Cruisedivisie van de MSC Group breidt haar walstroomplan verder uit

De cruisedivisie van de MSC Group onthulde de details van de volgende fase van haar walstroomplan. Het plan voor 2024-26 omvat ten minste vijf Italiaanse havens, Barcelona en Valencia in Spanje, Stavanger en Norfjordied in Noorwegen, Miami in de VS, Kopenhagen in Denemarken, Marseille in Frankrijk, Rotterdam in Nederland, Valletta in Malta en Stockholm in Zweden. De rederij is van plan om de schepen van MSC Cruises en Explora Journeys volledig gebruik te laten maken van walstroomvoorzieningen in alle andere havens waar zij actief is in Europa en de rest van de wereld wanneer deze beschikbaar worden gesteld.

De schepen van MSC Cruises maken sinds februari 2023 met succes gebruik van walstroom in de havens van Southampton en Kristiansand. Later deze zomer test het bedrijf de faciliteiten in de Noorse haven Haugesund.  Andere Europese tests dit jaar zijn gepland voor een aantal schepen van MSC Cruises in Bergen en Alesund in Noorwegen en Warnemunde in Duitsland. MSC Cruises zal vanaf deze winter ook walstroom gebruiken in de Duitse havens Hamburg en Kiel. MSC Cruises tekende vorig jaar verder een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic voor walstroom in het Oostzeegebied. Cruise Baltic heeft 32 havens en bestemmingen in de regio die het aantal walstroomvoorzieningen willen uitbreiden.

Walstroomvoorzieningen zijn sinds 2017 standaard op alle nieuwe schepen van MSC Cruises. Samen met de aanpassingen die op andere schepen zijn gebeurd, is 67 procent van de totale capaciteit van MSC Cruises uitgerust met deze technologie.  Meer schepen zullen achteraf worden uitgerust als de havens op hun vaarroutes walstroom beschikbaar maken. Ook alle schepen van Explora Journeys zullen walstroomvoorzieningen hebben. Explora I, het eerste schip van het nieuwe merk, komt op 17 juli van dit jaar in de vaart.

Reis naar netto-nul broeikasgas

Linden Coppell, Vice-President Sustainability & ESG, MSC Cruises, legt uit: “Walstroom is een belangrijke factor op onze reis naar netto-nul broeikasgas (BKG) operaties. Al onze nieuwbouwschepen sinds 2017 zijn uitgerust met de mogelijkheid om op lokale elektriciteitsnetten aan te sluiten en we zijn bezig met de uitrol van retrofits op de andere schepen in onze vloot. Ons walstroomplan laat actief zien dat we ambitieus zijn en dat we ons volledig inzetten om de uitstoot van onze schepen te verminderen, ook als ze in de haven liggen.” 

De VP merkt op dat de MSC Group zwaar heeft geïnvesteerd in hybride systemen voor de reiniging van uitlaatgassen om de uitstoot aanzienlijk te verminderen. “We hebben nu meer bestemmingen in Europa en daarbuiten nodig om zo snel mogelijk walstroom te introduceren.  Door de uitstoot in havens aanzienlijk te verminderen, nemen we onze verantwoordelijkheid tegenover de havens en kustgemeenschappen die door onze schepen worden bezocht en bediend.

Samen met het gebruik van LNG-brandstof, het verbeteren van de energie-efficiëntie, het gebruik van innovatieve afvalwaterbehandeling en afvalrecycling, zetten we positieve stappen om ons steentje bij te dragen in de aanpak van de klimaatverandering en het beschermen van de biodiversiteit in de oceanen. Het nieuwste vlaggenschip MSC Euribia is het meest energie-efficiënte cruiseschip ooit. Eerder deze maand zorgde het voor een primeur in de sector toen het van Frankrijk naar Denemarken reisde en het potentieel demonstreerde om netto-nul broeikasgassen uit te stoten door het gebruik van hernieuwbare bio-LNG.”

© foto’s Port of Stockholm & MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws