MSC Cruises wil kans op aanvaringen met zeezoogdieren verminderen

MSC Cruises is een partnerschap aangegaan met ORCA, een liefdadigheidsinstelling voor het behoud van de zee, om de kans op aanvaringen met walvissen, dolfijnen en bruinvissen in oceanen te verkleinen. Via een uitgebreid programma krijgen dekofficieren aan boord van de schepen een opleiding om aanvaringen met deze zeedieren te vermijden.

Brugofficieren aan boord van MSC Bellissima zijn de eersten die deelnemen aan het online trainingsprogramma. Het cruiseschip vaart in de Middellandse Zee vanuit zijn thuishaven Genua en werd gekozen als het proefschip op basis van zijn navigatie door het Pelagos-zeereservaat. Dat heeft een oppervlakte van 87.500 km² en een kustlijn van 2.000 km met tal van mariene soorten.

De mensen die op de scheepsbrug werken krijgen onder meer een opleiding over het gedrag en de verplaatsingen van de zeezoogdieren die ze tijdens een bepaalde reis kunnen tegenkomen. Tevens leren ze werkwijzen aan om mogelijke aanvaringen te voorkomen. Kapitein Minas Myrtidis, VP Environmental Operations & Compliance bij MSC Cruises: “Door samen te werken met ORCA kunnen we een belangrijke rol spelen in de bescherming van de zeeën voor toekomstige generaties. We zijn toegewijd aan het ondersteunen van de gezondheid van onze oceanen en geloven dat samenwerking met experts om op maat gemaakte training en opleiding te introduceren een positieve stap voorwaarts is.”

Zodra de proef op de MSC Bellissima is afgerond, zal de e-learningcursus worden uitgerold over de MSC Cruises-vloot van 21 schepen en worden toegevoegd aan de nieuwbouw MSC Euribia, die vanaf juni reizen naar Noord-Europa aanbiedt. Het schip zal, net als de meest recente eenheden van de rederij, worden uitgerust met een systeem dat luchtbellen rond de schroefbladen blaast om de druk op de omgeving in evenwicht te brengen. Deze en andere maatregelen, waaronder isolatie om geluid en trillingen van mechanische apparatuur te verminderen, helpen de negatieve impact op het mariene milieu, met name zeezoogdieren, te minimaliseren.

De inspanningen om incidenten met zeezoogdieren te vermijden, zijn niet nieuw. Vorig jaar heeft MSC Cruises bijvoorbeeld haar schepen omgeleid voor de westkust van Griekenland om het risico op aanvaringen met bedreigde potvissen in de Middellandse Zee te verminderen.

© foto’s ORCA en MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws