Royal Caribbean Group zet afval om in energie

De Royal Caribbean Group transformeert haar afvalbeheer en wil op die manier de cruise-industrie helpen de oceanen te beschermen. De nieuwste schepen van de cruisemaatschappij, waaronder Silver Nova en Icon of the Seas zullen het afval aan boord omzetten in energie. Verder breidt de cruisegroep haar Green Hubs-programma uit en zal ze de voedselverspilling grondig aanpakken.

Dit jaar debuteren op twee van de nieuwste schepen van de Royal Caribbean Group, de eerste systemen in de cruise-industrie die vast afval direct omzetten in energie. “Ik ben trots op het streven van de Royal Caribbean Group naar SEA the Future om morgen beter te zijn dan vandaag”, aldus Jason Liberty, President en CEO van de Royal Caribbean Group. “Pionieren met het eerste afval-naar-energiesysteem op een cruiseschip bouwt voort op onze toewijding om afval van lokale stortplaatsen te verwijderen en op verantwoorde wijze geweldige vakantie-ervaringen te bieden.”

Microwave-Assisted Pyrolysis (MAP) en Micro Auto Gasification (MAG), twee nieuwe systemen die respectievelijk debuteren op Royal Caribbean International’s Icon of the Seas en Silversea Cruises’ Silver Nova, zullen afval aan boord omzetten in synthesegas (syngas) dat het schip direct als energie kan gebruiken. Net als in de op het land gebaseerde afvalenergie-installaties, is het resultaat een herbestemming van afval op een efficiënte en duurzame manier. Een aanvullend bioproduct van het systeem, biochar, kan ook als bodemvoedingsstof worden gebruikt.

Verminder voedselverspilling

De Royal Caribbean Group bekijkt ook haar afvalbeheer van begin tot eind en wil de voedselverspilling over de hele vloot tegen 2025 met 50 procent verminderen. Ze ontwikkelt een eigen platform om de voedselvoorziening te monitoren en nauwkeurig in te schatten hoeveel voedsel er op een bepaalde dag moet worden geproduceerd, bereid en besteld. Ze zal daarbij ook artificiële intelligentie (AI) gebruiken om de voedselproductie in realtime bij te sturen. Bemanningsleden worden opgeleid om het geheel te monitoren en de voedselverspilling tegen te gaan. Ook zal de rederij de vraag van de gasten naar specifieke menu-items volgen en hierop inspelen in de menubereiding en -bestelling. Verder lanceert Royal Caribbean in de hele vloot een bewustmakingscampagne over voedselverspilling in de eetruimtes van de bemanning.

Tot op heden heeft de Royal Caribbean Group een vermindering van 24 procent in de voedselverspilling bereikt door zich te concentreren op bepaalde aspecten van de voedselketen. De aandacht lag daarbij onder meer op het beheer van de voorraad en het vermijden dat te veel voedsel werd bereid. In de toekomst wil ze alle aspecten van het probleem aanpakken.

Groene hubs uitbreiden

Sinds het eerste milieu-initiatief van het bedrijf ‘Save the Waves’ dat ervoor zorgt dat er geen vast afval overboord gaat, heeft de Royal Caribbean Group hard gewerkt om de verantwoordingsplicht te vergroten en haar afvalbeheer te versterken. Hiervoor ontwikkelde ze Green Hubs, een programma om de behandeling van afval op strategische bestemmingen te identificeren, waardoor 92 procent van het afval niet op stortplaatsen terechtkomt. Sinds de start in 2014 is het programma uitgegroeid tot 33 havens wereldwijd.

Sinds kort nemen ook de Galapagoseilanden deel aan het Green Hub-programma. Silversea is er de eerste reisorganisatie die een certificering behaalde op het gebied van milieubeheer door al het afval van stortplaatsen te weren. Initiatieven als deze stellen de Royal Caribbean Group in staat om het delicate ecosysteem van de Galapagos te blijven beschermen voor toekomstige generaties.

© foto’s Royal Caribbean Group

Klik hier voor meer nieuws