Duitse milieuorganisatie geeft Havila Voyages beste punten

De Duitse milieuorganisatie NABU heeft Havila Voyages samen met Hurtigruten bovenaan de ranglijst voor cruises voor 2023 geplaatst, op basis van de inspanningen van het bedrijf voor duurzame oplossingen en verminderde CO2-uitstoot. “We hoeven geen nieuwe schepen te bouwen om onze emissievrije doelstellingen te halen”, zegt CEO Bent Martini van Havila Voyages.

NABU rangschikt jaarlijks de cruisemaatschappijen op basis van hun inspanningen voor een groenere industrie. Havila Voyages werd in 2023 voor het eerst opgenomen in de ranglijst en ging bij haar eerste poging meteen naar de top. “Het is altijd leuk om erkenning te krijgen van milieuorganisaties voor het werk dat we doen. Het laat zien dat onze focus op klimaat, milieu en duurzaamheid terecht en vooral belangrijk is”, zegt CEO Bent Martini.

NABU wijst erop dat de cruise-industrie nog een lange weg te gaan heeft, maar de ranking laat ook zien dat de juiste stappen zijn gezet. Het topbedrijf van vorig jaar behaalde slechts 50% van de punten. Dit jaar kan Havila Voyages bogen op een score van bijna 65%.

“We stellen het op prijs dat we eindelijk de aandacht van NABU hebben getrokken en dat we zijn opgenomen in de ranglijst van dit jaar. Eerlijk gezegd denken we dat we in de ranglijst van vorig jaar over het hoofd zijn gezien, en dit jaar hadden we enige verwachtingen dat we hoog zouden scoren”, zegt Martini.

Het juiste biogas kiezen

NABU is sceptisch over vloeibaar aardgas als tussenoplossing en biogas als maatstaf voor klimaatneutraliteit. De organisatie benadrukt dat biogas uitsluitend uit afvalproducten moet worden geproduceerd en dat er onder meer geen palmolie in toekomstige biogastanks terecht mag komen.

Martini: “We respecteren het standpunt van NABU, maar van onze kant is het gebruik van LNG vandaag de juiste keuze. Onder andere omdat we de lokale uitstoot van NOx en SOx met meer dan 90% verminderen. Onze hybride installaties met LNG en grote batterijpakketten verminderen onze CO2-uitstoot met meer dan 35% in vergelijking met schepen die op traditionele fossiele brandstoffen varen. Wat biogas betreft, zijn we heel duidelijk geweest dat we alleen in Noorwegen geproduceerd biogas willen gebruiken, dat wordt gegenereerd uit afvalproducten, zoals die van de visindustrie of de landbouw. Dit zorgt voor het juiste type biogas, zoals NABU opmerkt.”

Havila Voyages wil tegen 2028 klimaatneutraliteit voor haar vloot bereiken en tegen 2030 emissievrij varen. “We zouden vandaag klimaatneutraal kunnen zijn door biogas te gebruiken zonder een enkele verandering aan onze schepen aan te brengen, maar beschikbaarheid en prijs blijven uitdagingen. Ons plan voor 2030 is om een emissievrij brandstofalternatief te gebruiken, waarbij waterstof momenteel de beste oplossing voor ons lijkt te zijn. Hiervoor zijn enkele kleine aanpassingen aan onze schepen nodig. Wij hoeven echter geen nieuwe vaartuigen te bouwen om te slagen in onze emissievrije doelstellingen. Wat dat betreft zijn we vandaag de dag waarschijnlijk vrij uniek – niet alleen in Noorwegen maar ook wereldwijd”, besluit Martini.

© foto Havila Voyages, grafiek NABU

Klik hier voor meer nieuws