huidige partnerschap met Proman heeft de Costa Group bewezen dat de brandstoftransitie in de maritieme industrie mogelijk is door een sterke samenwerking en gedeelde visies voor een duurzame toekomst. “We verkleinen de ecologische voetafdruk van onze vloot terwijl we in de haven en op zee zijn, investeren in geavanceerde milieutechnologieën en werken samen met bedrijven zoals Proman die een passie delen voor duurzame energietransitie. Door cruiseschepen in staat te stellen methanol als voortstuwingsbrandstof te gebruiken, volgt Costa de ambitie om tegen 2050 de volgende grote stap te zetten naar broeikasgasneutrale operaties van onze vloot”, aldus Christoph Schladoer, VP Decarbonisatie Costa Group.

© foto Costa Cruises

Klik hier voor meer nieuws