AmaWaterways onderzoekt nieuwe manieren om duurzaamheid te verbeteren

AmaWaterways heeft details gedeeld over haar voortdurende inspanningen om nieuwe tools te verkennen die zijn ontworpen om de duurzaamheid van riviercruises te verbeteren door het brandstofverbruik te minimaliseren. Als toonaangevende innovator in de sector zet AmaWaterways zich in voor het vinden van nieuwe manieren om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, waaronder het gebruik van zonnepanelen aan boord van haar schepen, het testen van navigatiehulpmiddelen om het brandstofverbruik te optimaliseren, het verminderen van papier aan boord via de MyAmaCruise-app en het aanpakken van de voedselverspilling.

”Duurzaamheid is de belangrijkste en altijd aanwezige verantwoordelijkheid van elk bedrijf in de reisindustrie”, zegt Rudi Schreiner, mede-oprichter en president van AmaWaterways. “Elk van onze schepen en elke route die we varen, is zorgvuldig ontworpen om het brandstofverbruik te minimaliseren, maar de impact die we hebben op de lokale gemeenschappen is ook van het grootste belang voor ons. We bouwen momenteel twee nieuwste schepen in Colombia en zijn er trots op hand in hand samen te werken met lokale architecten, ontwerpers en leveranciers om ervoor te zorgen dat we niet alleen de natuurlijke hulpbronnen en cultuur van deze prachtige bestemming op de juiste manier incorporeren en eren, maar ook de levens verbeteren van de lokale bewoners langs de Magdalena-rivier, aangezien veel van deze gemeenschappen zich voor het eerst zullen openstellen voor internationale bezoekers.”

In 2019 was de AmaKristina van AmaWaterways het eerste riviercruiseschip in de branche dat de prestigieuze Green Award ontving. Die erkent schepen voor hun kwaliteit, veiligheid en milieuprestaties. Sindsdien hebben nog eens 19 riviercruiseschepen in de Europese vloot van AmaWaterways de Green Award-certificering verdiend. Dit jaar krijgt de innovatieve AmaMagna zonnepanelen op de luifels van geselecteerde hutten die het brandstofverbruik in verband met verwarming en koeling van de hutten zal verminderen. Een nieuw River Track Pilot-navigatiesysteem wordt getest op verschillende schepen om het brandstofverbruik verder te optimaliseren op basis van de configuratie van de rivierbedding en de huidige omstandigheden.

Bovendien pakt AmaWaterways de groeiende bezorgdheid over voedselverspilling aan en heeft ze de ontbijt- en lunchbuffetten vervangen door full-service à-la-cartemenu’s. Dit zal naar verwachting de voedselverspilling met tot wel 30 procent verminderen, terwijl het een hoger serviceniveau voor gasten biedt.

Aandacht voor milieu en lokale gemeenschappen

Hoewel het exploiteren van duurzame, milieuvriendelijke schepen van fundamenteel belang is voor AmaWaterways, gaan zowel Zambezi Queen als AmaMagna verder dan milieuvriendelijke functies. Zambezi Queen, die de Chobe-rivier in Afrika verkent, maakt gebruik van een vijftrapse  waterzuiveringsinstallatie, waarbij rivierwater wordt gebruikt in de douches en aan boord. Het waterstraalvoortstuwingssysteem van het schip vervangt een conventioneel systeem en zorgt ervoor dat er geen schade aan de rivierbedding ontstaat. Gedurende de nacht werkt het schip op batterijstroom en draaien alleen de emissiearme generatoren de hele dag door. AmaMagna werkt op een diesel/elektronisch hybridesysteem met 10 motoren, een primeur voor de riviercruise-industrie, dat zorgt voor minder brandstofverbruik en lagere geluidsniveaus. Hoewel het revolutionaire schip twee keer zo breed is als traditionele riviercruiseschepen, kan deze nieuwe configuratie van de motoren het brandstofverbruik tot 20 procent verminderen, afhankelijk van de rivieromstandigheden.

Sinds de oprichting, meer dan 20 jaar geleden, heeft AmaWaterways zich altijd gericht op het verbinden met de bezochte gemeenschappen en het maken van een positieve impact door middel van werkgelegenheid en waar mogelijk door gebruik te maken van lokale dienstverleners. AmaWaterways is ook de trotse sponsor van de ODA Free Village English School in Siem Reap, Cambodja, en steunt financieel het Kliptown Youth Program in Johannesburg, Zuid-Afrika, dat academische begeleiding en kunstprogramma’s aanbiedt om lokale jongeren in staat te stellen om uit de armoede te komen.

“Van het ontwerp van onze schepen tot de groene maatregelen die we aan boord en aan wal hebben genomen, AmaWaterways blijft nieuwe manieren verkennen om onze inspanningen op het gebied van duurzaam toerisme te vergroten. Het is altijd essentieel voor ons geweest om de waterwegen waarop we varen te beschermen en de gemeenschappen die we bezoeken te versterken door samen te werken aan de ontwikkeling van toeristische projecten zoals ons wekelijkse Oktoberfest in Vilshofen, Duitsland of ons exclusieve wijnevenement in Spitz, Oostenrijk,” zegt Kristin Karst, mede-oprichter en executive VP van AmaWaterways. “We zijn trots op onze Green Awards en we zullen elk nieuw schip en elke nieuwe route blijven bouwen met het oog op duurzaamheid en gemeenschapsverrijking.”

© foto’s AmaWaterways

Klik hier voor meer nieuws