Sea Cloud Cruises blijft historische hart van Venetië aanlopen

 

Ook dit jaar zetten de Sea Cloud-schepen weer koers naar het historische centrum van Venetië. In tegenstelling tot grote internationale cruiseschepen mogen de windjammers van Sea Cloud Cruises nog steeds aanmeren in het hart van de lagunestad.

In 2021 weigerde de Italiaanse regering het overgrote meerderheid van de cruiseschepen de toegang tot het centrum van Venetië. Vaartuigen van meer dan 180 meter mogen sindsdien alleen nog de industriële haven van Marghera op het vasteland binnenvaren via de Canale dei Petroli aan de westelijke rand van de lagune. Tot de uitzonderingen behoren de traditionele tall ships van Sea Cloud Cruises. Die passen volgens de rederij bij de achtergrond van de middeleeuwse handelsstad. “De Sea Clouds gaan deze zomer zeker tien keer naar Venetië. Onze gasten aan boord behoren tot de weinige reizigers die vanaf het water kunnen genieten van een direct uitzicht op de unieke oude stad. De Sea Cloud-windjammers behoren tot de weinige schepen die door het Giudecca-kanaal voor het San Marcoplein mogen varen.”

Net als Venetië reageren steeds meer havensteden langs de Middellandse Zee op een toestroom van massatoerisme vanuit zee. Dubrovnik nam vier jaar geleden als eerste maatregelen en sindsdien mogen er nog maximaal twee grote cruiseschepen per dag aanmeren. Een soortgelijke regeling is van kracht in Barcelona en sinds begin dit jaar in Palma de Mallorca. Deze trend heeft nu ook het Caraïbisch gebied bereikt. Vanaf half april laat het kleine eiland Bonaire slechts één schip met niet meer dan 700 passagiers per dag de haven binnen om te voorkomen dat het eiland wordt overspoeld door bezoekers.

“Sea Cloud Cruises zet zich al meer dan 40 jaar in voor de principes van zacht toerisme. De filosofie omvat het respectvol behandelen van de mensen, hun cultuur en de natuur in de regio’s die we bezoeken. Een voorbeeld is de jarenlange goede relatie van Sea Cloud Cruises met de stads- en havenautoriteiten van Venetië. Ook tall ships zijn er welkom omdat hun prachtige uitstraling de stadse sfeer versterkt. De rederij was een van de weinige cruisemaatschappijen die Venetië steunde na de watersnoodramp in 2019.

© foto Sea Cloud Cruises

Klik hier voor meer nieuws