Havila-vloot eindelijk compleet

Havila Polaris en Havila Pollux zijn op weg naar Noorwegen waar ze later deze maand in de vaart komen tussen Bergen en Kirkenes. De twee kustcruiseschepen werden afgelopen week tijdens een officiële ceremonie op de scheepswerf Tersan in Turkije overgedragen aan Havila Voyages. “Een mijlpaal voor de rederij”, zegt CEO Bent Martini. Door de sancties tegen Russische bedrijven had de oplevering van deze twee schepen heel wat aarde aan de dijk.

“We hebben nu ons doel bereikt na een proces dat veel tijd, middelen en doorzettingsvermogen vergde. Het heeft met name veel geduld geëist van de Noorse autoriteiten, met wie we een overeenkomst hebben om te opereren, onze klanten, kustgemeenschappen, onze partners en alle medewerkers”, zegt CEO Bent Martini. “We bleven vol vertrouwen dat we dit moment zouden halen, ook al kwamen we elke keer weer nieuwe uitdagingen tegen. Het is een mijlpaal voor de rederij dat we eindelijk beschikken over onze eigen prachtige en state-of-the-art kustrouteschepen met ruime hutten en een hoog comfortniveau voor iedereen.”

Havila Polaris zal naar verwachting op 17 augustus starten vanuit Bergen. Havila Polaris Pollux volgt dezelfde route en start op 23 augustus haar afvaarten. “Afhankelijk van de weersomstandigheden die we tegenkomen op onze weg naar huis, zal het 10 tot 12 dagen duren om de schepen naar Noorwegen te brengen. Dat betekent lange, drukke dagen om de schepen voor te bereiden en de laatste hand te leggen voordat we de eerste gasten aan boord kunnen verwelkomen op de Havila Polaris en Havila Pollux”, zegt Martini.

De bouw van de schepen werd gefinancierd door een Russische kredietinstelling. Door de boycot tegen Russische ondernemingen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne kon Havila deze schepen niet betalen en in ontvangst nemen. Martini: “We hebben oplossingen gezocht bij verschillende autoriteiten en instellingen om een juridische oplossing te vinden voor de uitdagingen waarmee we op 24 februari 2022 werden geconfronteerd. Er zijn aanzienlijke middelen ingezet voor juridische bijstand en we hebben een proces doorgemaakt dat uniek is op wereldschaal. De vier kustrouteschepen vertegenwoordigen een aanzienlijke waarde en we wilden een financieringspartner vinden die ons de volledige eigendom van onze schepen zou geven. We zijn nu eigenaar van al onze schepen en daarmee zijn we geslaagd in ons herfinancieringsproces.”

Positieve feedback

De twee bestaande schepen van Havila Voyages op de kustroute, Havila Capella en Havila Castor, hebben intussen positieve feedback gekregen met een klanttevredenheidsscore van momenteel bijna 80. “Dit zijn hele goede cijfers, want een score boven de 70 wordt beschouwd als wereldklasse. Het laat zien dat we een product leveren waar onze gasten tevreden over zijn. De positieve feedback heeft betrekking op de goede service, het comfort en een uniek foodconcept dat goed in de smaak valt”, aldus Martini.

Havila noemt haar vloot state-of-the-art en gebouwd voor de toekomst. Net als hun zusterschepen hebben de Havila Polaris en de Havila Pollux energiezuinige rompontwerpen die zijn gemaakt om de wisselende omstandigheden langs de Noorse kust aan te kunnen. De schepen zijn uitgerust met een batterijpakket van 6,1 megawattuur (MWh), waarmee ze tot wel 4 uur emissievrij kunnen varen. Dit betekent dat ze geruisloos en emissievrij het Unesco-werelderfgoedgebied Geirangerfjorden kunnen bezoeken. Dat is drie jaar voordat de eis van de autoriteiten voor emissievrije veerboten en cruiseschepen in fjorden die op de werelderfgoedlijst staan van kracht wordt.

Van gas over biogas naar waterstof en ammoniak

De voortstuwing van de schepen is een hybride oplossing, waarbij een combinatie van de 86-tons batterijpakketten en vloeibaar aardgas (LNG) voor de stroomvoorziening zorgt. De batterijpakketten kunnen worden opgeladen terwijl de schepen aangemeerd liggen, met behulp van schone Noorse stroom. Dit maakt de schepen van Havila Voyages de meest milieuvriendelijke schepen die ooit de historische kustroute tussen Bergen en Kirkenes hebben geëxploiteerd.

“Voor ons is het belangrijk om onze toewijding aan klimaat, milieu en duurzaamheid te bewijzen. Dit zijn geen loze woorden of een marketingstunt. Vanaf de eerste dag dat Havila Capella in dienst kwam, hebben we de vereisten in ons contract met het Noorse ministerie van Transport overtroffen”, legt Martini uit.

De schepen zijn ook ontworpen, gebouwd en voorbereid op emissievrije brandstofalternatieven zoals waterstof en ammoniak. Met de huidige technologie zal een geleidelijke toevoeging van biogas de CO2-uitstoot verder verminderen. “We hebben de mogelijkheid om vandaag CO2-neutraal te werken door biogas als brandstof te gebruiken in combinatie met de batterijpakketten. Het is een kwestie van beschikbaarheid en kosten. Nu we eindelijk een ingewikkelde herfinanciering hebben afgerond, kunnen we ons concentreren op het vinden van een oplossing voor de overstap naar biogas”, zegt Martini.

Naast de verminderde uitstoot, beschikken de vier vaartuigen over warmteterugwinning uit zee en koelwater om de schepen en het water aan boord op te warmen, evenals een voedselconcept met ingrediënten van lokale producenten. Het menu aan boord verandert tijdens de reis om de regio’s weer te geven waar de kustrouteschepen doorheen varen.

© foto’s Havila Voyages

Klik hier voor meer nieuws