Vijfde en zesde schip Prima-klasse varen op methanol

Norwegian Cruise Line heeft aangekondigd dat ze een extra 1,2 miljard investeert in de zes schepen van de Prima Class. Eerder was al bekend dat de capaciteit van de nummers drie en vier stijgt van 3.215 op de Norwegian Prima en de Norwegian Viva die deze zomer wordt gelanceerd, tot 3.350 passagiers op de Prima Plus-schepen. Het volgende paar komt respectievelijk in 2025 en 2026 in de vaart. Dat is een jaar later dan in de originele planning. De aangepaste overeenkomst met de Fincantieri-werf voorziet daarnaast in een herconfiguratie van het vijfde en zesde schip in de reeks om deze eenheden voor te bereiden om te varen op groene methanol. De lancering van deze schepen is gepland voor 2027 en 2028.

“Hoewel er in de toekomst aanvullende aanpassingen nodig zullen zijn om het gebruik van methanol in aanvulling op traditionele scheepsbrandstof op deze schepen volledig mogelijk te maken, versterkt de aanpassing het streven van het bedrijf naar koolstofarm maken en is het een belangrijke stap voorwaarts in het streven naar een netto nul-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050”, aldus de rederij. NCLH is al volop bezig met het testen van biobrandstof. Onlangs werden de Norwegian Star, Norwegian Sun en Norwegian Epic bevoorraad met biobrandstofmengsels waarbij 30 procent van de fuel bestond uit biobrandstof.

De aankondiging gebeurde tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van Norwegian Cruise Line Holdings. De moedermaatschappij van Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises sloot het vierde kwartaal van 2022 af met een omzet van 1,5 miljard USD en een verlies van bijna een half miljard USD. Voor het volledige boekjaar moest de groep een verlies van 2,3 miljard USD incasseren.

Groene cijfers en besparingen

Het concern is er echter van overtuigd dat ze in 2023 opnieuw groene cijfers zal kunnen voorleggen dankzij een hogere prijszetting en een recordbezetting. Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een gemiddelde bezetting van 100 procent verwacht met de daaropvolgende kwartalen historisch hoge cijfers. Voor het volledige boekjaar 2023 hoopt NCLH een bezettingsgraad van 103,5 procent te bereiken. Ter verduidelijking: 100 procent betekent dat alle benedenbedden zijn volzet. Daarnaast zijn er kajuiten waar drie of vier gasten kunnen verblijven. Dit verklaart het cijfer boven de 100 procent.

Frank Del Rio: “Onze drie bekroonde merken blijven trouwe klanten aanspreken en nieuwe gasten aantrekken. Dit blijkt uit de hoge gasttevredenheidsscores en de talrijke boekingsrecords die we de afgelopen maanden hebben bereikt. We zijn verheugd om onvergetelijke vakantie-ervaringen te bezorgen aan de bijna 3 miljoen vakantiegangers die we in 2023 verwachten te verwelkomen.”

Om het bedrijf weer gezond te maken, moet echter ook worden bespaard. NCLH kondigde eind vorig jaar al aan dat een deel van het landpersoneel moest afvloeien. Aan boord van de schepen werd een van de productieshows geschrapt en werden de fooien verhoogd. Daarnaast worden de goedkoopste kajuiten maar één keer per dag meer onderhouden en verdwijnt de zogenaamde ‘turndown service’.

© foto NCLH

Klik hier voor meer nieuws