Amsterdam Cruise Port krijgt in 2025 walstroom

Cruiseschepen kunnen in Cruise Port Amsterdam vanaf begin 2025 aansluiten op walstroom en hun dieselmotoren uitschakelen. Port of Amsterdam had de beslissing vorig jaar al genomen om een walstroominstallatie te voorzien aan de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Nu zijn de werken ook toegekend en realiseren het Deense Powercom en BAM Infra Nederland de nodige energie-infrastructuur in het centrum van Amsterdam.

Aan het IJ, in het centrum van Amsterdam, bouwt BAM een zogenoemde Smart Energy Hub, waarin de benodigde elektrotechnische componenten worden geplaatst. Een uitdaging is om dit gebouw op een historische kade uit 1860 met houten paalconstructies, te realiseren. Op de 600 meter lange kade komen vijf walstroomkasten waarop de cruiseschepen kunnen aansluiten. Op de aanpalende kade worden daarnaast walstroomkasten voor de riviercruiseschepen geplaatst. De Smart Energy Hub is begin 2025 klaar, zodat schepen vanaf de start van het zeecruiseseizoen (april-oktober) gebruik kunnen maken van de faciliteiten.

Verduurzaming

De aanleg van walstroom bij PTA is onderdeel van de Visie Schone Scheepvaart waarin Port of Amsterdam de route uitstippelt om de scheepvaart te verduurzamen en tegen 2050 volledig emissievrij te maken. Hendrik-Jan Oost, programmamanager Port of Amsterdam: “Wij zetten ons in voor een verduurzaming van de scheepvaart. Walstroom voor cruiseschepen draagt hieraan bij en zorgt niet alleen voor een reductie van CO2-uitstoot, maar ook voor minder geluidsoverlast voor de omgeving. Powercom en BAM hebben de juiste kennis en ervaring om dit project te realiseren bij Cruise Port Amsterdam.”

In de mededeling zegt BAM dat ze de werkzaamheden bij Cruise Port Amsterdam zo duurzaam mogelijk wil uitvoeren. “We doen dit met zoveel mogelijk elektrisch materieel. We selecteren leveranciers die duurzame producten kunnen leveren, bijvoorbeeld milieuvriendelijkere transformatorolie en SF6-vrije verdelers. Om onze transportbewegingen te beperken werken we bij voorkeur samen met leveranciers uit de buurt van Amsterdam.”

Voor de riviercruiseschepen zijn in Amsterdam sinds dit voorjaar ook aan de De Ruijterkade en de Westerdoksdijk al walstroomkasten in gebruik. Het gaat in totaal om elf ligplaatsen. Er geldt op deze plaatsen voortaan zelfs een generatorverbod. Port of Amsterdam hoopt op die manier de geluidsoverlast voor de omwonenden te elimineren en de luchtkwaliteit te verbeteren.

© foto’s Port of Amsterdam en ParezCruiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws