Holland America en Costa bieden National Geographic Day Tours aan

De National Geographic Day Tours werden in september 2022 gelanceerd op de Seatrade Cruise Med. Tegelijk kondigde TUI aan dat ze in zeven landen rond de Middellandse Zee in totaal 48 unieke, educatieve daguitstappen zal aanbieden. Intussen haken steeds meer aanbieders op dit initiatief in en stellen nu ook Holland America Line en Costa Cruises deze dagexcursies voor.

Holland America Line

De National Geographic Day Tours stellen gasten in staat dieper en duurzamer in contact te komen met bestemmingen in de Middellandse Zee. De exclusieve excursies zijn ontwikkeld in samenwerking met National Geographic, een wereldleider op het gebied van geografie, cartografie en verkenning. Bij Holland America Line kunnen passagiers op de Oosterdam en de Nieuw Statendam deze zomer inschrijven voor deze excursies op routes van zeven tot veertien dagen vanuit Triëst (Venetië), Piraeus (Athene) en Barcelona met tussenstops in Rhodos, Kusadasi (Efeze), Santorini en Napels.

“We zijn voortdurend op zoek naar verrijkende en transformerende ervaringen voor onze gasten en de nieuwe National Geographic Day Tours zijn niet alleen meeslepend, maar bieden ook exclusieve toegang en praktijkervaringen”, zegt Carole Biencourt die bij Holland America Line toezicht houdt op de tourervaring. “We zijn verheugd om ze aan te bieden op onze mediterrane routes en willen dit programma in de nabije toekomst verder uitbreiden.”

Op deze National Geographic Day Tours maken gasten in Napels kennis met een zeebioloog tijdens een bezoek aan het oudste aquarium van Europa samen met het Darwin Dohrn Museum. DoDaM is ‘s werelds eerste onderzoekslaboratorium voor mariene biodiversiteit waar meer dan 20 Nobelprijswinnaars studeerden en werkten aan projecten voor het behoud van de mariene biologie.

In Santorini staat een ontmoeting met de lokale bevolking op het programma. Deelnemers brengen een dag door in de huizen van twee families en horen hun verhalen over het leven op het eiland terwijl ze regionale wijn, kaas en groenten proeven. Ze bezoeken de iconische Panagia Kalamiotissa-kerk met blauwe koepels en degusteren unieke wijn in de Santo Winery.

In Kusadasi leren de deelnemers over de invloedrijke vrouwen die de Turkse samenleving door de eeuwen heen hebben beïnvloed. Ze bezoeken de Tempel van Artemis en het Huis van de Maagd Maria op de heuvel boven Efeze. Ze sluiten de tour af met een culinaire reis onder leiding van een lokale chef-kok tijdens een exclusief combinatiemenu in een wijnmakerij die 2000 jaar oude wijnstokken heeft verbouwd.

Op Rhodos leren ze op de dagtour over de fascinerende wereld van bijen en ontdekken waarom honingbijen tot de belangrijkste levende organismen op aarde behoren. Ze vernemen oogverblindende ecologische feiten, proeven lokale honingvariëteiten en proberen honingextractie uit in het Bijenmuseum van Rhodos.

Costa Cruises

Costa Cruises introduceert National Geographic Day Tours in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden en Madeira. Volgens de rederij  zijn deze excursies ook bedoeld  om een verantwoorde en duurzame manier van reizen te promoten. Een deel van de opbrengst van elke ervaring gaat naar de National Geographic Society om onderzoek en duurzame programma’s over de hele wereld te financieren.

In de westelijke Middellandse Zee raadt Costa de berg Raschio in Rome aan om te genieten van een geweldige wandelervaring in een door Unesco beschermd beukenbos. In Napels krijgen gasten inzicht in het dagelijks leven van zeeschildpadden en het werk van een National Geographic-ontdekkingsreiziger voor het behoud van zeeschildpadden bij Turtle Point in Portici, het grootste onderzoekscentrum voor zeeschildpadden in de Middellandse Zee.

Op Ibiza zal een kruidkundige gids het authentieke platteland van het eiland laten zien, de geuren en smaken van wilde kruiden introduceren en lesgeven over het gebruik ervan. Daarna kunnen gasten de bijenteelt en het belang van bijen voor het ecosysteem ontdekken in een biologische bijenboerderij die exclusief toegankelijk is voor National Geographic-reizigers.

In het oostelijke Middellandse Zeegebied genieten gasten van een authentieke lokale ervaring in Mykonos met een lokale familie die de deuren voor hen opent en traditionele gerechten, muziek enverhalen over het eilandleven en culturele anekdotes aanbiedt. In Dubrovnik ontdekken ze de vele voordelen en smaken van de oesteraquacultuur en bezoeken een oesterkwekerij. Op Rhodos leren de deelnemers over Blutopia, een klein familiebedrijf dat jonge wetenschappers op het eiland wil houden en het natuurlijke mariene milieu wil beschermen, terwijl ze aquacultuur en marien ecotoerisme ontdekken.

In Lanzarote staat een lokale wijnmakerij in La Geria op het programma. Een wijnmaker en bioloog leggen uit hoe lokale boeren, na een reeks vulkaanuitbarstingen die het uiterlijk en het terrein van de regio voor altijd veranderden, een nieuwe en unieke teeltmethode vonden. Op Gran Canaria kunnen gasten onder leiding van een NG-gids de weelderige bossen en rotsachtige kliffen van de bergen van het eiland verkennen, tussen oude nederzettingen en heilige plaatsen. In Tenerife bezoeken ze het laatste bolwerk van lokale herders en leren over de omliggende wildernis en culturele tradities. Op Funchal staat duurzame landbouw centraal tijdens activiteiten en workshops op een boerderij.

© foto’s Holland America Line en Costa Cruises

Klik hier voor meer nieuws