Footprints en Oceania in eerste Belgische wijngids Gault&Millau

In het Steigenberger Wiltcher’s Hotel in Brussel werd maandag de eerste Belgische wijngids van Gault&Millau voorgesteld. De gids bundelt de wijnen van de beste Belgische domeinen en ambieert een referentie te worden binnen de Belgische wijnwereld. Uniek is dat Oceania Cruises en Footprints Luxury Cruises als respectievelijk eerste rederij en eerste cruisetouroperator de gids mee sponsorden.

De jongste jaren heeft de productie van Belgische kwaliteitswijnen volgens Gault&Millau een hoge vlucht genomen. In een periode waarin restaurants zich sterk focussen op het gebruik van lokale producten hebben ze in hun wijnaanbod groeiende aandacht voor wijnen van eigen bodem. Ons land telde in 2020 net geen 200 wijnmakers. Een aantal dat vorig jaar steeg naar 259 wijndomeinen die met een productie van 4 miljoen flessen instonden voor een verdubbeling van het volume in het excellente wijnjaar 2018.

“Dit was een ideaal moment voor Gault&Millau om een eerste gids gewijd aan de talrijke Belgische kwaliteitswijnen inhoud en vorm te geven. We willen enerzijds het florissante werk van de Belgische wijnmakers waardevol in kaart brengen en anderzijds hun referenties door wijnliefhebbers en professionals makkelijker laten ontdekken.“

Met de eerste editie van deze gids leidt Gault&Millau de lezer naar 82 kwaliteitsvolle domeinen en hun specifieke terroir waarbij onderweg 172 wijnen in detail aan bod komen. Daarvoor proefde een jury van meer dan 30 sommeliers en experten met nationale en internationale ervaring bijna 300 ingezonden wijnreferenties. Deelname aan de proefsessie was volledig gratis voor de wijndomeinen. De jury erkende uiteindelijk 42 wijnen als coup de coeur waarvan er 18 in vijf categorieën met een Belgian Wine Award 2023 vereerd werden.

De gids focust ook op de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomt in op terroir, klimaat en geschiedenis van de Belgische wijn en bespreekt de diverse gecontroleerde appellaties. Er wordt aandacht besteed aan de restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden en het in de diverse regio’s sterk groeiende oenotoerisme, dat alle aandacht verdient. De eerste Gault&Millau Belgische wijngids kwam tot stand met de medewerking van Stefaan Soenen en Gido Van Imschoot.

Wijn en cruises

Opvallend in de gids is de aanwezigheid van Oceania Cruises en Footprints Luxury Cruises. Riet Goetschalckx, Sales Director CEMEA voor Oceania Cruises: “Ik had het voorrecht de awards voor de zeven beste Belgische wijnen te mogen uitreiken. Daarnaast hadden we de gelegenheid sommige van de Belgische rode en schuimwijnen te mogen proeven.”

De medewerking van Oceania Cruises past alvast volledig bij haar imago als ‘The Finest Cuisine at Sea’. Naast de gastronomie promoot de boetiekrederij ook de wijncultuur en lanceerde zopas een wijnkaart met 80 nieuwe labels van ’s werelds topwijngaarden. Volgens Goetschalckx zijn Belgische wijnen net als cruisevakanties, en Oceania Cruises in het bijzonder, bij het grote publiek nog vaak  onbekend. De twee hebben elkaar gevonden in deze wijngids en wie weet, zien we straks ook Belgische wijnen op het Oceania-menu staan.

Ook Footprints Luxury Cruises greep deze gelegenheid aan om de cruises bij een breed publiek van levensgenieters te brengen. Volgens Jan Van Durme, Marketing Manager bij Footprints, is het de bedoeling van de touroperator om in de toekomst met Gault&Millau nog meer gezamenlijke acties rond wijn op het getouw te zetten.

De Gault&Millau Wijngids 2023 is rijkelijk geïllustreerd en bevat 228 pagina’s. De gids is te koop voor 25,95 euro bij De Standaard Boekhandel of via de website van Gault&Millau.

© foto’s Footprints Luxury Cruises

Klik hier voor meer nieuws