AIDA breidt het gebruik van walstroom uit

Dankzij de groeiende infrastructuur voor walstroom in Noord-Europa heeft AIDA Cruises een nieuwe mijlpaal bereikt op haar weg naar decarbonisering. Met AIDAsol kon het eerste cruiseschip in de vloot tijdens zijn reis van 16 tot 21 april 2023 met Rostock-Warnemünde, Aarhus, Kristiansand en Hamburg in vier van de vijf havens op de route aansluiten op walfaciliteiten.

“AIDA laat zien wat vandaag al mogelijk is. Ons doel is om in de toekomst in alle havens waar de infrastructuur aanwezig is walstroom te gebruiken. Met onze investeringen in deze schone technologie ondersteunen we actief de doelen van het EU ‘ Fit for 55’-programma om tegen 2030 een overeenkomstige infrastructuur te bouwen in alle grote EU-havens, omdat we de energietransitie alleen samen kunnen realiseren”, zegt AIDA-president Felix Eichhorn.

De reis van AIDAsol begon met een première in Rostock-Warnemünde op 16 april 2023. Tijdens een dubbel bezoek van AIDAmar en AIDAsol werden voor het eerst twee cruiseschepen gelijktijdig in een Duitse haven van groene stroom voorzien. Een dag later volgde nog een primeur in Aarhus. Daar was AIDAsol het eerste cruiseschip dat wal- en boordintegratietests uitvoerde op de nieuw gebouwde faciliteit. De officiële opening van Denemarkens eerste walstroomcentrale voor cruiseschepen staat gepland voor later dit jaar.

Op dezelfde reis werd AIDAsol met succes voorzien van energie vanaf de wal tijdens haar stop in het Noorse Kristiansand. Op het einde van de reis arriveerde AIDAsol in Hamburg, haar thuishaven voor het zomerseizoen. Kort na het aanmeren bij het Cruise Center Altona werd het schip aangesloten op Europa’s eerste walstroomcentrale voor cruiseschepen en werden de hoofdmotoren uitgeschakeld.

AIDA Cruises neemt deze milieuvriendelijke technologie al sinds 2004 op in de planning en bouw van haar schepen. Het duurde echter nog tot 2017 vooraleer een AIDA-schip in Hamburg Altona walstroom kon opnemen in haar reguliere werking. Als blijk van haar engagement ondertekende de cruisemaatschappij in april 2022 een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic, een netwerk van 31 havens en bestemmingen, om walstroom te gebruiken in de havens van het Oostzeegebied.

AIDA Cruises investeert al jaren in duurzaam cruisen. Als onderdeel van de Carnival Corporation streeft het bedrijf naar een koolstofneutrale scheepsexploitatie voor zijn vloot tegen 2050. Naast het gebruik van vloeibaar aardgas met lage emissie als een belangrijke overbruggingstechnologie, breidt AIDA het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals walstroom en batterijen verder uit. Daarnaast werkt ze samen met verschillende partners intensief aan oplossingen voor het gebruik van brandstofcellen of regeneratieve en synthetische brandstoffen.

© foto’s AIDA – Marc Klein

Klik hier voor meer nieuws