130 kaarsen voor Hurtigruten’s Coastal Express

De Norwegian Coastal Express van Hurtigruten vierde zondag haar 130ste verjaardag. Sinds 1893 is de rederij met haar verbinding tussen Bergen in het zuiden en Kirkenes in het noorden de levensader van de Noorse kust. Het jubileum wordt gevierd met nieuwe routes naar de Noordkaap en Spitsbergen, maar ook met een reeks verjaardagspecials.

Het verhaal begon met kapitein Richard With, wiens visie voor een verbonden kust op 2 juli 1893 leidde tot de allereerste afvaart. Hij werd de eerste CEO en zou het bedrijf leiden tot 1904. Het project van Richard With zou een revolutie teweegbrengen langs de Noorse kust. 130 jaar later is Hurtigruten er nog steeds en vervult ze de droom van de kapitein en haar oprichter. “We zijn trots om het bewijs te zijn van zijn blijvende nalatenschap”, klinkt het bij de maatschappij.

“Sinds 1893 zijn wij de levensader van de Noorse kust. Een begrip dat al tientallen jaren geliefd is bij de lokale bevolking. De route die we hebben opgezet, verbindt het land, vervoert mensen, levert goederen en ondersteunt gemeenschappen. Na 130 jaar gasten de wonderen van de kust te hebben laten zien op de route die we het beste kennen, is onze iconische reis over de hele wereld bekend geworden als The World’s Most Beautiful Voyage.”

Twee nieuwe reizen

Hurtigruten viert haar 130ste verjaardag met twee uitzonderlijke programma’s aan boord van de vernieuwde MS Trollfjord. The Svalbard Express is een nieuwe route tussen Bergen en Longyearbyen op Spitsbergen die in juni werd opgestart en tot september wordt aangeboden. De volledige rondreis neemt 15 dagen in beslag. Wie enkel de noordelijke of zuidelijke route kiest, vaart 10 dagen mee met de Trollfjord. Het schip volgt de Noorse kust van Bergen tot Honningsvåg en steekt vervolgens de Barentszzee over naar Spitsbergen met bezoeken aan Ny-Ålesund in de Kongsfjord en Longyearbyen in de Isfjord. De route omvat afgelegen gehuchten bezaaid met rode seizoenshuizen van vissers, historische havens, zelden bezochte eilanden en de ongerepte Arctische wildernis waar beren en zeearenden jagen.”

Met The North Cape Express schrijft Hurtigruten geschiedenis door voor het eerst vanuit Oslo te varen. Dit vaarschema omvat oude favorieten en nieuwe bestemmingen tot boven de poolcirkel. Vanuit de Noorse hoofdstad vaart de MS Trollfjord naar Lindesnes, het meest zuidelijke punt van Noorwegen. Het schip zet daarna koers naar het meest noordelijke punt, de Noordkaap in de besneeuwde uithoeken van de 71ste parallel noord. Op deze noorderbreedte is de zon de hele dag zichtbaar tijdens de midzomer. Onderweg brengt de Trolljord tot zes uur in elke haven door om de gasten te laten kennismaken met het beste van de iconische smaken, avonturen en ongerepte schoonheid van Noorwegen.

The North Cape Express wordt aangeboden als een reis van 14 dagen. Afhankelijk van de datum vaart MS Trollfjord tussen oktober en maart van Oslo naar Honningsvåg en terug zuidwaarts tot in Bergen of vanuit Bergen via Honningsvåg naar Oslo.

Op beide routes zullen lange verblijven in de havens de passagiers toelaten deel te nemen aan een ruim aanbod aan excursies, afhankelijk van het seizoen. Aan boord van de Trollfjord voorziet Hurtigruten gastsprekers met lezingen rond de geschiedenis, de cultuur, de gastronomie, de natuur en de fauna van Noorwegen. Daarnaast is een activiteitenprogramma voorzien met lessen rond fotografie, kunst of ambachten.

Museum en speciale aandenkens

De geschiedenis van de rederij is sinds augustus 2021 samengebracht in het Hurtigrutenmuseet in Stokmarknes. Het glazen gebouw huisvest de MS Finnmarken uit 1956 als een schip in een fles. Het museum herbergt parafernalia, archieven, foto’s en tentoonstellingen die de verhalen vertellen van de vele mensen die van The Coastal Express het icoon hebben gemaakt dat het vandaag is.

Naar aanleiding van het jubileum lanceert Hurtigruten een reeks verjaardagspecials, souvenirs en een vijfgangendiner op de schepen. Wie dit jaar meevaart, ontvangt eveneens een gepersonaliseerd verjaardagcertificaat ondertekend door de kapitein. Verder zijn gratis drie posters van de rederij te downloaden op de website. Twee prints laten de nieuwe routes langs de Noorse kust zien. De derde poster viert Stokmarknes, de thuisbasis van het Hurtigruten Museum. Klik hier om de gratis posters te downloaden.

© foto’s Hurtigruten en Hurtigrutenmuseet

Klik hier voor meer nieuws