Eerste vaartesten voor Icon of the Seas

Na twee jaar van bouwwerken heeft Icon of the Seas van Royal Caribbean International voor het eerst de Meyer Turku-werf in Finland verlaten voor een reeks vaartesten. Het grootste cruiseschip ter wereld moet tegen eind dit jaar afgewerkt zijn en zal vanaf 27 januari 2024 weekcruises aanbieden naar de Caraïben en Perfect Day at CocoCay, het particuliere eiland van de rederij in de Bahama’s.

Icon of the Seas blijft de hele week op zee nabij de kust van Finland om haar navigatie- en technische systemen te testen. De proeven worden geleid door ingenieurs van de werf en bemanningsleden van Royal Caribbean. Na afloop keert Icon of the Seas terug naar de scheepswerf in Turku, zodat de laatste voorzieningen kunnen worden toegevoegd. Wellicht volgen in de loop van de zomer en de herfst nog meer proefvaarten op zee vooraleer de Meyer Group het schip in het vierde kwartaal oplevert aan Royal Caribbean International. Het is eerder uitzonderlijk dat er zoveel vaarproeven worden gepland. Icon of the Seas bevat echter tal van nieuwe technologieën en is ook de eerste nieuwe scheepsklasse die de rederij sinds 2014 lanceert.

“We zijn erg blij dat we weer een belangrijke prestatie mogen vieren, aangezien Icon of the Seas voor het eerst de afbouwpier verlaat en haar reis door de Turku-archipel naar de zee voortzet. De proefvaart omvat het testen van de systemen en functies van Icon die niet kunnen worden getest terwijl ze aangemeerd ligt”, zegt de werf in een verklaring.

Icon of the Seas wordt het allergrootste cruiseschip in de wereld. Ze is ongeveer 6 procent groter dan de huidige titelhouder Wonder of the Seas. Ze zal plaats bieden aan 5.610 passagiers in een dubbele bezetting (7.600 als maximumcapaciteit) en 250.800 brutoton meten. Icon zal eveneens tal van nieuwe voorzieningen omvatten, voor zowel de rederij als de cruise-industrie in haar geheel. Blikvanger van het megaschip wordt het Category 6-waterpark met recordbrekende waterglijbanen. Bekijk hier beelden van het schip én het waterpark.

Van relaxen op de vernieuwde pooldecks tot het bijwonen van een spannende show in de AquaDome, quality time samen doorbrengen in de gezinsgerichte Surfside-buurt en genieten van gloednieuwe culinaire ervaringen, Icon of the Seas is klaar om de ultieme familievakantie te bieden. “We denken dat het schip de beste familievakantie ter wereld gaat worden”, stelde Michael Bayley, President en CEO van Royal Caribbean International onlangs. “Alle energie en tijd die we gestoken hebben in het ontwerpen van dit schip, is gewoon verbluffend.”

Royal Caribbean heeft bij Meyer Turku nog twee zusterschepen van Icon besteld. Die komen respectievelijk in 2025 en 2026 in de vaart. Aan deze megaschepen hangt een prijskaartje van circa anderhalf miljard euro het stuk. Intussen wordt bij Chantiers de l’Atlantique in Frankrijk hard gewerkt aan Utopia of the Seas die volgend jaar wordt gelanceerd, het zesde schip van de Oasis-klasse. Hou onze website en nieuwsbrief in het oog, want ook daar wordt deze week nieuws aangekondigd.

© foto’s Meyer Turku

Klik hier voor meer nieuws