Meyer Werft: structurele reorganisatie en nieuwe groeps-CEO

De afgelopen 228 jaar heeft de Meyer Group zich ontwikkeld van een lokale tot een mondiale speler in de gespecialiseerde scheepsbouw. Deze groei en ontwikkeling was gebaseerd op het initiatief en de vindingrijkheid van generaties scheepsbouwers en de familie Meyer. Keer op keer heeft het bedrijf zichzelf opnieuw moeten uitvinden om zich aan te passen aan fundamentele veranderingen in de zakelijke omgeving. Ook vandaag wordt de groep geconfronteerd met nieuwe uitdagingen die zij zal aanpakken door het initiëren van ‘The New Meyer Way’, een structurele reorganisatie die het bedrijf in staat zal stellen oude zakelijke kansen te versterken en nieuwe te creëren.

Als onderdeel van dit initiatief kondigt de werf aan dat Bernd Eikens het executive team van Meyer Group in december zal versterken als Group CEO. Bernd heeft 25 jaar in verschillende managementfuncties voor het Finse houtverwerkend bedrijf UPM-Kymmene gewerkt. Zijn internationale carrière omvat posities in de VS, China, Duitsland en Finland. Recentelijk leidde hij de succesvolle implementatie van een pulpfabriekproject in Uruguay met een investeringsvolume van 3,5 miljard dollar. Bernd is sinds 2019 lid van de adviesraad van Meyer Turku en heeft in deze functie kennis gemaakt met de scheepsbouwindustrie in het algemeen en de Meyer Group in het bijzonder.

Bernard Meyer: “Bernd Eikens past perfect bij onze Meyer Group en combineert internationale leiderschapservaring met een sterke achtergrond in operations en projectmanagement. Daarnaast is het een groot voordeel dat hij managementervaring heeft in zowel Duitsland als Finland. We kijken ernaar uit om ons managementteam te versterken met Bernd, wiens ervaring bij een grote, multinationale onderneming nieuwe impulsen zal geven aan onze activiteiten op de scheepswerven en de algemene ontwikkeling van de Meyer Group.”

Bernd Eikens: “Ik kijk er erg naar uit om deel uit te maken van de Meyer Group. De scheepswerven liggen mij nauw aan het hart en ik ben er zeker van dat mijn ervaring een waardevolle aanwinst kan zijn voor de Meyer Group en de New Meyer Way. Als onderdeel van mijn bestuurswerk voor Meyer Group ben ik vertrouwd geraakt met de problemen van de scheepsbouw in Europa en ik vertrouw erop dat we een sterk team zullen vormen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.”

Herstructurering

Om rekening te houden met de toenemende complexiteit van het zakelijke klimaat, zal de Meyer Group zijn kernleiderschapsteam herstructureren. Er wordt een raad van bestuur aangesteld die alle activiteiten en ontwikkelingen binnen de Meyer Group zal aansturen. Dankzij dit bredere management kan de groep haar kernactiviteiten versterken en nieuwe zakelijke kansen verder ontwikkelen.

Bernd Eikens zal als CEO van de groep verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde activiteiten in de scheepsbouw en de Meyer Werft-scheepswerf in Papenburg. Tim Meyer wordt benoemd tot familiespreker, die het bedrijf vertegenwoordigt richting scheepsbouwklanten en belanghebbenden. Daarnaast zal hij doorgaan als CEO van Meyer Turku Oy, een functie die hij sinds 2020 bekleedt. Thomas Weigend wordt benoemd tot Chief Sales Officer en zal leiding geven aan de holistische klantinterface en cross-yard capaciteitsplanning en de nieuwe zakelijke mogelijkheden voor Meyer Floating Solutions en Meyer RE ontwikkelen. Jan Meyer zal toezicht houden op de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsactiviteiten rond de Neptun Werft, inclusief de nieuwe Offshore Wind Business, en zal als Chief Business Innovation Officer toezicht houden op de technologische ontwikkeling. De verwachting is dat de nieuwe bedrijfsgebieden substantieel zullen groeien. Na 50 jaar in de bedrijfsactiviteiten zal Bernard Meyer, die net 75 is geworden, zich in de adviesraad van de Meyer Group concentreren op niet-operationele onderwerpen.

Jan Meyer: “Deze structuur is een engagement van de familie Meyer om ons bedrijf verder te ontwikkelen en te diversifiëren. Tegelijkertijd houdt ze rekening met de toenemende complexiteit van onze producten en maritieme uitmuntendheid. Voor de scheepsbouwactiviteiten zullen we synergieën tussen onze werven benutten en de samenwerking tussen hen verder versterken. Bovendien zullen de operationele prestaties op elke scheepswerf worden versterkt, ondersteund door onze knowhow en de bestaande professionaliteit van onze medewerkers op elke locatie.”

© foto’s Meyer Werft

Klik hier voor meer nieuws