Holland America Line viert 150-jarig jubileum in stijl

Holland America Line vierde in Rotterdam dinsdag haar 150-jarig jubileum in Hotel New York, van 1901 tot 1977 het oorspronkelijke hoofdkantoor van de cruisemaatschappij en aan boord van haar vlaggenschip Rotterdam. President Gus Antorcha van Holland America Line werd tijdens de ceremonie vergezeld door Prinses Margriet der Nederlanden, de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, en nazaten van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line. Klik voor meer foto’s van de viering.

“De viering van 150 jaar betekent meer dan alleen onze geschiedenis. Het gaat ook over hoe we voortbouwen op deze prachtige erfenis en over hoe we de komende 150 jaar relevant blijven”, aldus Gus Antorcha, de voorzitter van Holland America Line. “Vanaf die allereerste begindagen hebben we onze reputatie opgebouwd op basis van de zorg en aandacht die we gaven aan iedereen die bij ons aan boord stapte. Dat gebeurde door de decennia heen, of die persoon nu een immigrant was, een titaan van de industrie, een soldaat of een vakantieganger. Elk van hen werd behandeld alsof ze een gast in ons eigen huis waren. Hier staan we als cruisemaatschappij nog steeds voor.”

“De geschiedenis is samengesteld uit miljoenen verhalen en in elk van die verhalen staat een persoon centraal”, vervolgde Antorcha. “Ik ben er zeker van dat er nog veel hoofdstukken geschreven gaan worden. En ik hoop dat de generaties die ons opvolgen de komende decennia samenkomen op deze plek in Hotel New York om ze te delen.”

Klok, postzegel en eerste aandeel

Van de aankomst van het schip tot en met een verblijf van 2 dagen in de haven van Rotterdam, al deze memorabele momenten gaven het 150-jarig jubileum kleur. In een ruimte in hotel New York die in de vroege jaren 1900 dienst deed als bagagekamer voor immigranten, onthulde Holland America Line een herdenkingsklok ter ere van het 150-jarig jubileum. Deze zal er permanent tentoon worden gesteld. Prinses Margriet doopte samen met Gus Antorcha en de manager van Hotel New York de klok met champagne, een traditie die gewoonlijk alleen wordt gereserveerd voor de doop van een nieuw schip.

Holland America Line werkte nauw samen met PostNL om ter ere van het 150ste jubileum een postzegel van goud te ontwerpen. Deze zegel werd tijdens de ceremonie onthuld door Bob van Ierland, Managing Director PostNL Nederland. Ze toont een illustratie van twee iconische schepen uit de lange geschiedenis van het bedrijf: Rotterdam VII, het nieuwste schip van Holland America Line, en Rotterdam I, het eerste schip van de maatschappij. De postzegel is voor verzamelaars in beperkte oplage online te koop.

Daarnaast presenteerden familieleden van één van de oorspronkelijke oprichters van Holland America Line het eerste originele bedrijfsaandeel. Dit zal worden bewaard als onderdeel van een bijzondere collectie in het Stadsarchief Rotterdam. Onder de aanwezigen van de officiële ceremonie bevonden zich teamleden van Holland America Line en meer dan 60 van de meest loyale Mariners van de cruisemaatschappij, gasten die minstens 1.400 dagen op de schepen van de lijn hebben gevaren.

Na een galadiner aan boord van Rotterdam VII nodigde Antorcha de gasten uit voor een feest rond de Lido Pool, waar hij samen met scheepskapitein Bas van Dreumel en Mai Elmar, uitvoerend directeur van Cruise Port Rotterdam en madrina van het schip Rotterdam, proostte op het jubileum van Holland America Line. “Aan de bouwers, architecten, visionairs en ontdekkingsreizigers die ons tot vandaag hebben gebracht. Aan onze generaties bemanning die onze gasten van kust tot kust hebben vervoerd. En vooral aan alle passagiers en gasten die ons op hun reis hebben vertrouwd. Proost op 150 jaar en dat er nog vele zullen volgen”, aldus Antorcha. De voorzitter maakte tijdens de dag ook nog de trip naar Amsterdam waar hij de gasten begroette aan boord van de Zuiderdam die er lag afgemeerd. Daarnaast werd uiteraard ook op de andere HAL-schepen, waar ook in de wereld, het glas geheven op het jubileum.

De Rotterdam vertrekt vanavond, woensdag op een vijfdaagse cruise vanuit Rotterdam naar Oslo en Kopenhagen. Het schip zet daarmee het zomerseizoen in met cruises naar de fjorden, de Baltische staten, de Britse eilanden en IJsland.

© foto’s Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws