Celebrity Edge in 2024 voor het eerst naar Alaska

Celebrity Edge wordt volgende zomer een van de drie schepen van Celebrity Cruises in Alaska. Het vaartuig zal er weekcruises verzorgen vanuit Seattle. Met haar vele glas en naar buiten gericht design is Edge een ideaal resort om deze uitzonderlijke regio te bezoeken. Op een webinar deelde Leon Hand, Training Manager EMEA voor Celebrity Cruises zijn recente ervaringen in Alaska en ging dieper in op de bestemming en het aanbod.

De oppervlakte van Alaska is ruim de helft van het Europese continent. De grootste Amerikaanse staat grenst zowel aan de Noordelijke IJszee, de Stille Oceaan als de Beringzee. Die zijn samen goed voor een kustlijn van 52.000 km. Dat is meer dan de rest van de hele Verenigde Staten samen. Ruim 3 procent van Alaska wordt bedekt door gletsjers.  Voor Training Manager Leon Hand staat Alaska voor superlatieven. Het gebied telt maar liefst 27.000 gletsjers, 3.000 rivieren en 3 miljoen meren! Met haar rustige wateren en stroomversnellingen is Alaska dé locatie om te kajakken. Daarnaast ligt met Mount McKinley ook de hoogste berg van Noord-Amerika in deze staat.

Een van de grote blikvangers is volgens Leon Hand de Hubbard Glacier. “Gletsjers zijn eigenlijk grote massa’s ijs die de vorm hebben van een rivier, maar veel trager stromen. Ze zijn een zee van ijs die wordt gevormd door de opeenhoping en verdichting van sneeuw afkomstig van de bergen en bevroren waterlopen. De Hubbard Glacier is de grootste gletsjer van Noord-Amerika. Ze is 10 km breed en 115 km lang.”

De kleurrijkste haven is Juneau. De hoofdstad van Alaska is alleen bereikbaar per vliegtuig of schip. Bij het uitvaren is het indrukwekkend om vanaf de buitendekken de kusten en eilanden van de Alexanderarchipel te bewonderen. In de zomer blijft het in Alaska bovendien heel lang dag. De naam van de eilandengroep verwijst naar de eerste gouverneur van Russisch-Amerika. Alaska werd immers gekoloniseerd door Rusland en in het midden van de 19de eeuw verkocht aan Amerika voor 7 miljoen dollar.

“Je hebt tijdens de reis veel kans dat zeeleeuwen en bultrugwalvissen vlak bij het schip passeren. De bultruggen paren en brengen hun jongen ter wereld in Hawaii. Ze zwemmen tijdens onze zomer naar de kust van Alaska waar ze de jongen voederen. Andere dieren die je tijdens een cruise wellicht zal waarnemen zijn de kale adelaar en de beer.” Van zijn recente reis hield de training manager ook mooie herinneringen over aan Icy Strait Point. Deze haven wordt uitgebaat door de lokale gemeenschappen met steun van de Royal Caribbean Group. Sensatiezoekers vinden er de langste tokkelbaan in de wereld. De zipline is meer dan anderhalve km lang. Onderweg overbrug je een hoogteverschil van 420 meter tegen snelheden boven de 100 km/u.

Drie schepen, twee vertrekhavens

Gasten kunnen tijdens de zomer 2024 kiezen uit cruises van 6, 7 en 8 nachten met Celebrity Edge van/tot Seattle die afhankelijk van de route Ketchikan, Juneau, Skagway, de Inside Passage, Endicott Arm met Dawes Glacier en Victoria in British Columbia omvatten. Het is de eerste maal dat een schip van de bekroonde Edge-serie de Last Frontier bezoekt.

