Icon of the Seas wil elke generatie omverblazen

Een wereldwijde delegatie van toplui van Royal Caribbean International, touroperators en enkele mediavertegenwoordigers bezocht in het weekend Icon of the Seas op de Meyer Turku-werf in Finland. Het megaschip dat op 27 januari in de Caraïben in de vaart komt, bouwt verder op de faam van de rederij op het vlak van innovatie en benadrukt haar reputatie als het ultieme gezinscruiseproduct.

Volgens Jay Schneider, Chief Production Innovation Officer van Royal Caribbean is Icon of the Seas al 50 jaar in de maak. Het nieuwe vlaggenschip neemt elementen van alle vorige scheepsklasses over en verwerkt ze tot een nieuw geheel. “We hebben begrepen wat de gasten wensen en die opgenomen in het Icon-concept. Tijdens het ontwerpen zijn hierdoor tal van zaken toegevoegd en is het schip veel groter uitgevallen dan wat we oorspronkelijk voor ogen hadden.” Tegelijk kijkt de rederij ook naar de landresorts, want die zijn volgens Schneider de eerste concurrenten van Royal Caribbean.

Icon of the Seas is een combinatie van vijf adembenemende wow-ervaringen: de ongeëvenaarde waterbeleving, de adrenaline-pompende attracties, de ultieme familievakantie, het sensationele amusement en een zeer uitgebreid food & beverage-aanbod. Met zes recordbrekende waterbanen is Icon volgens de topman het enige cruiseschip met een echt waterpark en dé brand voor vakantiegangers die op zoek zijn naar ‘chills en thrills’.

Ultieme familievakantie

Icon of the Seas bouwt verder op de bestaande scheepsklasses, maar schuwt vernieuwing niet. Vijf van de acht buurten op het schip zijn nieuw: Thrill Island, Chill Island, Surfside, The Hidaway en AquaDome. Het schip telt meer dan 40 bars, restaurants en eetgelegenheden, waarvan er maar liefst 16 voor het eerst te vinden zijn op een Royal Caribbean-schip. De keuze aan accommodatie is al even gevarieerd, waarbij 83 procent van alle kajuiten en suites plaats bieden aan minstens drie personen. Dat is 16 procent meer dan op de vorige scheepsklasses en wijst erop hoezeer Icon of the Seas zich richt op gezinnen.

Wat tijdens de rondgang opviel is hoe de diverse buurten zijn opgebouwd als volwaardige entiteiten. Zo vinden gasten die luxe zoeken alle voorzieningen in de Suite Neighborhood, verspreid over vier dekken met uitgebreid zonnedek en het Coastal Kitchen-restaurant op twee niveaus dat uitkijkt op de AquaDome.

Thrillzoekers kunnen genieten van sensationele waterglijbanen, maar ook van eet- en drankgelegenheden in Thrill Island. Category 6 Waterpark bevat onder meer de hoogste vrije val-glijbaan op zee, de eerste open vrije val-glijbaan op zee, de eerste vlot-glijbaan voor gezinnen op zee het eerste racing duo op zee.

Dineren en uitgaan kan onder meer in Central Park die 20 procent meer groen en vooral meer hogere planten en bomen zal bevatten dan op de Oasis-klasse. Helemaal nieuw zijn de Lou’s Jazz ’n Blues en een walk-up champagne bar Bubbles. De Trellis Bar beschikt voortaan over een bar-menu terwijl Izumi Hibachi & Sushi verhuist naar Central Park, groter wordt en met Sushi in the Park ook een afhaalvenster bevat.

Gezinnen met jonge kinderen beleven een volwaardige vakantie in Surfside. Castaway Bay verhuisde van het hogerliggende zonnedek naar dek 7 – waar zich op de Oasis-klasse het AquaTheater bevond – en wordt omringd door ligstoelen zodat ouders van de zon kunnen genieten terwijl de kinderen zich uitleven op de waterattracties, het speelpark of de draaimolen met eigentijdse figuren. Ook bevat deze zone maar liefst vijf drank- en eetgelegenheden die specifiek zijn afgestemd op gezinnen met kleinere kinderen. Dat gaat van de snelle hap tot een restaurant dat de betere gezinsgerechten serveert of een bar met cocktails en mocktails.

AquaDome

Het AquaTheater is verplaatst naar het midden van het schip. “Een hele uitdaging”, zegt Nick Weir, SVP President of Entertainment. Voor de locatie moest veel meer dan voorheen rekening worden gehouden met de onderliggende dekken en dat vertaalt zich in de diepte van het wateroppervlak. Het bad is maar op één plaats in het midden 5,5 meter diep. Dat is precies de diepte die duikers nodig hebben om vanuit de Oculus op een hoogte van 21 meter in een sierduik het publiek te bekoren. Het water rond de oculus zal een gordijn vormen waarbij de toeschouwers de indruk krijgen dat de duiker ter plaatse blijft zweven. Verder zullen in de show ook skateboardstunts voorkomen.

Volgens Nick Weir is het spektakel in het AquaTheater doorheen de schepen van de Oasis-klasse geëvolueerd van een pure watershow tot een totaalspektakel rond extreme sporten. Dat zal ook op Icon weer het geval zijn met vier robotarmen en 270 graden videobeelden die doen denken aan de Quantum-klasse. Onze groep werd begeleid door Holly Hoffman die als architecte vier jaar gewerkt heeft aan het concept van het AquaDome. Het was voor haar dan ook even traantjes wegpinken toen ze tijdens de rondgang voor het eerst ‘haar’ alsnog onafgewerkte theater met licht en klank tot leven zag komen. 

Connectiviteit

Een ander opvallend gegeven is de connectiviteit tussen de diverse neighborhoods. Gasten wandelen  of glijden van de ene naar de andere buurt. Zo kunnen kinderen letterlijk de twee dekken tussen de Royal Promenade en Surfside via een glijbaan overbruggen. Op andere locaties liggen neighborhoods maar een trap of roltrap van elkaar verwijderd. Alle buurten zijn ook naar buiten opengetrokken. Zo genieten gasten bijvoorbeeld voor het eerst van zeezicht vanuit de Royal Promenade of Central Park.

Reizigers krijgen bij het inschepen op Icon of the Seas trouwens nog een extra wow-gevoel met The Pearl, een vijf dekken hoge sphere die de ‘piece de résistance’ van de Royal Promenade vormt. Ze moet een geheim blijven tot de lancering van het schip. Tijdens de rondgang kregen we uitdrukkelijk verbod foto’s of video’s te maken van de binnenzijde van The Sphere. We konden wel genieten van een korte demonstratie. Wat we kunnen verklappen is dat de binnenzijde van The Sphere is bekleed met meer dan 3.000 bewegende plaatjes als onderdeel van het klank- en lichtspektakel.

Icon of the Seas verlaat eind november de werf in Finland en maakt op weg naar Florida een stop in Cadiz waar nog meer bemanningsleden aan boord komen. Het schip zet vervolgens koers naar Miami waar het op 27 januari wordt gelanceerd. Toplui van de rederij houden alsnog de lippen stijf op elkaar wanneer we hen vragen of en wanneer Icon of the Seas in de Middellandse Zee zal varen. Na de vele ‘fuzz’ rond dit schip kunnen we dit alleen maar hopen.

Bekijk foto’s werfbezoek Icon of the Seas en renderings van de voorzieningen.

 

© foto’s ParezCruiseCommunications – renderings Royal Caribbean International

Klik hier voor meer nieuws