Lancering Explora I uitgesteld tot 1 augustus

Explora Journeys schrapt de eerste afvaart van de Explora I op 17 juli vanuit Southampton. De Fincantieri-werf heeft meer tijd nodig om het eerste schip van de luxe lifestyle-brand van de MSC Group af te werken nadat een brandveiligheidsprobleem met geleverde materialen is vastgesteld. De officiële lanceringscruise wordt op 1 augustus een reis van Kopenhagen naar Reykjavik.

Vorige week meldden we al dat de Fincantieri-werf in Monfalcone enkele bijkomende weken vroeg om de Explora I af te werken en op te leveren. Explora Journeys heeft daarop de geplande doopplechtigheid voor 8 juli in Civitavecchia afgelast. Na overleg tussen de rederij en de werf is nu ook beslist de eerste cruise met vertrek op 17 juli vanuit Southampton te annuleren.

In een mededeling zegt Explora Journeys dat haar team reikhalzend uitkijkt om de eerste gasten te verwelkomen aan boord, maar de scheepswerf een kritiek probleem heeft geïdentificeerd dat onmiddellijke aandacht moet krijgen. “Bepaalde materialen van een externe onderaannemer voldoen niet aan de vereiste certificering. Daarom konden we het schip niet in ontvangst nemen op 6 juli zoals gepland.”

Probleem rond brandveiligheid

Volgens bepaalde media voldoet de brandweerstand van bepaalde geleverde panelen niet. Fincantieri zou al eind mei zijn ingelicht dat een type van paneel niet de nodige brandveiligheidscertificaten had ontvangen. Hetzelfde isolatiemateriaal zou recent ook zijn gebruikt op een hele reeks schepen van diverse rederijen. In dit verband wordt onder meer de MSC Euribia genoemd. Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire en het classificatiebureau zijn een onderzoek gestart om na te gaan of deze loten hetzelfde probleem vertonen. De MSC Group merkt op dat ze samen met Fincantieri werkt aan een oplossing om ervoor te zorgen dat de Explora I aan de hoogste normen zal voldoen aangezien de veiligheid van de gasten en bemanningsleden van het grootste belang is en al haar schepen over de vereiste veiligheidssystemen en -procedures beschikken.

Volgens de nieuwe planning zal Fincantieri het schip op 24 juli opleveren. Explora I vertrekt dan meteen naar Denemarken. De nieuwe lanceringsdatum wordt 1 augustus in Kopenhagen. De maiden voyage wordt een cruise naar Reykjavik via de Shetland-eilanden en Orkney. Op dit ogenblik is nog niet duidelijk waar en wanneer het schip zal worden gedoopt.

De rederij heeft intussen de gasten ingelicht die getroffen zijn door de annulering. Zij krijgen een volledige terugbetaling van het betaalde bedrag. Daarnaast kunnen ze rekenen op een cruisetegoed ter waarde van 30 procent van de waarde van de oorspronkelijk boeking. Dit tegoed is twaalf maanden geldig vanaf de uitgiftedatum en kan voor elke afvaart worden gebruikt. Verder wordt op individuele basis bekeken of de reizigers ook aanspraak kunnen maken op een terugbetaling of tegemoetkoming in de reiskosten. Getroffen gasten nemen hiervoor contact op met het Explora Experience Center.

© foto Explora Journeys

Klik hier voor meer nieuws