World Explorer op weg naar Zeebrugge

Rivages du Monde start woensdag haar zomerseizoen met de World Explorer vanuit Zeebrugge. Na haar herpositionering vanuit Ushuaia verzorgt het schip de vier afvaarten vanuit de Vlaamse kusthaven naar de Noorse fjorden. 0nder leiding van Laurent Baetens, Director Business Development BeLux en Kristof De Smet, Sales & Accountmanager Vlaanderen en Nederland, maakten de voorbije dagen ook een aantal Belgische reisagenten kennis met het vlaggenschip van Rivages du Monde.

Het boetiekschip eindigt morgen de cruise Normandische en Bretoense Smaken vanuit Bordeaux via La Rochelle, Belle-Île-en-Mer, Concarneau, Saint-Malo, Caen en Honfleur naar Zeebrugge. Eregenodigde op deze gastronomische afvaart was Stéphanie Le Quellec. De Parijse sterrenchef verzorgde een vijfgangen-galadiner waarin de streekproducten van Normandië en Bretagne centraal stonden en presenteerde een masterclass waarin ze haar eigen versie van groene asperges in Hollandaisesaus en gekarameliseerde jus van parmezaan bereidde.

Sterrenchef

Stéphanie Le Quellec ging in 2001 aan de slag in de prestigieuze keukens van het gerenommeerde George V in Parijs en kon zich onder de vleugels van driesterrenchef Philippe Legendre verder ontplooien. Ze won in 2011 de tv-show Top Chef en scoorde twee jaar later haar eerste Michelinster in het restaurant van het Prince de Galles-hotel in Parijs. Een tweede Michelinster volgde in 2019. Stéphanie Le Quellec wijdt haar tijd nu aan haar restaurant La Scène in hartje Parijs.

Rivages du Monde heeft de samenwerking met de Franse sterrenkok intussen uitgebreid. Zo zullen gasten op de World Explorer volgend jaar op elke afvaart kunnen genieten van een gastronomisch diner samengesteld door Stéphanie Le Quellec. Als onderdeel van het partnerschap zal de Franse tweesterrenchef ook opnieuw meevaren op één afvaart.

Rivages du Monde richt zich in de eerste plaats naar de Franse en Belgische markt, twee nationaliteiten die veel belang hechten aan gastronomie. Voor mensen die al met diverse schepen en rederijen hebben gevaren, is de Mediterraans en Portugees geïnspireerde keuken aan boord van de World Explorer een aangename verrassing. Het schip beschikt onder meer over een auditorium, twee lounges, een buitendek met zwem- en twee bubbelbaden, een buitenbar, een spa- en fitnesscentrum, kapsalon en shop. Op locaties waar het schip niet tegen de kade kan liggen, gebeuren de excursies met twee tenders. Voor expeditiecruises beschikt het vaartuig over achttien Zodiacs en de bijhorende mudroom, waar gasten hun laarzen achterlaten.

De World Explorer kwam in 2019 in de vaart. Het biedt plaats aan 196 passagiers en 130 bemanningsleden. Rivages du Monde chartert het expeditievaartuig bij het Portugese Mystic Invest. De World Explorer maakt deel uit van een reeks van zeven ijsversterkte zusterschepen die tegen 2024 in de vaart komen en die onder meer ook door Quark Expeditions en Atlas Expedition Cruises worden gehuurd.

Reisagenten

Rivages du Monde maakte van de herpositioneringscruise gebruik om haar vlaggenschip aan de reisindustrie voor te stellen. In Bordeaux scheepten Franse reisagenten in. Vanaf Saint-Malo was het de beurt aan 17 Belgische reisprofessionals. Bekijk hier een fotoverslag van de cruise langs de Normandische en Bretoense kusten en de Belgische deelnemers.

Op de welkomstreceptie wees Alain Souleille, voorzitter van Rivages du Monde, erop dat de reisorganisatie zich specifiek richt op de Frans- en Nederlandssprekende markten. Rivages du Monde voorziet voor haar zee- en riviercruises begeleiding en transport vanuit ons land. Van zodra er enkele Nederlandssprekenden aan boord zijn, worden het dagelijkse boordjournaal en de menukaart vertaald. Aan boord wordt een eigen programma samengesteld met excursies en gastsprekers (Nederlandstalige en/of Franstalige) naargelang de deelnemers. De volgende weken zijn er vanuit Zeebrugge zelfs 100 procent Nederlandstalige fjordencruises.

Kristof De Smet, Sales & Accountmanager Vlaanderen en Nederland: “We zien dat de afvaarten vanuit Zeebrugge enorm aanslaan. We hebben deze zomer drie volledig Nederlandstalige en één Franstalige afvaart naar de Noorse fjorden. Die zaten heel snel vol. Daarna is er vanuit Zeebrugge nog een vertrek naar IJsland waarbij de gasten op het einde van de cruise terugvliegen. Volgende zomer hebben we maar één afvaart naar de Noorse fjorden. We verwachten dat die heel snel zal volgeboekt zijn. Daarnaast hebben we vanuit Zeebrugge een reis naar de Noordkaap met een terugvlucht naar België. We blijven tijdens de zomer 2024 minder lang in Noord-Europa omdat we de oversteek maken naar Canada. Vanaf 2024 werkt Rivages du Monde trouwens met variabele prijzen. De interessantste tarieven zijn te vinden bij de lancering. Van zodra een bepaalde bezetting is bereikt, zullen de prijzen stijgen.”

Ongedwongen premiumproduct

De Smet omschrijft de klanten van Rivages du Monde als reizigers die op een heel comfortabele en ongedwongen manier bestemmingen willen ontdekken. Ze houden van lekker eten en luisteren graag naar voordrachtgevers, maar vallen tegelijk graag terug op een structuur van Nederlandstalige begeleiding. Dit is het concept van Rivages du Monde! Wij stellen een rustig cruiseproduct voor dat toch een zeker prijskaartje heeft. Dat zorgt er wel voor dat je automatisch een ouder cliènteel aan boord krijgt. Het zal naar de toekomst toe een uitdaging zijn om een evenwicht te vinden tussen het publiek dat het ’s avonds wat geanimeerder wil en zij die een absolute stilte wensen. Zoals voor elk cruiseproduct is het heel belangrijk dat de juiste klant gestuurd wordt. Dat is de grote sterkte van de reisprofessionelen. Zij kennen hun klanten en zorgen ervoor dat de juiste mensen bij ons terechtkomen.”

Rivages du Monde is sinds de naamsverandering geëvolueerd van een cruisespecialist naar een volwaardige touroperator die alleen haar eigen cruiseproducten aanbiedt. Kristof De Smet: “De B2B-verkoop via reiskantoren gaat duidelijk in stijgende lijn en is een volwaardig verkoopkanaal geworden. We zien een hele mooie stijging van het aantal agentschappen en echte cruisekantoren die ons het vertrouwen geven.” Daarnaast is Rivages du Monde ook steeds meer aanwezig op de Nederlandse markt met mediapartners en reisagentschappen. “We merken dat er regelmatig vragen komen van individuele Nederlandse kantoren. De vraag vanuit Nederland neigt meer naar de riviercruises, waarbij de Nederlanders er ook heel vaak voor opteren om te vertrekken vanuit Zaventem om Schiphol te vermijden.”

We hadden aan boord ook een exclusief interview met voorzitter Alain Souleille over onder meer het huidige seizoen, de nieuwe bestemmingen voor 2024 en het succes van zijn begeleide cruises op de Belgische markt. Het gesprek kan je dit weekend lezen op onze website en Facebook.

© foto’s ParezCruiseCommunications & Rivages de Monde.

Klik hier voor meer nieuws