Sea Cloud Cruises registreert stijgende vraag naar zacht toerisme

Na een succesvol seizoen in de Caraïben begint Sea Cloud Cruises aan haar Europees seizoen. De Duitse rederij ziet een stijgende vraag voor haar drie schepen. De maatschappij spreekt niet alleen van een inhaalvraag van gasten na de Covid-pandemie, maar ook als gevolg van de stijgende vraag naar zacht toerisme. CMO Daniel Schäfer: “Blijkbaar zijn windenergie als voortstuwingssysteem en het principe van duurzaam toerisme, dat we al meer dan 40 jaar promoten, de trend.”

Na een succesvol Caraïbisch seizoen en de première van de Sea Cloud Spirit in Miami, beginnen de drie Sea Cloud-schepen één voor één aan hun mediterrane seizoen. De Sea Cloud Spirit opende het seizoen in de Canarische Eilanden, vaart nu naar de Middellandse Zee en zeilt in de vroege zomer naar de Noord- en Oostzee. De Sea Cloud II begon zijn mediterrane reizen op 24 april in Malaga en de Sea Cloud volgt op 20 juni in Athene. Voor de late start van individuele reizen zal het vlaggenschip van Sea Cloud Cruises een reeks chartercruises uitvoeren.

Volgens CMO Daniel Schäfer laat de huidige vraag zien dat de ervaringen van de afgelopen jaren de reismarkt hebben veranderd: “De pandemie heeft velen gesensibiliseerd tot een meer zorgvuldige omgang met de natuur.” Buitenactiviteiten en de ‘ocean experience’ hebben veel meer belang gekregen: “Onze schepen met hun open dekken en buitenactiviteiten zijn hiervoor natuurlijk zeer goed gepositioneerd”, zegt Schäfer. “Het bewustzijn is ook versterkt om in contact te komen met de mensen in de bezochte regio’s en hun cultuur. De principes van duurzaam toerisme, die Sea Cloud Cruises al zo lang volgt, worden nu zeer gewaardeerd.”

Blauwdruk voor de toekomst van cruisen

Toen de Sea Cloud Spirit vorige zomer voor het eerst Hamburg aandeed, stelde de Duitse milieuorganisatie NABU dat het zeilschip een blauwdruk was voor de toekomst van het cruisen. Sea Cloud Cruises laat volgens de milieuactivisten zien dat windenergie een praktisch alternatief is voor fossiele brandstoffen. Steeds meer kuststeden sluiten hun havens voor grote cruiseschepen of verminderen het aantal aanlopen. Dit komt ten goede aan kleine en duurzaam geëxploiteerde schepen zoals de Sea Clouds. Sea Cloud Cruises is ook een van de weinige aanbieders die nog kan aanmeren in het centrum van Venetië.

Volgens Sea Cloud leiden futuristische motorzeilers nieuwe klanten naar het origineel van traditionele windjammers. Er zijn inmiddels meerdere projecten gelanceerd voor cruiseschepen met windondersteunende voortstuwing. CMO Daniel Schäfer beschouwt deze nieuwe luxeschepen, zoals de driemaster Orient Express Silenseas van de Franse hotelgroep Accor uitgerust met vaste zeilen, echter niet als een concurrent. Hij ziet deze vaartuigen eerder als een toegangspoort tot de originele, traditionele en manueel bestuurde windjammers. Sea Cloud Cruises ziet nu al een toenemende vraag van een nieuwe groep gasten.

Schäfer kondigt ook aan dat het bedrijf zich in de toekomst nog meer wil richten op de 50-plus-generatie met uitgebreide sportprogramma’s aan boord en aan land, een gewijzigd muziekconcept en wellnessprogramma’s. “Net als met windenergie en duurzaam toerisme wil Sea Cloud Cruises een nieuwe trend zetten.” Voor Daniel Schäfer wordt zeilen een levensstijl.

© foto’s Sea Cloud Cruises

Klik hier voor meer nieuws