CFC’s Renaissance op eerste cruise in Zeebrugge

Zo’n 500 reisagenten, partners en genodigden namen in het weekend deel aan de shakedown-cruise van de Renaissance tussen Le Havre en Zeebrugge. Daar vond de traditionele plaque & key-ceremonie plaats in aanwezigheid van Piet Vandenkerkhove, Manager Cruises Port of Antwerp Bruges, Valérie Conan, Directrice Croisière Le Havre, de scheepsagenten en de kapitein. Het eerste schip van de Compagnie Française de Croisières (CFC) wordt woensdag in Le Havre gedoopt en zal vanuit de Normandische haven deze zomer cruises in Noord-Europa aanbieden.

Compagnie Française de Croisières (CFC) is een initiatief van Clément Mousset en Cédric Rivoire-Perrochat. De twee veteranen van de Franse cruise-industrie hebben samen meer dan 50 jaar ervaring in de sector. Ze hebben de voormalige Maasdam van Holland America Line gekocht en het schip uitgebreid laten verbouwen bij Damen in Brest. Door problemen met de toeleveringsketen en meerwerken nam de modernisering extra tijd in beslag en moest de geplande opstart twee keer worden uitgesteld. Uiteindelijk kon de Renaissance vorige week de werf verlaten richting Le Havre voor haar eerste cruise tussen Le Havre en Zeebrugge. Onderweg moesten wel nog diverse zaken worden bijgestuurd en details afgewerkt. De rederij verzekert dat alles opgelost zal zijn wanneer straks de eerste betalende gasten inschepen.

Renaissance wordt morgen, woensdag officieel gedoopt in Le Havre. Meter van het schip wordt de Franse actrice Anne Parillaud. Een van haar eerste rollen was in ‘L’Hôtel de la Plage( van Michael Lang in 1978. Ze speelde sindsdien aan de zijde van grote namen als Alain Delon in ‘Pour la peau d’un flic’ en ‘Le Battant’. Haar grote internationale doorbraak volgde met ‘Nikita’ van Luc Besson waarvoor ze in 1991 de César ontving voor beste actrice. Ze heeft intussen een 30-tal films achter haar naam staan.

Franstalig product

CFC wil een Franse rederij zijn in de traditie van het oceaanreizen. De nadruk ligt op het genieten van de zeereis en de bestemmingen met langere verblijven en overnachtingen. De rederij is eentalig Frans, stelt een Franse gastronomie voor en mikt met een minimumleeftijd van 18 jaar op een volwassen publiek. Enkel tijdens de vakantieperiodes biedt Renaissance een aantal cruises voor gezinnen en multigeneratiegroepen aan. Het schip heeft echter geen indrukwekkende kindervoorzieningen zoals we die tegenwoordig gewoon zijn op de resortschepen.

CFC wil zich trouwens onderscheiden met het formaat van haar schip. Dat heeft een capaciteit van 1.100 passagiers en 560 Franssprekende bemanningsleden. 80 procent van de hutten bieden zeezicht. 169 kajuiten en suites beschikken over een balkon. Bekijk hier foto’s van het schip.

Renaissance vaart nu nog onder de vlag van Bermuda, maar wordt na de zomer omgevlagd naar Frankrijk. Het is volgens CFC sinds 1984 met de Mermoz geleden dat nog een cruiseschip Frankrijk als thuisland heeft.

Le Havre en Marseille

Na de doop verzorgt Renaissance vanaf eind deze week cruises naar de Britse eilanden, Schotland, de Noordkaap, IJsland en Noorwegen. Begin september bezoekt het schip het Iberisch schiereiland. Deze cruise eindigt in Marseille, de thuishaven voor het winterseizoen. Op het programma staan cruises in de Middellandse Zee richting Italië, de Adriatische Zee, Griekenland, Israël, Egypte en Noord-Afrika (Algerije, Tunesië en Marokko).

In maart keert de Renaissance terug naar Le Havre voor cruises naar het Noorderlicht. Het gaat om reizen die eigenlijk al voor dit jaar waren gepland, maar moesten worden afgelast. Hetzelfde geldt voor de oorspronkelijk geplande lange Afrikareis van begin 2024 die is opgeschoven naar 2025. Volgende zomer bezoekt het schip opnieuw meerdere bestemmingen in Noord-Europa. Centraal op al deze afvaarten staat de Franse homeporting waarbij de gasten in principe nooit een vliegtuig hoeven te nemen naar de inscheephaven.

© foto’s Dirk Neyts en Valérie Conan

Klik hier voor meer nieuws