Swan Hellenic ondersteunt toonaangevende oceaanstichtingen

Swan Hellenic bundelt haar krachten met toonaangevende oceaanstichtingen ter ondersteuning van de EU-missie om de mariene biodiversiteit te herstellen en de uitstoot op zee te verminderen. Ze stelt haar schepen ook ter beschikking van wetenschappers in het raam van de EU-missie voor het herstel van onze oceanen en zeeën tegen 2030.

De ondertekeningsceremonie vond plaats in het Spaanse Gijon aan boord van het ecologisch geavanceerde expeditiecruiseschip SH Vega waarbij Swan Hellenic, de Philippe Cousteau Foundation en SDG4MED zich ertoe verbonden gezamenlijk bij te dragen aan de EU-missie ‘Restore our Ocean, Seas and Waters by 2030’. Onder de overeenkomst verbindt Swan Hellenic zich ertoe haar vloot ter beschikking te stellen zodat wetenschappers van de stichting de gezondheid van onze Blauwe Planeet kunnen meten in de meest afgelegen en ongerepte regio’s, waaronder de Arctische, Antarctische en Afrikaanse kusten, waar de Swan Hellenic vloot elk jaar enkele maanden vertoeft.

Eind 2021 hebben het Europees Parlement en de EU-Raad de Commissie het mandaat gegeven om de instandhouding en het herstel van de gezondheid van oceanen en water wereldwijd te versnellen. De EU-missie is een gecoördineerde inspanning om de nodige financiële, wetenschappelijke en operationele middelen te bundelen. De drie organisaties zijn een van de eersten in de wereld die het Mission Charter onderschreven. Het document heeft tot doel een duurzame, koolstofneutrale, circulaire blauwe economie te creëren die een sleutelrol speelt bij het bereiken van klimaatneutraliteit. De oceanen zijn immers belangrijke ‘koolstofputten’ die de biodiversiteit beschermen en het verhogen van economische welvaart bevorderen. De doelstellingen van Mission 2030 omvatten een vermindering van 30% van mariene microplastics en de inzet van EU-gemeenschappen in een koolstofneutrale, circulaire blauwe economie.

In een felicitatiebericht ter gelegenheid van de ondertekening merkte de Spaanse premier, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, institutioneel voorzitter van de Philippe Cousteau Foundation, op: “Het doet me veel genoegen om te zien dat onze stichting en ons land betrokken zijn bij deze historische overeenkomst. Het is niet alleen een belangrijke eerste mijlpaal in de missie van de EU om het evenwicht tussen menselijke activiteit en de gezondheid van onze planeet te helpen herstellen. Het is ook een belangrijk engagement voor de waarden van vrede, zoals erkend door de betrokkenheid van het World Peace Forum. Als zodanig is het engagement zowel een bron van inspiratie als van hoop.”

Rafael Lobeto Lobo, secretaris-generaal van de Philippe Cousteau Foundation en voormalig directeur-generaal van de Spaanse koopvaardij: “Het leven op aarde hangt af van de gezondheid van het verbonden systeem van de oceanen, zeeën en binnenwateren, die ongeveer 75% van de het aardoppervlak vormen. Het reguleert ons klimaat en zorgt voor zuurstof, drinkwater, schone energie en voedsel. Toch brengen door de mens veroorzaakte veranderingen onze oceanen en wateren ernstig in gevaar, waarbij vervuiling en opwarming van de aarde leiden tot verlies aan biodiversiteit en extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogtes en hittegolven.”

Voor Andrea Zito, CEO van Swan Hellenic, zitten deze ambities verankerd in het dna van de rederij. “Alle schepen van Swan Hellenic zijn uitgerust met geavanceerde groene technologieën, waaronder de nieuwste generatie Tier III-dieselmotoren met ureuminjectie, dynamische positioneringssystemen om verankering op delicate zeebodemlocaties te voorkomen en geavanceerde afvalwaterzuiveringsinstallaties. We elimineren aan boord ook steeds meer plastic voor eenmalig gebruik, ondersteund door de beschikbaarheid van de toeleveringsketen in afgelegen gebieden.”

Citizen Science

De schepen van Swan Hellenic spelen een belangrijke rol in deze samenwerking. Ze zullen toelaten om gegevens over de gezondheid van de oceaan te verzamelen. Gegevens die zijn verzameld in zelden toegankelijke oceaangebieden zullen de nauwkeurigheid van de beoordelingen door wetenschappers van de oceaangezondheid en de evolutie ervan verbeteren. Bovendien maakt de directe betrokkenheid van de bemanning en gasten van Swan Hellenic volgens de partners de weg vrij voor een nieuw tijdperk van duurzaam, ecologisch bewust cruisen.

“Oceanen zijn als mensen”, merkte Zito op. “Een volledig beeld van gezondheidsparameters maakt een effectieve medische behandeling mogelijk. Ik ben blij dat Swan Hellenic kan helpen om dit te realiseren en een best practice te zijn. Onze nieuwe verbintenis met dit partnerschap is in veel opzichten een natuurlijke uitbreiding van onze bestaande praktijk om cruisegasten uit te nodigen om actief mee te doen aan een reeks toonaangevende Citizen Science-programma’s. Die verstrekken gegevens over het milieu en het mariene leven, terwijl ze het bewustzijn en kennis van wetenschappelijke initiatieven vergroten.”

© foto Swan Hellenic en ParezCruiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws