Hurtigruten wil tegen 2030 haar eerste emissievrij schip lanceren

Hurtigruten wil tegen 2030 haar meest energie-efficiënte, emissievrije en duurzame cruiseschip lanceren. Het Sea Zero-project van Hurtigruten Norway dat zopas in Oslo werd voorgesteld, loopt in samenwerking met de Vard-werf, het onderzoeksinstituut Sintef en twaalf maritieme partners.

Hurtigruten werkt al enige tijd aan een emissievrij schip. Het Sea Zero-project gaat nu een volgende fase in met een innovatief onderzoeksprogramma. Voor deze onderzoeks- en ontwikkelingsfase is een budget van 13 miljoen euro voorzien, waarvan 7 miljoen aan publieke financiering. Deze fase van het Sea Zero-project is gericht op de ontwikkeling van baanbrekende oplossingen voor energie-efficiëntie, ultramoderne batterijoplossingen, voortstuwingstechnologie, rompontwerp, duurzame bouwpraktijken en hotelactiviteiten aan boord om het energieverbruik tot een minimum te beperken.

Het project bouwt voort op het 130-jarige pionierserfgoed van Hurtigruten en heeft tot doel emissievrije schepen te ontwikkelen die specifiek zijn aangepast aan de Noorse kust, waarbij het eerste schip naar verwachting tegen 2030 zal worden opgeleverd. Op dit ogenblik maakt slechts 0,1% van alle schepen wereldwijd gebruik van emissievrije technologie. Het project van Hurtigruten Norway wil dan ook een significante impact hebben op de duurzaamheid van de cruise-industrie en de toekomst van reizen.

Game-changer

De onderzoeksfase loopt tot 2025 en gaat dan direct over in een nieuwbouwproject. Het consortium streeft ernaar om de nieuwe schepen emissievrij te maken voor zowel zee als lucht, met als een van de potentiële game-changers een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. “We streven ernaar om het meest energiezuinige passagiersschip ooit te bouwen. We zullen alles op alles zetten om zowel energieverbruik, afval als emissies tot een minimum te beperken”, zegt Gerry Larsson-Fedde, SVP Marine Operations bij Hurtigruten Norway. “Consumenten zullen het gebruik van zware stookolie of klimaatdoelstellingen die ver achterlopen op de Overeenkomst van Parijs niet blijven accepteren. Emissievrije schepen zullen de game-changer zijn die onze industrie nodig heeft”, aldus Larsson-Fedde.

Deze nieuwe fase volgt op de groene upgrade die Hurtigruten Norway vorig jaar startte en moet resulteren in de eerste batterij-hybride schepen binnen de Coastal Express-vloot. Een van de belangrijkste aandachtsgebieden van het project zijn de hotelactiviteiten aan boord, die soms verantwoordelijk zijn voor de helft van het totale energieverbruik van het schip. Het ontwikkelen van nieuwe energieoplossingen voor de hotelactiviteiten zal cruciaal zijn voor het succes van het project, aangezien afvalwarmte van motoren niet beschikbaar is als warmtebron wanneer batterijen de traditionele motoren vervangen.

Het Sea Zero-project heeft het potentieel om de cruise- en passagiersvervoersector te beïnvloeden door emissievrije schepen te ontwikkelen en nieuwe groene technologieën en producten beschikbaar te maken voor een wereldwijde markt. Het totale waardecreatiepotentieel van het project bedraagt enkele honderden miljoenen euro’s tot 2030. Een aanzienlijk deel van dit potentieel zal naar verwachting worden gerealiseerd wanneer Hurtigruten een contract tekent voor de bouw van het eerste emissievrije schip.

© foto Hurtigruten 

Klik hier voor meer nieuws