Europese cruisemarkt zette in 2022 hersteltraject verder

In 2022 vertrokken 55.000 Belgen en Luxemburgers en 82.000 Nederlanders op cruise.  Dat was een vervier- tot vervijfvoudiging tegen 2021 toen de sector na de Covid-crisis geleidelijk heropstartte. Alles samen vertrokken in Europa 5,7 miljoen mensen op een cruisevakantie. Dat waren er 2 miljoen minder dan in het recordjaar 2019. De Cruise Lines International Association (CLIA) is optimistisch voor de toekomst en de cijfers voor de eerste maanden van 2023 wijzen er alvast op dat we dit jaar afstevenen op een nieuw record.

Volgens CLIA Europe was de intentie om te cruisen in 2022 groter dan in 2019, het laatste jaar voor de Covid-pandemie en voeren de cruiseschepen opnieuw vol naar de bestemmingen. Wereldwijd vertrokken vorig jaar meer dan 20 miljoen mensen op een cruisevakantie. De drie belangrijkste bestemmingen van de Europeanen waren de Middellandse Zee (38,4%), Noord-Europa (29%) en het Caraïbisch gebied (10,6%).

De cruise-organisatie ziet een positieve trend en spreekt zich hoopvol uit voor 2023 en de volgende jaren. “Volgens een internationaal onderzoek blijft het ‘verlangen naar cruises’ groeien. 85% van degenen die op een cruise zijn geweest, zeggen dat ze het nog een keer willen doen en 73% van degenen die nog nooit een cruise hebben gemaakt, overwegen de optie. Binnen deze twee categorieën acht 71% het waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk om in de komende twee jaar aan boord te gaan.”

Resultaten

5,7 miljoen Europeanen vertrokken in 2022 op cruise. Dat was een stijging van 228 procent ten opzichte van 2021. Duitsland is de marktleider met 1,8 miljoen reizigers en laat de Britten achter zich met 1,6 miljoen passagiers. Daarna volgen Italië, Spanje en Frankrijk. De gemiddelde duur van de cruise bedroeg 8,5 dagen. Opvallender is dat de gemiddelde leeftijd van de cruisepassagiers daalt. Die bedroeg vorig jaar 48,3 jaar tegenover 49,7 jaar in 2019.

2 miljoen Europese vakantiegangers trokken naar de Westelijke Middellandse Zee en 1,4 miljoen naar Noord-Europa. 830.000 Europeanen scheepten in voor een cruise in de Oostelijke Middellandse Zee. 409.000 verkenden de Caraïben, de Bahama’s en Bermuda aan boord van een cruiseschip. 328.000 kozen voor de Canarische Eilanden. De Baltische staten deden het minder goed met 159.000 passagiers, wat uiteraard te maken heeft met de oorlog in Oekraïne.

CLIA registreerde 55.000 Belgen en Luxemburgers (+275% ten opzichte van 2022) en 82.000 Nederlanders (+530%). Een opvallend gegeven voor Nederland is dat Noord-Europa de eerste cruisebestemming was. Nederland wijkt hierin duidelijk af van de Europese gemiddelden. 31.000 Nederlandse vakantiegangers trokken naar Noord-Europa, terwijl er maar 17.000 kozen voor een cruise in de Westelijke Middellandse Zee. Het succes van de Noord-Europese bestemmingen heeft uiteraard te maken met de vertrekken vanuit Rotterdam en Amsterdam. Klik hier om het volledig CLIA 2022 Europe Market Report in te kijken.

Klimaatbescherming en duurzaamheid

Ondanks de uitdagingen van de afgelopen jaren zijn cruisemaatschappijen volgens Marie-Caroline Laurent, directeur-generaal CLIA Europe, doorgegaan met het uitvoeren van een ambitieus milieuprogramma en wordt de vloot elk jaar efficiënter en duurzamer om de doelstelling van nul koolstofemissies tegen 2050 te bereiken. “De cruise-industrie streeft ernaar om tegen 2050 koolstofvrij te varen en wil een van de meest duurzame vormen van toerisme vormen. Uit CLIA-gegevens blijkt dat de passagiers zich meer bewust worden van duurzaam toerisme: 83% van de cruisepassagiers die in de afgelopen 12 maanden hebben gevaren, zegt dat ze zich ‘veel meer’ of ‘meer’ bewust waren van milieuvriendelijk en duurzaam toerisme.”

 “De passagiersaantallen voor 2023 en opiniepeilingen vertellen ons dat het vermogen van de sector om te innoveren, het aanbod te diversifiëren en duurzamer te worden resultaten oplevert en dat we terecht optimistisch kunnen zijn voor de toekomst”, voegt ze eraan toe.

© foto en document CLIA Europe

Klik hier voor meer nieuws