Hurtigruten Noorwegen onthult eerste emissievrije cruiseschip

Hurtigruten Noorwegen wil in 2030 haar eerste emissievrije en ‘s werelds meest energiezuinige cruiseschip lanceren. Het plan bouwt verder op het project ‘Sea Zero’ dat vorig jaar werd opgestart. Het nieuwe schip zal plaats bieden aan 500 gasten, elektrisch varen en gebruik maken van zeilen met zonnepanelen.

Weken voor het 130-jarig jubileum onthulde Hurtigruten Noorwegen plannen voor haar eerste emissievrije schip. Oorspronkelijk aangekondigd in maart 2022, onder de projectnaam ‘Sea Zero’, heeft de rederij als eerste vroege conceptplannen onthuld voor ‘s werelds meest energie-efficiënte cruiseschip. Hurtigruten Noorwegen presenteerde de bevindingen samen met haar consortium van 12 maritieme partners en het onderzoeksinstituut SINTEF, die zich verenigden in het streven naar emissievrij reizen op zee. Het consortium, belast met het ontwikkelen van energie-efficiënte en koolstofneutrale technologische oplossingen, deelde de belangrijkste bevindingen na het eerste jaar van onderzoek.

“Toen we meer dan een jaar geleden voor het eerst het ‘Sea Zero’-project aankondigden, stonden we voor de uitdaging dat we niet wisten welke technologieën in 2030 beschikbaar zouden zijn. Onze taak was om de weg vrij te maken voor innovaties en bestaande technologieën te verbeteren om aan te sluiten bij onze duurzaamheidsdoelstellingen. Hoewel sommige van deze technologieën een relatief vergevorderd stadium hebben bereikt, vereisen ze nog steeds specifiek onderzoek en ontwikkeling om een succesvolle implementatie in de maritieme context te garanderen. Anderzijds staan bepaalde technologieën nog in de kinderschoenen en vereisen ze fundamenteel onderzoek en grondige tests. Na een haalbaarheidsstudie hebben we de meest veelbelovende technologieën geïdentificeerd voor onze baanbrekende toekomstige cruiseschepen. We zijn vastbesloten om binnen enkele jaren een schip af te leveren dat alle andere overtreft op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid”, aldus Hedda Felin, de CEO van Hurtigruten Noorwegen.

In overeenstemming met haar focus op duurzame operaties op maat van de Noorse kust, plant Hurtigruten Norway kleinere, op maat gemaakte schepen die een positieve voetafdruk achterlaten zonder uitstoot naar zowel de zee als het land. Na het eerste schip in 2030, is het bedrijf van plan om zijn hele vloot om te vormen tot emissievrije vaartuigen. Aangezien slechts 0,1% van de schepen wereldwijd momenteel emissievrije technologie gebruikt, heeft het project van Hurtigruten Noorwegen tot doel het duurzaamheidsrecord en de toekomst van reizen in de cruise-industrie drastisch te verbeteren.

Batterijen, zonnepanelen en artificiële intelligentie

De toekomstige schepen van Hurtigruten Noorwegen zullen elektrisch zijn en uitgerust worden met batterijen die in de haven worden opgeladen. Door batterijoplossingen van 60 megawattuur te combineren met windtechnologie, wordt verwacht dat het schip tal van primeurs en verbeterde oplossingen zal bieden die vandaag niet bestaan op cruiseschepen, waaronder intrekbare zeilen met zonnepanelen, manoeuvreren met kunstmatige intelligentie, tegengesteld draaiende propellers en meerdere intrekbare schroeven. Aanvullende technologieën zijn onder meer luchtsmering, geavanceerde rompcoating en proactieve rompreiniging.

De batterijen bevinden zich aan de buitenzijden van het schip, terwijl de brug, waar de kapitein en de bemanning het schip besturen, naar verwachting aanzienlijk kleiner wordt, veel weg heeft van een vliegtuigcockpit en voor het manoeuvreren gebruik zal maken van artificiële intelligentie. Hurtigruten Noorwegen opereert al 130 jaar langs de Noorse kust en heeft superieure kennis van de 34 havens waar ze dagelijks aanmeert. De cruisemaatschappij zal dus AI integreren om gegevens te verzamelen die de meest efficiënte aanmeermethoden voor elke haven leren, waardoor de operaties bij slecht of uitdagend weer worden verbeterd. De drie intrekbare, autonome vleugelinstallaties zullen 1.500 m² aan zonnepanelen omvatten met een totaal windoppervlak van 750 m². De masten zullen een maximale hoogte van 50 m bereiken wanneer ze volledig zijn uitgeschoven.

Gastencomfort

Hurtigruten Noorwegen streeft naar superieur gastencomfort en spectaculaire uitzichten aan boord van haar eerste emissievrije schip. Een gestroomlijnde vorm zorgt voor minder luchtweerstand, lager energieverbruik en meer passagierscomfort. Naast voldoende buitenruimte zorgen grotere oppervlakken met speciale ramen voor een ongeëvenaard uitzicht op wat vaak wordt beschreven als ‘de mooiste kustlijn ter wereld’.

“We ontwikkelen het concept voor een zeer innovatief cruise-ontwerp en zoeken naar de optimale ontwerpmethoden voor emissievrije schepen. De gestroomlijnde vorm, met zijn innovatieve romp- en voortstuwingsoplossingen, vermindert niet alleen de vraag naar energie, maar verhoogt ook het passagierscomfort. Daarbij ontwikkelen we nieuwe ontwerptools en verkennen we nieuwe technologieën voor energie-efficiëntie”, zegt Henrik Burvang, Research and Innovation Manager bij VARD, het ontwerp- en scheepsbouwbedrijf achter de conceptafbeeldingen.

Gasten zullen volgens Hurtigruten en VARD een sleutelrol spelen bij het minimaliseren van het energieverbruik via een interactieve mobiele app, waarop ze de ultramoderne cabineventilatie bedienen en hun eigen water- en energieverbruik kunnen meten.

Sea Zero is nu een fase van twee jaar ingegaan waarin de voorgestelde technologieën worden getest en verder ontwikkeld. De onderzoeks- en ontwikkelingsfase richt zich op batterijproductie, voortstuwingstechnologie, rompontwerp en duurzame praktijken die het energieverbruik tot een absoluut minimum beperken. Het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor hotelactiviteiten aan boord, die tot 50% van het totale energieverbruik van het schip kunnen verbruiken, zal cruciaal zijn voor het succes van het project. Het doel is een energiebesparing van 50% te realiseren ten opzichte van de huidige schepen van Hurtigruten Noorwegen.

Het nieuwe emissievrije schip is gemodelleerd op 135 meter met 270 hutten die plaats bieden aan 500 gasten en 99 bemanningsleden. Net zoals Hurtigruten Noorwegen al 130 jaar vracht vervoert langs de Noorse kust, zal het nieuwe schip ook een aanzienlijk vrachtruim hebben.

© renderings Hurtigruten/Vard Design

Klik hier voor meer nieuws