Le Commandant Charcot vaart in 2025 wintercruises in Canada

Ponant wordt in 2025 de eerste internationale rederij die wintercruises in Canada zal aanbieden. Het hing al een tijdje in de lucht dat Le Commandant Charcot Antarctica zou ruilen voor de Arctic. Ponant heeft andere schepen die het Zuidpoolgebied bevaren. Met wintercruises in de Saint Lawrence-regio wil de Franse rederij een meer unieke bestemming aanbieden met haar poolexploratieschip.

Le Commandant Charcot zal tussen eind januari en begin maart 2025 vier afvaarten voorstellen in Canada. Verschillende aanloophavens op de Saint Lawrence staan op de geplande route, waaronder Îles-de-la-Madeleine, Gaspé , Sept-Îles, Saguenay en Québec. De inschepings- en ontschepingsoperaties worden gedeeld tussen Québec en Saint-Pierre-et-Miquelon. Ponant wil de gasten volledig onderdompelen in het winterse landschap met langere tussenstops en overnachtingen op de bestemmingen.

Het nieuws is alvast positief onthaald door Cruise the Saint Lawrence (CSL) die al sinds jaren de ongeëvenaarde winterlandschappen en winteractiviteiten in het gebied promoot bij expeditiecruiserederijen. Het plan van Ponant noemt de organisatie een Noord-Amerikaanse primeur. Québec spreekt van een nieuw tijdperk en een verlenging van het cruiseseizoen. Dusver bezochten cruiserederijen deze regio alleen tijdens het zomerseizoen en de herfst.

De Saint Lawrence wordt tijdens de winter enkel bevaren door vrachtschepen. Zij worden begeleid door ijsbrekers die de weg moeten vrijmaken. Als Polar Class 2-vaartuig beschikt Le Commandant Charcot over de nodige capaciteiten om haar eigen weg te banen. De Saint Lawrence is dan ook echt een bestemming op maat van dit exploratieschip. Het vaartuig voor 245 passagiers zal begin 2025 vier open jaw-afvaarten van twaalf nachten voorstellen tussen Québec en Saint-Pierre-et-Miquelon, een Franse archipel nabij Newfoundland.

De wonderen van de Canadese winter zullen niet alleen aan bod komen tijdens het varen langs schilderachtige sneeuwlandschappen, maar ook in het landprogramma. Het hybride elektrische poolexploratieschip zal overnachten in een Inuït-gemeenschap en gasten zullen onderweg tochten kunnen maken met sneeuwscooters en hondensleeën, sneeuwschoenwandelen of ijsvissen in de Saguenayfjord. Ook zullen de opvarenden mogelijk het noorderlicht kunnen waarnemen.

Dat Le Commandant Charcot tijdens de winter 2024-2025 in het Noorden blijft, is ook goed nieuws voor Noord-Europa. Het poolexploratieschip vaart tijdens de zomer al in Arctische wateren en hoeft het gebied na de zomer niet te ruilen voor een lange herpositioneringscruise richting Antarctica. Bijgevoegd kan Le Commandant Charcot in de herfst nog vaarschema’s voorstellen in Noord-Noorwegen en de Botnische Golf vooraleer ze rond de jaarwissel naar Canada vertrekt.

© foto’s Ponant

Klik hier voor meer nieuws