Carnival Corporation kondigt belangrijke duurzaamheidsverbeteringen aan

De Carnival Corporation & Plc,’s werelds grootste cruisemaatschappij, heeft haar jaarlijkse duurzaamheidsrapport uitgebracht waarin toonaangevende initiatieven op het gebied van milieu alsook sociale en bestuurlijke aandachtsgebieden worden gepubliceerd. Het rapport beschrijft ook de aanzienlijke vooruitgang in de richting van koolstofneutrale activiteiten tegen 2050 en een model van circulaire economie gericht op afvalvermindering, recycling en beheer.

“Als wereldleider in de cruise-industrie bepalen we het tempo met de slimste oplossingen in de sector voor duurzaam cruisen die zullen helpen bij het realiseren van onze agressieve roadmap om onze koolstofimpact te verminderen, ons gebruik van hulpbronnen te maximaliseren en onze operaties verder te verbeteren”, zegt Josh Weinstein, CEO en Chief Climate Officer van de Carnival Corporation. “Onze toekomst hangt af van het feit of we goede burgers en milieubeheerders zijn, want zonder de gemeenschappen, gezonde ecosystemen en schilderachtige ruimtes waarin we actief zijn, zou het onmogelijk zijn om onze gasten onvergetelijke cruisevakanties te bezorgen.”

In 2022, toen bijna de volledige vloot van Carnival Corporation terug in de vaart was na de Covid-pandemie, bleef het bedrijf prioriteit geven aan duurzaamheid, grote stappen zetten in de richting van de doelstellingen voor 2030 en het tempo bepalen met leiderschap in de hele sector bij het nastreven van koolstofneutrale operaties tegen 2050, ruim voor op de huidige doelstellingen van de Internationale Maritieme Organisatie.

Vooruitgang op decarbonisatieroute

Carnival Corporation blijft naar eigen zeggen de enige grote cruise-exploitant die vandaag minder broeikasgassen uitstoot dan in 2011, ondanks het feit dat er sinds die tijd aanzienlijke gastencapaciteit aan haar vloot is toegevoegd. Het bedrijf ligt op schema om tegen 2030 een vermindering van de CO2-uitstoot met 40% te bereiken (vs. 2008). De daling is het resultaat van een vierdelige decarbonisatiestrategie met wagenparkoptimalisatie, energie-efficiëntie, route-efficiëntie en de nieuwe technologieën en alternatieve brandstoffen. Gezamenlijk zullen deze strategische initiatieven naar verwachting leiden tot een 15%-vermindering van het brandstofverbruik per beschikbare lagere ligplaatsdag (ALBD) in 2023, samen met een daling met 15% van de uitstoot per ALBD, beide ten opzichte van 2019.

Het concern zette vorig jaar de uitrol van milieuvriendelijke upgrades verder met onder meer LED-verlichting, HVAC-automatisering en variabele snelheidsaandrijvingen op pompen en ventilatoren. Dit leverde een gemiddelde besparing van 5% op het brandstofverbruik per schip op en zal na voltooiing naar verwachting meer dan 100 miljoen USD opleveren in jaarlijkse brandstofkostenbesparingen.

57% van de vloot kan aansluiten op walstroom om de uitstoot en het lawaai te verminderen in de haven waar aansluitingen op elektriciteit beschikbaar zijn. Meer schepen kregen luchtsmeersystemen op de romp. Deze luchtbellen verminderen de wrijving met 5% en zorgen voor besparingen op brandstofverbruik en lagere emissies.

Baanbrekende technologieën en alternatieve brandstoffen

Carnival blijft toonaangevend in de cruise-industrie op het gebied van nieuwe brandstofvoortstuwing met acht LNG-compatibele schepen in de vaart en nog drie eenheden die tegen 2025 goed zullen zijn voor 20% van de vlootcapaciteit. AIDAprima kreeg ‘s werelds grootste batterij-installatie ooit op een passagiersschip met een uniek opslagsysteem voor lithium-ionbatterijen. AIDAnova pioniert met brandstofceltechnologie op basis van methanol-afgeleide waterstof. Op de AIDAprima en de Volendam van Holland America Line vonden succesvolle testen plaats met biofuels ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Carnival Corporation werkte eveneens aan de optimalisering van haar circulaire economiemodel om minder hulpbronnen te gebruiken, minder afval te produceren en recycling te maximaliseren. De rederij verminderde de voedselverspilling met meer dan 30% per passagier in 2022 (vs. 2019) en wil de verspilling tegen 2025 met 40% verminderen. Op de schepen werden meer dan 600 biovergisters geïnstalleerd om niet-opgegeten voedsel af te breken, vloeibaar te maken en het duurzaam terug te geven aan de natuur. Er werden meer dan 25 voedseldrogers geïnstalleerd om overtollig water uit voedselresten te verwijderen, waardoor het afvalvolume met meer dan 90% wordt verminderd. De hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik daalde met meer dan 50%. Met supply chain partners werden duurzame productstrategieën afgesproken voor het inkopen van producten in bulk in plaats van eenmalige verpakkingen alsook het verminderen van de verpakkingsvolumes.

Verdere info is te vinden op de site CarnivalSustainability.com.

© foto’s AIDA, Costa Cruises en Carnival Cruise Line

Klik hier voor meer nieuws