Havila ziet licht aan het einde van de tunnel

Havila Voyages heeft een vergunning gekregen van de Central Bank of Ireland om de financiering en oplevering van haar kustcruiseschepen Havila Polaris en Havila Pollux mogelijk te maken. De rederij hoopt de schepen respectievelijk op 12 en 18 juni in de vaart te nemen op de dienst tussen Bergen en Kirkenes. De licentie stelt het bedrijf ook in staat om zijn schulden met de oorspronkelijke geldschieters te vereffenen.

“De situatie waarin we ons bevinden is zeer complex en veeleisend. De licenties zijn nodig om onze financieringsoplossingen legaal te implementeren. Ondanks goede hulp van de Noorse autoriteiten heeft het proces langer geduurd dan we zouden willen. Gelukkig is de licentie uit Ierland nu geregeld zodat we onze schepen legaal kunnen financieren”, zegt CEO Bent Martini van Havila Voyages.

Havila Voyages heeft ook licenties aangevraagd in het VK en de VS om ervoor te zorgen dat zowel Britse als Amerikaanse investeerders in de financiering kunnen participeren. De licentie uit Ierland, en een eerder verkregen licentie van het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken, zorgen voor legale financiering vanuit EU-landen en Scandinavië. Havila Voyages heeft Arctic Securities AS en Fearnley Securities AS ingeschakeld als facilitators om te helpen bij het financieringsproces.

“De vergunningen zijn cruciaal voor onze facilitators om vrij te kunnen werken in relevante markten om onze schulden aan de oorspronkelijke geldschieter te vereffenen op een bevroren rekening volgens de sanctieregels en om de zekerheden in de schepen vrij te geven”, legt Martini uit.

“De schepen zullen klaar zijn voor oplevering zodra we het financieringsproces hebben afgerond en we verontschuldigen ons bij alle betrokken partijen voor het feit dat we opnieuw moeten uitstellen”, vervolgt hij. Door de tijdrovende processen loopt de opstart van de operaties voor Havila Polaris en Havila Pollux verder vertraging op. De opstartdatum voor Havila Polaris is nu vastgesteld op 12 juni, terwijl Havila Pollux op 18 juni van start gaat.

Goede verkoopcijfers

Ondanks de onzekerheid die Havila Voyages ervaart, ziet het bedrijf grote belangstelling voor de nieuwste toevoegingen aan de historische kustroute Bergen-Kirkenes-Bergen en rapporteert het sterke verkoopcijfers. “We noteren veel boekingen, zowel in ons klantencentrum als via onze website, en hadden in het eerste kwartaal een bezettingsgraad van bijna 70%, waarbij 50% van alle capaciteit voor alle vier de schepen dit jaar uitverkocht was. Dit ligt in het verschiet van wat we voor het jaar hadden verwacht”, zegt Martini.

Volgens de CEO is het van cruciaal belang om de investeringen te verzilveren en alle vier de schepen operationeel te krijgen. “We hebben een maatschappelijke missie te vervullen en we zijn afhankelijk van het runnen van het bedrijf op een economisch duurzame manier. Het is een uitdaging als we voortdurend met tegenslagen worden geconfronteerd en situaties die ver buiten onze macht liggen, maar we kijken ernaar uit om ons binnenkort te kunnen concentreren op het leveren van een modern product van topkwaliteit langs de Noorse kust, in overeenstemming met de overeenkomst met de Noorse autoriteiten”, besluit hij.

© foto’s Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws