Havila Voyages wil tegen 2030 emissievrij varen

Havila Voyages heeft haar eerste duurzaamheids- en mensenrechtenrapport gelanceerd. Het document belicht de ambitieuze doelstellingen van het bedrijf voor koolstofneutraliteit tegen 2028 en een emissievrije kustroute tegen 2030. Volgens de Noorse rederij zijn deze ambities haalbaar met de huidige vloot.

“Vorig jaar hebben we geschiedenis geschreven als ‘s werelds eerste cruisemaatschappij die emissievrij en geruisloos de Geirangerfjord binnenvaart, vier jaar voordat de eis van de Noorse regering voor emissievrije ferry’s en cruiseschepen in de Werelderfgoedgebieden van kracht wordt”, zegt CEO Bent Martini. “Dit is een duidelijk bewijs van onze ambities. We kijken ernaar uit om onze reis voort te zetten en ons steentje bij te dragen aan het verduurzamen van het toerisme en de scheepvaart.”

Martini wijst erop dat Havila Voyages van plan is om in de toekomst zowel CO2-neutraal als nulemissie te bereiken. “Het begint met het geleidelijk vervangen van aardgas door biogas en het doel is om in 2028 CO2-neutraal te varen met de schepen die we vandaag hebben’, zegt hij.

Ambitieuze doelstellingen

Een ander doel van Havila Voyages was om voedselverspilling aan boord te verminderen en slechts 75 gram voedselverspilling per persoon per dag te produceren. Het voedingsconcept van het bedrijf omvat het serveren van alle maaltijden à la carte en het gebruik van lokaal geproduceerde ingrediënten. “Door onze doelstelling van 75 gram voedselverspilling op vier volledig operationele schepen te halen, kunnen we de voedselverspilling met 60 ton per jaar verminderen door geen buffetten te gebruiken”, gaat Martini verder.

“Het is dan ook zeer verheugend te kunnen melden dat we dit jaar met succes ons doel hebben bereikt en slechts 71 gram voedselverspilling per opvarende per dag aan boord inzamelen. Dit hebben we gerealiseerd dankzij de fantastische inzet van degenen die ons voedselconcept hebben ontwikkeld, het eten aan boord bereiden en uitserveren, en niet in de laatste plaats onze gasten die op de hoogte worden gebracht van het concept. En niemand verlaat onze restaurants met honger.” Daarnaast kan Havila Kystruten een hoge mate van afvalscheiding en effectief circulair gebruik van hulpbronnen op haar schepen melden.

Batterijpakketten

De schepen van Havila Voyages, die zijn voorzien van batterijpakketten die 4 uur lang emissievrij en stil kunnen varen, zijn volgens de rederij de meest milieuvriendelijke schepen die ooit op de historische kustroute Bergen – Kirkenes – Bergen hebben gevaren. Met de huidige operaties wordt de CO2-uitstoot met 35-40% verminderd en lokale emissies zoals NOx en SOx worden met meer dan 90% gereduceerd in vergelijking met vergelijkbare schepen die traditionele fossiele brandstoffen gebruiken.

“Wij geloven dat onze duurzame benadering van het kusttoerisme en onze focus op klimaat en milieu een positieve bijdrage leveren aan de overgang naar een emissievrije samenleving. Dit duurzaamheids- en mensenrechtenrapport helpt onze investeerders, partners, werknemers en klanten meer te weten te komen over onze onderneming en hoe we een inclusief en milieubewust bedrijf kunnen blijven ontwikkelen. Samen zullen we de weg wijzen naar een grotere focus op duurzaamheid en we streven ernaar om een van de eersten te zijn die nulemissie bereiken”, concludeerde Martini.

© foto Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws