MSC Cruises publiceert duurzaamheidsrapport 2022

MSC Cruises heeft haar duurzaamheidsrapport 2022 gepubliceerd waarin de voortgang in haar duurzaamheidspraktijken wordt benadrukt. Opmerkelijke gegevens zijn de daling van de koolstofintensiteit van de vloot met 33,5 procent sinds 2008, de lancering van de MSC World Europa als ‘s werelds grootste LNG-aangedreven cruiseschip en de ingebruikneming van het eerste brandstofcelsysteem met vaste oxiden aan boord van een groot cruiseschip. De belangrijkste werkstroom blijft het streven naar netto-nuloperaties tegen 2050.

Het duurzaamheidsactieplan is gericht op zes prioritaire werkstromen waaronder het streven naar netto-nuloperaties, de aandacht voor de werknemers, het ondersteunen van duurzaam toerisme en het ontwikkelen van een beleid voor duurzame aankopen. De punten in het plan sluiten aan bij de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s), een gedeelde visie op de rol die individuen, bedrijven en overheden moeten spelen bij de transitie naar een duurzame wereld.

Linden Coppell, vice-president Duurzaamheid van MSC Cruises: “Om de geschiktheid en voortdurende relevantie van onze duurzaamheidsstrategie en ons actieplan te waarborgen, zijn we continu in gesprek met onze medewerkers, gasten en belangrijke externe belanghebbenden. Door deze luisteroefening kunnen we ervoor zorgen dat onze huidige aandachtspunten de juiste benadering zijn en nieuwe gebieden identificeren wanneer deze zich voordoen – terwijl we de voortgang op de zes belangrijkste pijlers van ons actieplan nauwlettend volgen.”

Netto-nulemissie

In 2022 boekte MSC Cruises vooruitgang op alle gebieden van het duurzaamheidsactieplan, te beginnen met de aandacht voor de planeet. Centraal staan daarin de overgang naar netto-nulemissie, de verbetering van de lokale luchtkwaliteit en het onderzoek naar het gebruik van hulpbronnen en afval.

“MSC Cruises zet zich volledig in om haar rol te spelen bij het aanpakken van klimaatverandering en het bevorderen van de biodiversiteit in de oceanen. Met een resolute vastberadenheid versnelt het bedrijf actief de inspanningen om tegen 2050 netto-nulemissie te bereiken. Door nauwe samenwerking met gerenommeerde technologiebedrijven, scheepswerven en brandstofleveranciers streven we ernaar de grenzen van innovatie te verleggen en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Een gedenkwaardige stap op deze cruciale reis was de introductie van ons eerste LNG-aangedreven schip in 2022, een belangrijke mijlpaal op weg naar een duurzamere toekomst. We blijven standvastig in onze inzet voor het creëren van een meer milieuverantwoorde cruise-industrie.”

De cruises stellen mensen in staat om enkele van de mooiste en meest opwindende bestemmingen in de wereld te bezoeken. MSC Cruises wil helpen om dat zo te houden. “We willen positieve sociale en economische resultaten opleveren voor de lokale gemeenschappen die we bezoeken. Onze investeringen in de ontwikkeling van nieuwe duurzame cruiseterminals creëren banen en trekken nieuwe bezoekers naar deze plaatsen. We zijn ook actieve voorstanders van bestemmingsbeheer en blijven samenwerken met de Cruise Lines International Association (CLIA) en andere cruisemaatschappijen om bezoekersaantallen te beheren en de ambities van duurzaam toerisme op de bestemmingen die we bezoeken te ondersteunen.” MSC Cruises is in dit verband lid van het Sustainability Committee en de Sustainability Task Force van de World Travel & Tourism Council (WTTC) en werkt nauw samen met partners uit de reisindustrie om duurzame oplossingen voor de sector te ontwikkelen en te implementeren.

Bemanning ondersteunen

Een ander punt is de veiligheid en gezondheid van de passagiers en bemanning. “We zijn trots op de uitstekende gezondheidszorg die we op onze schepen bieden, en hoewel Covid-19 niet langer de bedreiging vormt die  was, blijven we hygiënepraktijken handhaven. We hebben ook een uitgebreid veiligheidsbeheersysteem en streven ernaar risico’s te identificeren, zodat we kunnen optreden voordat zich incidenten voordoen. Onze bemanning speelt een zeer belangrijke rol in onze gastenervaring en we weten hoe belangrijk het is om hun welzijn te ondersteunen. We bieden alle training die onze mensen nodig hebben om goed werk te leveren en ondersteunen degenen met een hoog potentieel die bij ons hun carrière willen laten groeien.”

Tot slot wijst MSC Cruises in het document op haar aankoopbeleid met verantwoordelijkheid voor het milieu. De rederij moet elk jaar duizenden verschillende items aanschaffen om haar activiteiten te laten draaien. Dat gaat van motoronderdelen tot handzeep en van bemanningsuniformen tot eten en drinken. Die moeten ze bovendien op de vloot van schepen krijgen, die voortdurend in beweging zijn. In 2022 heeft het Comité voor Duurzame Inkoop een uitgebreide evaluatie van de inkoopprocessen en -praktijken gemaakt om kansen te identificeren om de duurzaamheidsprestaties te verbeteren. “We willen verder gaan dan specifieke programma’s – zoals het elimineren van plastic voor eenmalig gebruik aan boord – en de mentaliteit van onze leveranciers veranderen waarbij bij elke aankoopbeslissing rekening wordt gehouden met het milieu en het welzijn van de werknemers.”

© foto’s MSC Cruises

Klik hier voor meer nieuws