Oplevering en doop Explora I uitgesteld

De oplevering van de Explora I, gepland voor vandaag donderdag, is uitgesteld. Dat zijn de Fincantieri-werf en Explora Journeys overeengekomen. De werf heeft extra tijd nodig om de finale afwerking van het eerste schip van de luxe lifestyle-brand van de MSC Group af te werken. Ook de doopplechtigheid in Civitavecchia komend weekend is afgelast.

Het was al enige tijd duidelijk dat het een race tegen de klok zou worden om de Explora I klaar te krijgen. De oorspronkelijke lancering eind mei in Barcelona alsook de eerste vijf cruises werden begin dit jaar al afgelast. Enkele weken geleden schrapte Explora Journeys ook de zogenaamde shakedown cruise tussen Italië en het Verenigd Koninkrijk voor genodigden. Als reden werd toen de verstoring in de wereldwijde bevoorradingsketen aangehaald. CEO Michael Ungerer stelde eerder al dat Explora I de belofte en de visie van het merk vanaf de start wilde waarmaken, zonder compromissen te sluiten op het gebied van kwaliteit en luxe.

Deze week lieten de Fincantieri-werf in Italië en de MSC Group weten dat nu ook de opleveringsceremonie in Monfalcone is geannuleerd omdat de scheepsbouwer nog verdere verbeteringen moet aanbrengen in de laatste fase van de werken. In een verklaring zegt Explora Journeys dat er meer tijd nodig is om de finale werken uit te voeren en het verblijf op de scheepswerf met enkele weken wordt verlengd.

Aansluitend heeft Explora Journeys beslist om de doopplechtigheid op 8 juli in Civitavecchia af te lassen. Het is op dit ogenblik onduidelijk wanneer de oceanograaf Sylvia Earle de Explora I zal dopen. MSC verontschuldigt zich voor eventuele ongemakken voor de gasten die het evenement zouden bijwonen.

Onduidelijkheid over eerste afvaart

Explora I zou na de doop vanuit Rome naar Southampton vertrekken waar op 17 juli de eerste betalende gasten inschepen. Deze transit geeft de Fincantieri-werf nog een tiental dagen om het schip helemaal klantklaar te maken. Of die tijd zal volstaan en of het schip überhaupt volgende week vanuit Italië zal kunnen vertrekken is op dit ogenblik onzeker.

Ook is niet duidelijk wat de scheepswerf verstaat onder ‘enkele extra weken’ om het schip te kunnen opleveren. Kunnen de werken onderweg gebeuren of blijft Explora I zo lang op de werf?

De rederij zegt dat ze op dit ogenblik nog niet precies kan meedelen wanneer het schip zal worden opgeleverd. Evenmin is duidelijk of dit al dan niet invloed zal hebben op de lanceringsreis. Als alles volgens plan verloopt zal Explora I op 17 juli vanuit de Zuid-Engelse haven naar de Noorse fjorden reizen. Op deze inaugurale reis wordt Zeebrugge in principe op 18 juli de eerste transithaven. Maar ook dat zou nog kunnen wijzigen.

Eerstdaags zal de MSC Group de definitieve beslissing meedelen . “Over enkele dagen zullen we een exacte update geven, zodra de nieuwe opleveringsdatum voor het schip is bevestigd”, luidt het antwoord van de rederij.

© foto Explora Journeys

Klik hier voor meer nieuws