Fincantieri laat Sun Princess te water

Princess Cruises vierde op de Fincantieri-werf in Monfalcone een bouwmijlpaal voor de Sun Princess met de tewaterlating van het eerste schip van de nieuwe generatie. Sun Princess wordt volgend jaar het eerste LNG-cruiseschip dat de Italiaanse scheepswerf zal opleveren. Het Princess-schip zal haar inaugurele seizoen doorbrengen in de Middellandse Zee.

In navolging van de traditie van de Italiaanse scheepswerf wordt het uitdokken gemarkeerd door een speciale ceremonie waarbij een ‘madrina’ wordt genoemd om het schip te zegenen. Princess Cruises’ hotelmanager Simona Stumberger werd geselecteerd om deze bijzondere rol als ambassadeur van de rederij te vervullen. Volgens Princess belichaamt zij professionaliteit en levert ze altijd een service met een glimlach. De Sloveense begon haar carrière op zee in de barafdeling en diversifieerde haar hotelervaring verder door te werken in de gastenservice en hand in hand met de hotel-, eet- en drinkafdelingen. Stumberger werkt al bijna vijf jaar bij Princess Cruises.

“Simona is de ideale kandidaat om te dienen als madrina van ons nieuwste schip, Sun Princess, omdat ze de beste kwaliteiten belichaamt die ons bedrijf te bieden heeft – een niet-aflatende toewijding aan service, gastvrijheid en vriendelijkheid”, aldus John Padgett, President van Princess Cruises. “Sun Princess zal een opwindend nieuw tijdperk inluiden voor ons bedrijf en de industrie. We konden geen betere persoon bedenken om deze belangrijke rol te vervullen.”

De tewaterlating voltooit de eerste veelomvattende bouwfase voor Sun Princess. De werken concentreren zich nu op het interieur van het schip. Princess kondigde ook aan dat ze Gennaro Arma heeft aangesteld als kapitein. Hij zal de scheepsbouwactiviteiten, afwerking en oplevering van Sun Princess leiden en toezicht houden op de laatste bouwfasen van het schip. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de scheepsarchitecten, ingenieurs en scheepsbouwexperts van de rederij, evenals met het managementteam van de scheepswerf.

De Sun Princess, die 175.500 ton meet en 4.300 gasten kan ontvangen, biedt een scala aan opwindende nieuwe eet-, entertainment- en activiteitenvoorzieningen, evenals luxueuze passagiershutten en suites in een breed spectrum van categorieën. Het schip zal worden gemarkeerd door ruimtes zoals The Dome, een transformerende entertainmentlocatie geïnspireerd op de terrassen van Santorini, het next-level iconische Piazza en de drie verdiepingen tellende Horizons Dining Room. Bekijk hier beelden van het schip.

Brandstof- en energiebeheer

Bovendien is Sun Princess ontworpen om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Ze wordt het eerste schip in de Princess-vloot met vloeibaar aardgas als primaire brandstof. LNG zal de luchtemissies aanzienlijk verminderen om de ecologische voetafdruk van de cruisemaatschappij te minimaliseren.

Sun Princess zal tevens beschikken over twee walstroomaansluitingen aan zowel de bakboord- als de stuurboordzijde. Zo kan het schip steeds de motoren uitschakelen en verbinding maken met lokale elektrische stroom om alle diensten aan boord te laten draaien tijdens daglange aanlopen in diverse havens. Het cruiseschip wordt voorzien van op maat gemaakte elektrische aansluitkasten die het elektrische netwerk van het vaartuig automatisch verbinden met het lokale elektriciteitsnet aan wal, waardoor de luchtemissies in de havens die walstroom ondersteunen, worden verminderd.

Het cruiseschip wordt verder uitgerust met twee Azipod-voortstuwingen voor voorwaartse en achterwaartse bewegingen en vier boegschroeven die tot de grootste behoren voor zijwaartse navigatie. Die moeten een betere manoeuvreerbaarheid leveren om brandstof te besparen. Daarnaast gaat heel wat aandacht uit naar afvalbeheer. Het Micro Auto Gasification System (MAGS) is ‘s werelds meest compacte, efficiënte en milieuvriendelijke technologie om een verscheidenheid aan brandbare materialen om te zetten in thermische energie die kan worden gebruikt in andere systemen aan boord. Biovergisters en dehydrators zijn een schoon alternatief om voedselresten te recycleren en het gebruik van stortplaatsen te verminderen.

© foto’s Princess Cruises

Klik hier voor meer nieuws