Hijs de zeilen voor deze dubbele droomreis: het Panamakanaal en de Caraïben

Elke dag transiteren tientallen vrachtschepen door het Panamakanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Dit honderdjarig wereldwonder wordt wel eens het kruispunt van de wereld genoemd en staat bij menig reiziger op de bucketlist. De beste manier om het Panamakanaal te ontdekken is per schip door de indrukwekkende sluizencomplexen varen. Twee schepen van Star Clippers navigeren deze winter tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan en enkele maanden later ook weer terug richting de Caraïben. De doortocht van het Panamakanaal maakt telkens deel uit van een 14-daagse reis.

Royal Clipper, de vijfmaster van de rederij vertrekt op 4 november vanuit Bridgetown naar Panama. Star Clipper hijst op 18 november de zeilen in Barbados voor een gelijkaardige reis naar Panama. Op het einde van het winterseizoen varen beide schepen in omgekeerde richting terug naar de Caraïben en de Atlantische Oceaan. Tijdens de transit door het Panamakanaal zie je vanop de teakhouten dekken van de schepen van Star Clippers ontzettend veel meer dan met grote cruiseschepen. Zeker in de sluizen beleef je alles van heel dichtbij. De 81-kilometer-lange passage beleven tussen masten, touwen en lieren is een lust voor het oog.

Star Clippers heeft op een creatieve manier de Panamapassage geïntegreerd in een 14 nachten cruise langs de kusten en eilanden van Panama en Colombia en naar de Caraïben. Ook hier speelt opnieuw het aspect van de kleinschaligheid een grote rol, vindt de rederij. “Beide schepen gaan zoveel mogelijk op zoek naar exclusieve plaatsen waar de mastodonten niet komen, zoals Tobago Cays (Grenadines), Saint George’s (Grenada) of Soufrière Bay (Saint Lucia). In tegenstelling tot de traditionele Caraïbische cruises staan hier ook de ABC-eilanden geprogrammeerd. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn drie tropische paradijzen waar Nederlands wordt gesproken. Shoppen in Oranjestad of in Willemstad genieten van een kleurrijke, tropische miniversie van Amsterdam. Bon bini! Wees welkom!

Aan boord van de zeilschepen kunnen de gasten genieten van alle comfort dat hoort bij een traditionele cruise, van comfortabele kajuiten en heerlijk eten tot en met een topservice. Mastklimmen, snorkelen, een strandbarbecue of languit liggen in het net van de boegspriet, terwijl de clipper door de oceaan klieft, er valt altijd iets te beleven.

De rederij heeft een uitgebreid aanbod van excursies met historische bezoeken aan de Unesco-sites van Cartagena en Willemstad, leren hoe chocolade wordt gemaakt in de lokale cacaoplantages of rum- en koffieproeverijen. Je kan deelnemen aan trektochten in de tropische natuur van Aruba, een jeepsafari maken of kajakken tussen de mangroves van Bonaire, catamaranzeilen en snorkelen. Of wat dacht je van een immersie in het Réserve Cousteau, een mariene natuurreservaat in Guadeloupe?

Star Clippers is een cruiserederij met zeilschepen. Royal Clipper is een vijfmaster voor 227 passagiers en Star Clipper een viermaster voor slechts 166 passagiers. Onder volle zeil varen heeft naast het ecologische aspect ook een romantische dimensie. Het maakt van een vakantie een ontdekkingsreis.

© foto’s Star Clippers

Klik hier voor meer nieuws