Explora I bezoekt voor het eerst de Benelux

Explora I bezocht deze week voor het eerst de Benelux. Het eerste schip van Explora Journeys werd dinsdag ontvangen in de haven van Rotterdam. Woensdag was Zeebrugge aan de beurt. In de marge van het bezoek kondigde Port of Antwerp-Bruges  aan dat cruiseschepen in Zeebrugge vanaf 2026 gebruik kunnen maken van walstroom.

Explora I verzorgde deze week een minitrip tussen Hamburg en Southampton. Explora Journeys maakte van die gelegenheid gebruik om enkele reisprofessionelen te laten kennismaken met het product. Daarnaast kregen een aantal reisagenten zowel in Rotterdam als in Zeebrugge de kans om het schip te bezoeken. Bekijk foto’s van de ‘first calls’.

Naar maritieme gewoonte wordt een nieuw cruiseschip op zijn eerste aanloop verwelkomd door het havenbestuur. Dat gebeurt tijdens een plaque & key-ceremonie. Onder leiding van Mai Elmer, Executive Director en Nick Hoogeweij, Executive Manager Cruise Port Rotterdam en vertegenwoordigers van de haven van Rotterdam kreeg kapitein Serena Melani figuurlijk de sleutels van de stad overhandigd.

Woensdag vond een gelijkaardige plechtigheid plaats in Zeebrugge. Daar werden in aanwezigheid van directieleden van de MSC Group Belgium, Port of Antwerp-Bruges en MSC Cruises geschenken uitgewisseld. De MSC Group is met haar containerschepen een vaste klant van de haven van Antwerpen, goed voor 32 aanlopen per week. De cruiseschepen zijn regelmatige klanten in Zeebrugge met Explora I als nieuwe blikvanger. Volgens Piet Vandenkerkhove, Manager Cruises Port of Antwerp-Bruges sluit dit luxeschip perfect aan bij het publiek dat de stad Brugge zoekt.

Op de ‘first call’ kondigde Piet Vandenkerkhove ook aan dat Zeebrugge binnenkort de aanbesteding uitschrijft voor de bouw van een walstroominstallatie. De bedoeling is tegen 2026 een eerste aanmeerplaats uit te rusten voor walstroom. Tegen 2028 volgt een tweede installatie en zullen in Zeebrugge gelijktijdig twee cruiseschepen hun motoren kunnen uitschakelen om aan te sluiten op het landnet. Ze zullen tijdens hun verblijf dan ook uitstoot- en geluidsvrij in de haven verblijven. Verder neemt het havenbestuur binnenkort en eerste elektrische bus in gebruik voor het vervoer van de passagiers tussen het schip en de cruiseterminal.

Nieuwe Europese lifestyle-brand

Explora I is het eerste in een reeks van zes schepen die Explora Journeys bij Fincantieri in Italië heeft besteld. Het schip biedt plaats aan 922 gasten die allen in een all-in formule verblijven in ‘Homes at Sea’ met balkon. Explora I beschikt over zes restaurants en twaalf bars en lounges. De grootste troef is ongetwijfeld de openheid naar de zee met talrijke buitendekken, zwembaden en mogelijkheden om in de open lucht te eten.

Explora Journeys profileert zich als een Europees luxemerk met elegante publieke ruimtes en een gastronomische keuken. Het neusje van de zalm is het Anthology-restaurant waar sterrenchefs een uitzonderlijk menu voorstellen. Mauro Uliassi, de wereldberoemde driesterrenchef en zijn rechterhand chef Michele Rocchi bijten de eerste zes maanden de spits af met een innovatieve en inventieve benadering van de Italiaanse keuken. Gasten betalen in Anthology een reservatierecht van 190 euro en een extra 75 euro voor wie aangepaste wijnen wenst bij het achtgangenmenu. Dat oogt duur, maar is nog altijd een stuk minder dan wat je voor het menu met deels dezelfde gerechten in het landrestaurant van Uliassi betaalt.

We hadden de voorbije dagen het genoegen tussen Hamburg en Zeebrugge te kunnen meevaren met Explora I. Dit weekend gaan we op de website en Facebook dieper in op het schip en de filosofie van Explora Journeys. Dat doen we met Sacha Rougier, Head of Itinerary and Shorex van de rederij. Bekijk hier alvast een uitgebreide fotoverzameling van de publieke ruimtes en suites.

© foto’s ParezCruiseCommunications

Klik hier voor meer nieuws