Celebrity Solstice verzorgt cruises van 6 en 7 nachten van/tot Vancouver die de Hubbard Glacier of Dawes Glacier (Endicott Arm) omvatten. Transithavens zijn (naargelang de route) Icy Strait Point, Skagway, Juneau, Ketchikan en Sitka. Solstice maakt zowel op de heen- als terugreis een scenische reis door de Inside Passage. Deze bijna 1.600 km lange zeestraat strekt zich uit van Alaska tot British Columbia en Washington State. Ze ligt bezaaid met fjorden, eilanden en bergpieken. Tijdens de reis krijgen de cruisepassagiers een fantastisch beeld van het landschap en de wildernis van Alaska.

Celebrity Summit, het derde schip, verzorgt in 2024 de ene week een Alaska Northbound tussen Vancouver en Seward en de daaropvolgende week een Alaska Southbound terug naar Vancouver. Beide open jaw-routes kunnen aan elkaar worden gekoppeld tot een cruise van twee weken. De vaarschema’s omvatten de Inside Passage, de Hubbart Glacier en Icy Strait Point. Noordwaarts staan verder Ketchikan, Sitka en Juneau op het vaarschema. Zuidwaarts houdt het schip halt in Juneau, Skagway en Ketchikan.

Hoe bijzonder deze cruises ook zijn, ze laten reizigers maar een deel van Alaska zien. Even indrukwekkend is het binnenland. Dat kan je ontdekken op een landtour van twee tot zes nachten voor of na de zeereis met Celebrity Summit. Elke cruisetour omvat Denali National Park en een reis met de Wilderness Express. Deze treinen beschikken over luxewagons met glazen koepels die je maximaal van het voorbijschuivende panorama laten genieten. Andere tours gaan richting de Canadian Rockies, Anchorage of Talkeetna. Onderweg logeren de gasten in lodges en genieten ze van een aantal inbegrepen excursies.

Zowel dit als volgend jaar varen drie schepen van de rederij tussen mei en september in Alaska. Wie dit jaar nog lastminute-plannen mocht hebben, vindt er de volledig gerevitaliseerde Celebrity Millennium die eenrichtingscruises verzorgt tussen Vancouver en Seward, Celebrity Solstice vanuit Seattle en Celebrity Eclipse vanuit Vancouver.

De drie troeven van een Alaska-cruise

De drie blikvangers van Alaska zijn volgens Hand de Big Four, de bestemmingen en de cruisetours. “Het woord ‘Big Four’ slaat hier op de gletsjers, de dieren in het wild waaronder walvissen, beren, arenden, elanden, rendieren en wolven, de adembenemende landschappen van de Inside Passage, de bergen, de regenwouden en Mount Denali en de rijke geschiedenis van Alaska met de inheemse volkeren en de goudkoorts.

Op een cruise ervaar je het beste van Alaska. Op elk vaarschema staat een gletsjer en vaar je door de Inside Passage. Zo kan je de Hubbard Glacier en/of Endicott Arm & Dawes Glacier bewonderen. De meeste havens bieden de mogelijkheid om nog dichter bij de gletsjer te komen tijdens een hikingtour, een tocht met een hondenslee of een vlucht met een vliegtuig of helikopter. Elke afvaart biedt eveneens de mogelijkheid om te leren over de geschiedenis en inheemse volkeren van de Last Frontier met de Tingit-cultuur in Icy Strait Point, de gold rush in Skagway, de Iditarod-hondenrace op een cruisetour of de lumberjacks (houthakkers) in Ketchikan. Daarnaast kan je vanuit elke haven een indrukwekkende dierenwereld observeren.”

Het derde hoogtepunt zijn de cruisetours. Hand: “Waarom zou je zover reizen naar Alaska en niet minstens nog een week spenderen om de grootste Amerikaanse staat en Denali als hoogste piek van Amerika te ontdekken? Alaska is een minicontinent. Het is wild en mooi en ik zal nooit mijn ervaringen tijdens mijn reizen in de Last Frontier vergeten.”

© foto’s Celebrity Cruises

Klik hier voor meer nieuws