Ponant verkent het onbekende Honduras

Ponant stelt in november en december 2023 een uniek reisschema in Honduras en Belize voor. ‘Onverwachte ontmoetingen en natuur’ is een reis bedacht en uitgestippeld in samenwerking met de lokale gemeenschappen. Op het vaarschema staan diverse bestemmingen die cruiseschepen weinig aanlopen.

Om een unieke reis uit te werken naar Honduras, een Centraal-Amerikaans land dat nog relatief onbekend is, gingen de teams van Ponant op verkenning naar verschillende lokale gemeenschappen. Hun doelstellingen: duurzame banden smeden en samen met hen een unieke reis ontwikkelen door hun prachtige land.

“Het is zonder enige twijfel onze meest uiteenlopende reis naar de tropen. In amper acht dagen tijd biedt ze een ongelooflijk rijk scala aan ervaringen.”, benadrukt José Sarica, Ponant’s Expedition Experience Director. “Op het programma staan verschillende ontmoetingen met lokale gemeenschappen, die trots zijn op hun cultuur en deze graag delen, zoals het Caracoles-volk in Bonacca, ook wel bekend als de Cay, op het eiland Guanaja, en het Garifuna-volk op het eiland Chachahuate in de Cayos Cochinos-archipel.”

Om deze reiservaring op punt te stellen trok José Sarica samen met kapitein Yannick Simon op verkenning naar Honduras. Trouw aan de filosofie ‘Explore to Inspire’ wou het team programma’s en activiteiten uitwerken met lokale gemeenschappen en tegelijk de afstanden zo kort mogelijk houden om de milieu-impact van de reis te beperken. In tegenstelling tot haar buurlanden heeft Honduras maar weinig toeristische infrastructuur. Tot nu toe zagen Cayos Cochinos, La Ceiba en Cuero y Salado maar weinig cruiseschepen langskomen. De baanbrekende samenwerking van het bedrijf met lokale actoren moet de toeristische sector in heel de regio inspireren.

Duurzame banden met lokale gemeenschappen

In Guanaja ontmoette het team jongeren die volop bezig waren de Caracoles-cultuur te promoten. Ponant stelde hen voor om gids te worden voor het bedrijf en werkte speciaal voor hen een opleidingsprogramma uit. Op het eiland Cayo Chachahuate werd het drinkwaterprobleem aangekaart tijdens gesprekken met de plaatselijke bevolking. La Fondation Ponant werkt momenteel aan een partnerschap en ondersteunt ook gemeenschappen in Cuero y Salado, waar scholen vervallen zijn en een groot gebrek hebben aan materiaal.

De cruise moet een immersieve ervaring worden te midden van een weelderige en beschermde natuur. Het team trok eerst naar de archipel Islas de la Bahía, in het hart van het op een na grootste koraalrif ter wereld, alvorens naar Guanaja te reizen, een idyllisch eiland dat wacht om ontdekt te worden. Ponant noemt zichzelf de eerste rederij die daar naartoe trekt. Een andere noemenswaardige ontdekking was tijdens de voorbereiding de ontmoeting met het Caracoles-volk op het minuscule eiland Bonacca, bijgenaamd het ‘Venetië van de Caraïben’.

José Sarica en Yannick Simon werden net zo hartelijk ontvangen in La Ceiba, een havenstad en toeristische hoofdstad van Honduras, met haar typische architectuur. Op de achtergrond reikt de Pico Bonito 2.435m hoog, terwijl de Cangrejal-rivier grenst aan de oostkant van de stad. Enkele kilometers naar het westen herbergt het wildreservaat Cuero y Salado een bijzondere fauna, zowel aan land als op zee, die in zijn natuurlijke habitat te bewonderen is alsof je midden in het Amazonegebied bent. Hier kunnen gasten een ongewone rit maken aan boord van de ‘burras’, gemotoriseerde voertuigen waarmee bananen via het spoor werden vervoerd en die teruggaan tot de jaren 1900.

Deze cruise (8 dagen – 7 nachten) naar Belize en Honduras vindt plaats aan boord van de Le Dumont-d’Urville. Er zijn vijf afvaarten gepland van 14 november tot 12 december 2023 met vertrek en aankomst in Belize City. Klik hier voor meer info.

© foto’s Ponant

Klik hier voor meer nieuws