Manfredi Lefebvre d’Ovidio: “Dezelfde Crystal, maar nu nog beter”

Met een maand te gaan voor de heropstart van Crystal Serenity publiceerde Crystal een interview met Manfredi Lefebvre d’Ovidio. In het gesprek deelt de Executive Chairman van de A&K Travel Group zijn enthousiasme over de overname van de luxerederij, vertelt hij wat terugkerende gasten aan boord en aan wal kunnen verwachten en hoe de nieuwe Crystal zijn ecologische voetafdruk verkleint.

Manfredi Lefebvre heeft de voorbije veertig jaar het landschap van uitzonderlijk cruisen mee vorm gegeven en onder meer als eigenaar van Silversea Cruises nieuwe maatstaven gezet voor de luxecruises en de sector in zijn geheel. Met de overname van de Crystal Serenity en Crystal Symphony startte hij vorig jaar een nieuw hoofdstuk samen met de A&K Travel Group. In een exclusief interview op de website van Crystal beantwoordt hij belangrijke vragen over Crystal’s reis, waarden en plannen voor de toekomst.

Volgens Lefebvre waren de twee schepen van Crystal Cruises sinds hun lancering al fantastisch. Hij zegt dat hij al langer zijn oog had laten vallen op deze schepen, maar toen kwam het faillissement eraan. Uiteindelijk is hij er via de A&K Travel Group enkele maanden na de stopzetting van de rederij in geslaagd de twee zeeschepen en de naam over te kopen. In de aanloop tot de heropstart worden beide schepen momenteel vernieuwd op de Fincantieri-werf in Italië.

De executive chairman verzekert dat reizigers die straks met de vernieuwde schepen meevaren, hun vertrouwde product zullen terugvinden. “Terugkerende gasten hebben mijn erewoord: jullie krijgen dezelfde Crystal, maar nu nog beter. We wilden de zo geliefde stijl van de schepen intact houden. We spreken niet over drastische veranderingen, maar verbeteringen op het vlak van de suites en publieke ruimtes. Gasten die drie of vier maanden meereizen op een wereldcruise, hebben hoge verwachtingen. Ze willen meer ruimte in hun kajuit, grotere badkamers en meer opties om te dineren. Deze zaken maken deel uit van de verbeteringen die we aanbrengen.”

Lefebvre verheugt zich in het bijzonder op de terugkeer van de Japanse topchef Nobu Matsuhisa. “Geen enkel ander cruiseschip heeft een Nobu-restaurant. Dat vind je alleen bij Crystal. Daarnaast openen we een nieuw Italiaans restaurant d’Ovidio, genoemd naar mijn familie, met authentiek Italiaanse gerechten.”

80 procent voormalige crewmembers

Vaste Crystal-klanten zullen aan boord van de Serenity en Symphony heel wat vertrouwde gezichten terugzien. Lefebvre: “80 procent van de voormalige personeelsleden gaat terug aan de slag bij Crystal. Deze mensen hadden intussen een andere job, maar wilden terugkomen omdat ze houden van de schepen, onze passagiers en het product. De service aan boord zal indrukwekkend zijn met butlers voor elke suite en guest room en een gast-tot-crew ratio van bijna 1 op 1. Het serviceniveau zal verbazingwekkend zijn.”

In het interview zegt Lefebvre ook dat A&K niet op een dollar heeft gekeken om aan boord van de schepen verbeteringen op het vlak van duurzaamheid en milieu door te voeren. Dat is volgens hem wat de gasten verwachten. Het is ook een sociale verplichting van de rederij.

Verder ziet de topman alleen maar voordelen in de samenwerking tussen Crystal en Abercrombie & Kent. “Het bedrijf is een leider in de reiswereld met kantoren over heel de wereld. Zij zijn het best geplaatst om de excursies, pré- en posttours voor Crystal te organiseren. Abercrombie & Kent betekent een echte meerwaarde. Ook hier kunnen we ons onderscheiden van andere maatschappijen.”

Wat is tot slot de belangrijke les die hij trekt uit zijn lange geschiedenis in de cruise-industrie? “Los steeds de verwachtingen van de gasten en de reisindustrie in. Kom na wat je hen belooft en ontgoochel nooit. Ik ben mij bewust dat de normen op het vlak van luxe en ultraluxe reizen steeds hoger liggen.  De mensen zullen inzien dat Crystal niet luxueus, maar exceptioneel is.”

Klik hier om het volledige gesprek met Manfredi Lefebvre d’Ovidio over Crystal te bekijken.

© foto’s Crystal Cruises

Klik hier voor meer nieuws