MSC Euribia voltooit vaartesten

MSC Euribia heeft haar vierdaagse vaartesten afgerond. Die waren eigenlijk al gepland voor maart, maar moesten worden uitgesteld door stakingsacties tegen de Franse pensioenhervormingen. Het tweede LNG-schip van MSC Cruises is nu terug op de Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire voor de finale afwerking en oplevering op 31 mei. Daarna vertrekt MSC Euribia naar Kopenhagen waar ze op 8 juni wordt gedoopt.

MSC Euribia, het tweede door vloeibaar aardgas aangedreven schip van MSC Cruises, heeft met succes haar diepwaterintensieve systeemtests voltooid tijdens een vierdaagse proef op de Atlantische Oceaan. Ze wordt het 22ste schip van MSC Cruises dat zich bij de vloot voegt en kan tot 6.327 passagiers vervoeren. Het schip wordt op 8 juni officieel gedoopt in Kopenhagen. Vanaf juni verzorgt MSC Euribia haar eerste seizoen in Noord-Europa met weekcruises vanuit Kiel en Kopenhagen naar de Noorse fjorden, waaronder Geiranger, Ålesund en Flam.

Het vaartuig beschikt over innovatieve en geavanceerde maritieme technologie, evenals LNG-brandstof om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Ze krijgt ook een nieuw silhouet met een exclusief, op maat gemaakt fresco op haar buitenkant dat de inzet van MSC Cruises viert om het mariene milieu te beschermen en te behouden.

Opvallend kunstwerk op de romp

Het fresco is ontworpen door de Duitse grafische kunstenaar Alex Flämig na een internationale wedstrijd. Het onlangs voltooide rompkunstwerk wil de discussie stimuleren over het belang van de bescherming van het delicate en complexe ecosysteem van de oceanen. Alex Flämig: “Het is een ongelooflijk trots moment om mijn ontwerp eindelijk tot leven te zien komen op de romp van de MSC Euribia, en nog meer om mijn kunstwerk binnenkort de oceanen te laten bevaren. Ik hoop dat het niet alleen kan dienen als bewijs van de inzet van MSC Cruises om het belangrijke mariene ecosysteem te beschermen, maar ook als inspiratie voor degenen die werken aan het vinden van innovatieve oplossingen om de toekomst van de oceanen veilig te stellen.”

Het schip is vernoemd naar de oude godin Eurybia, die de wind, het weer en de sterrenbeelden gebruikte om de zeeën te beheersen, ter illustratie van de visie van het schip om geavanceerde duurzame oplossingen in te zetten om hetzelfde te doen. Ontworpen met een op de oceaan geïnspireerd kleurenpalet, is het visuele meesterwerk van Flämig getiteld ‘#SavetheSea’ volgens MSC Cruises een weergave van haar voortdurende toewijding aan de zee en het streven om tegen 2050 een netto nulemissie te bereiken.

MSC Euribia vaart op LNG. Deze (fossiele) brandstof moet een sleutelrol spelen in de overgang naar het koolstofvrij maken van de internationale scheepvaart. Naarmate bio- en synthetische brandstoffen beschikbaar komen, zullen de emissies van de MSC Euribia verder worden verminderd. LNG is de sleutel tot de ontwikkeling van koolstofarme oplossingen voor de scheepvaart, aangezien opkomende technologieën zoals brandstofcellen met LNG kunnen worden gebruikt totdat bio-LNG of groene waterstof zonder uitstoot op grote schaal beschikbaar komt. MSC Cruises is actief betrokken bij verschillende projecten om deze technologieën te ontwikkelen en levensvatbaar te maken in samenwerking met regelgevers, de academische wereld, scheepswerven en de industrie. Het schip beschikt daarnaast over walstroomaansluitingen om de koolstofemissies in de haven te verminderen.

© foto MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws