Chantiers de l’Atlantique levert MSC Euribia op

Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire heeft woensdagnamiddag de MSC Euribia opgeleverd. Het schip heeft het meest energie-efficiënte design van de MSC-vloot. De rederij noemt de oplevering een volgende belangrijke stap op weg naar het koolstofvrij maken van de vloot van de MSC-cruisedivisie. Euribia vertrekt nu naar Amsterdam waar ook Belgische en Nederlandse reisagenten aan boord stappen richting Kopenhagen waar het nieuwe vlaggenschip van de rederij aanstaande donderdag wordt gedoopt.

MSC Euribia is de jongste evolutie van de populaire Meraviglia-klasse en het tweede schip voor MSC Cruises dat wordt aangedreven door LNG, de schoonste en meest efficiënte brandstof die momenteel op commerciële schaal beschikbaar is. Aan boord beschikt ze over een reeks van best-in-class milieutechnologieën, waaronder geavanceerde systemen voor afvalwaterbehandeling en afvalverwerking. Het schip is eveneens ontworpen met het oog op de toekomst, zodat toekomstige innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals koolstofneutrale synthetische en andere alternatieve brandstoffen, gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd zodra deze op schaal beschikbaar zijn.

‘Toekomst van Cruisen vandaag’

MSC Euribia is 331 meter lang en heeft een passagierscapaciteit van 6.334 gasten. Ze betekent een sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige schepen in haar klasse. “Ze levert nog meer efficiëntie en zal naar verwachting het best presterende cruiseschip ter wereld worden, dat beter presteert dan de nieuwste IMO Energy Efficiency Design Index-vereisten”, aldus de rederij. Tijdens de vaart stoot het schip tot 19% minder broeikasgassen per passagier per dag uit dan haar zusterschepen die conventionele scheepsbrandstoffen gebruiken. Dit komt neer op 44% minder broeikasgasemissies (GHG) per passagier per dag dan schepen die slechts 10 jaar geleden werden gebouwd.

Executive Chairman Pierfrancesco Vago: “Met de oplevering van MSC Euribia hebben we opnieuw een grote stap gezet in de richting van onze doelstelling naar netto-nul uitstoot van broeikasgassen. MSC Euribia beschikt over een werkelijk baanbrekend energie-efficiënt ontwerp dat tijdens haar levensduur voor een enorme vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal zorgen.

Vaak wordt bij decarbonisatie alleen gekeken naar maatregelen op het vlak van toelevering. Hoewel die een belangrijk onderdeel vormen in de energietransitie, mogen we de essentiële rol die energie-efficiëntie zal spelen bij het terugdringen van de huidige energievraag niet vergeten. De schoonste energie is de energie die we niet gebruiken en MSC Euribia is gebouwd met dit principe als uitgangspunt. Daarom markeert ze met haar ingebruikname zo’n belangrijke mijlpaal op weg naar ons doel om tegen 2050 netto-nul CGH maritieme activiteiten te realiseren.”

Laurent Castaing, General  Manager van de Chantiers de l’Atlantique: “Ik ben erg trots over de intensiteit van de relatie tussen MSC Cruises en Chantiers de l’Atlantique. Dit vijfde en laatste schip van de Meraviglia-klasse markeert de afsluiting van wat al een zeer efficiënte reeks is en de voortzetting van onze gemeenschappelijke milieu-innovatieve projecten.”

MSC Euribia is gebouwd voor de toekomst. Hoewel het schip kan worden aangedreven met vloeibaar aardgas, is het scheepsontwerp geschikt voor de huidige drop-in hernieuwbare brandstoffen en retrofits waarmee de schepen van MSC hernieuwbare brandstoffen kunnen gebruiken die nu nog niet beschikbaar zijn, zoals groene methanol.

“Het is belangrijk voor ons dat onze schepen die vandaag worden gebouwd, klaar zijn voor de nieuwe duurzame brandstoffen die in het verschiet liggen. We willen er ook voor zorgen dat ze gemakkelijk achteraf kunnen worden uitgerust met nieuwe technologieën en efficiëntieverbeteringen die bijdragen tot netto-nul uitstoot van broeikasgassen. Dit is een schip dat echt gebouwd is met de toekomst in gedachten.”

Op bio-LNG naar Kopenhagen

MSC Euribia zal voor het eerst in de sector een reis met netto-nul uitstoot van broeikasgassen maken. Het 19de schip in de vloot van MSC Cruises zal de volgende dagen tussen Saint-Nazaire en Kopenhagen aantonen dat netto nul cruisen vandaag mogelijk is. Het schip zal hiervoor gebruik maken van bio-LNG via een massabalanssysteem, de meest kosteneffectieve en milieuefficiënte methode om de voordelen van hernieuwbaar biogas te benutten. De volledige bevoorradingsketen zal in overeenstemming zijn met de EU-richtlijn inzake hernieuwbare energie (RED II) en elke afzonderlijke partij van het totale bio-LNG is gecertificeerd door de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC).

MSC werkt samen met brandstofleveranciers en andere partijen aan de inzet van drop-in duurzame brandstoffen zoals geavanceerde biobrandstoffen en biogas. In de toekomst zal groene methanol waarschijnlijk bijdragen aan de decarbonisatie, net als synthetische e-brandstoffen zoals groene waterstof en eLNG. De nadruk ligt op de ontwikkeling van schaalbare oplossingen die universeel kunnen worden gebruikt.

Muntceremonie MSC World America

Op de plechtigheid vond eveneens de muntceremonie plaats voor MSC World America, het derde LNG-aangedreven schip in de vloot van MSC Cruises. Het zusterschip van de MSC World Europa, dat in 2025 klaar moet zijn, zal veel van de milieu-innovaties van MSC Euribia bieden, maar met extra innovaties zoals de baanbrekende technologie om de methaanslip van LNG tijdens de vaart vrijwel te elimineren. De twee meters voor deze traditionele ceremonie waren Silvia Turbia van MSC Cruise Divisions en Séverine Blandin van Chantiers de l’Atlantique.

Henri Doyer, Chantiers de l’Atlantique MSC Program Director: “Dit 19de schip, het tweede van de World Class-serie, is het resultaat van een lange samenwerking tussen MSC Cruises en Chantiers de l’Atlantique. Ik ben verheugd te kunnen aankondigen dat MSC World Europa, MSC Euribia en MSC World America de drie  meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke schepen van de cruise-industrie zijn.”

© foto’s MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws