Rotterdam vanaf seizoen 2025 thuishaven twee Pinnacle-klasse Holland America Line-schepen

Het Europese seizoen 2025 van Holland America Line is geopend voor boeking. De cruisemaatschappij brengt Rotterdam en Nieuw Statendam naar de thuishaven Rotterdam voor circa 30 rondreizen. Dat Holland America Line Rotterdam opnieuw als thuishaven kiest, toont de toewijding van de cruisemaatschappij aan het Nederlandse erfgoed en de historische verbondenheid met de havenstad.

Onlangs vierde Holland America Line haar 150-jarig bestaan met festiviteiten aan boord van Rotterdam tijdens een overnachting in de gelijknamige stad. Hiermee werd het belang van de haven van Rotterdam voor de maatschappij onderstreept. De routes van de rondreizen vanuit Rotterdam variëren van zeven tot 42 dagen, inclusief een nieuwe legendarische ‘Arctic Circle Crossing’ naar Groenland, IJsland, Noorwegen en de Noordkaap. Andere cruises verkennen de Oostzee, de Britse Eilanden, de Canarische Eilanden, IJsland en Noorwegen. 

“Stad waar we zijn ontstaan”

“Voor Holland America Line is de terugkeer naar Rotterdam met twee schepen thuiskomen in de stad waar we zijn ontstaan. Het laat zien hoe toegewijd we zijn aan ons Nederlandse erfgoed en dat we alles wat de haven van Rotterdam voor ons merk betekent in ere houden”, aldus Nico Bleichrodt, vice-president international sales van Holland America Line. “Ons Europa 2025-seizoen draait om langere cruises, meer tijd in de haven en het aanbieden van de meest uiteenlopende routes, van vakanties van een week tot reizen die een maand in beslag nemen.”

Naast de haven van Rotterdam biedt Holland America Line vanuit negen verschillende steden cruises aan naar locaties in heel Europa. Met een toename van het aantal cruises van 10 dagen, meer afvaarten naar IJsland en een totaal van 62 overnachtingen of nachtelijke vertrekken in toonaangevende steden, verleidt Holland America Line reizigers om ondergedompeld te worden in de cultuur, geschiedenis en landschappen in de regio.

Van april tot november voegt Oosterdam zich bij Nieuw Statendam en Rotterdam voor een volledig seizoen in Europa met cruises in de Middellandse Zee, terwijl Zuiderdam de populaire 35-daagse ‘Voyage of the Vikings’ vaart. De haven-intensieve routes variëren van zeven tot 42 dagen en zijn ontworpen voor een echte ervaring op de bestemming. Cruises doorkruisen de hele regio en bezoeken de Oostzee, de Britse eilanden, de Canarische eilanden, de Franse en Spaanse Rivièra’s, Israël, de Middellandse Zee en Noord-Europa, inclusief IJsland, Groenland en Noorwegen.

Hoogtepunten Europees seizoen 2025

Holland America Line biedt tijdens het Europees seizoen 2025 inclusief herpositionering vertrekken aan vanuit tien steden waaronder Rotterdam en Amsterdam, Barcelona, Boston (Massachusetts), Civitavecchia (Rome) en Triëst (Venetië), Dover, Piraeus (Athene), Griekenland en Fort Lauderdale (Florida).

De grote nieuwigheid is de toevoeging van tien Nieuw Statendam-rondreizen van 14 tot 28 dagen vanuit Rotterdam. De Rotterdam zal 19, voornamelijk 7-daagse, rondreizen uitvoeren vanuit Rotterdam naar Noord-Europa. De Nieuw Statendam bezoekt de Canarische Eilanden op een 14-daagse ‘Canary Island Enchantment’ met vertrek op 20 april 2025 vanuit Rotterdam. Ze zal daarbij ook havens in Marokko, Madeira, Portugal en Engeland aandoen.

De schepen zullen overnachten op 11 bestemmingen: Alexandrië (Egypte), Barcelona, Haifa (Tel Aviv), Istanbul, Newhaven (Edinburgh), Reykjavík, Piraeus (Athene) en Rhodos, Stockholm, Triëst (Venetië) en Valletta. Op 32 bestemmingen vertrekt het schip pas tussen 22 uur en middernacht. Dat gebeurt onder meer in Ashdod (Jeruzalem) , Haifa (Tel Aviv), Dubrovnik en Korcula, Kotor, Reykjavík en Tallinn.

Noord-Europa

De Rotterdam keert in 2025 terug naar Noord-Europa vanuit de gelijknamige stad met voornamelijk weekcruises naar o.a. Noorwegen, Denemarken en de populaire Noorse fjorden. Nieuw zijn zevendaagse cruises tussen Rotterdam en Reykjavik naar Noorwegen en IJsland.

De Nieuw Statendam biedt 14-daagse Noord-Europese cruises aan naar de Oostzee, de Britse Eilanden, Noorwegen tot aan de Noordkaap en de noordelijke eilanden van Schotland en IJsland. Nieuw voor de Nieuw Statendam is een 28-daagse ‘Arctic Circle Crossing’-rondvaart. Deze Legendary Voyage vertrekt op 29 juni vanuit Rotterdam. De cruise doet 15 havens aan in Groenland, IJsland, Noorwegen, Schotland en Engeland, steekt de poolcirkel over naar de Noordkaap en verzorgt schilderachtige cruises door de fjorden van IJsland. Op het programma staan eveneens vier maiden calls in Groenland: Ittoqqortoormiit, Sisimiut, Ilulissat en Nuuk.

Middellandse Zee en trans-Atlantisch

Oosterdam vaart het hele Europese seizoen van 2025 in de Middellandse Zee vanuit vier thuishavens: Piraeus (Athene), Barcelona, Civitavecchia (Rome) en Triëst (Venetië). De routes variëren van zeven tot veertien dagen en bestrijken het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied, waaronder Albanië, Kroatië, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, Malta, Montenegro, Spanje, Tunesië en Turkije. Nieuw Statendam verzorgt 14-daagse cruises tussen Barcelona, Civitavecchia (Rome) en Piraeus (Athene) alsook een rondreis vanuit Piraeus. De routes volgen de oostelijke Middellandse Zee en bezoeken Italië, Egypte, Turkije, Kroatië, Malta, Montenegro en Griekenland.

In het trans-Atlantisch aanbod keert de populaire ‘Voyage of the Vikings’ in 2025 terug aan boord van de Zuiderdam. Het 35-daagse avontuur vertrekt op 19 juli, maakt een rondreis vanuit Boston en doet havens aan in Maine, Canada, Groenland, IJsland, Nederland, Ierland, Noord-Ierland en Noorwegen. Het vaarschema wordt ook aangeboden in delen van 17 en 18 dagen van Boston naar Rotterdam of van Rotterdam naar Boston.

Voor een beperkte tijd, wanneer gasten een Europa-cruise voor 2025 boeken met het ‘Have It All’-premiumpakket, zijn de standaardpakketvoorzieningen van excursies, specialiteitenrestaurants, een Signature Beverage-pakket en Surf Wi-Fi inbegrepen – plus het extra voordeel van vooruitbetaalde fooiengelden, samen met gratis upgrade naar het Elite Drankenpakket en Premium Wi-Fi.

© foto’s Holland America Line

Klik hier voor meer nieuws