Costa Cruises op het spoor van de maffia in Palermo

Gasten die elke donderdag aan boord van de Costa Smeralda in Palermo aankomen, kunnen de stad op een werkelijk unieke manier verkennen door deel te nemen aan de ‘Palermo No Mafia Tour’, een wandeltocht door het historische stadscentrum op zoek naar de symbolische plaatsen van burgerlijk verzet tegen de maffia en de strijd tegen afpersing. De tour wordt georganiseerd door Addiopizzo Travel, een sociale coöperatie en touroperator opgericht door de Addiopizzo-beweging, die ethisch toerisme aanbiedt om nee te zeggen tegen de maffia.

In lijn met de principes van haar ‘Manifest voor op waarde gebaseerd, duurzaam en inclusief toerisme’, heeft Costa Cruises gekozen voor een ethische en verantwoorde walervaring voor haar gasten in Palermo. De drie uur durende wandeltocht wil een eye-openende ervaring zijn om een ander gezicht te ontdekken van Palermo, een stad die in opstand komt tegen de maffia. Lokale gidsen verdiepen de kennis van de gasten in de beruchte Siciliaanse maffia en laten hen meer te weten komen over de anti-maffiabeweging, voorbij de clichés en de Godfather-mythes.

De route van de ‘Palermo No Mafia Tour’ slingert door de straten van het historische centrum en laat een nieuw beeld van de stad zien. Na ontvangst in de haven starten de gasten de rondleiding vanuit het Teatro Massimo, een plek die voor velen verbonden is met de beelden uit de film ‘The Godfather’. Vervolgens bereiken ze de Muur van Legaliteit, een muurschildering van meer dan 60 meter hoog, die de gezichten afbeeldt van degenen die zijn gevallen in de strijd tegen de maffia, zoals Paolo Borsellino, Giovanni Falcone en Peppino Impastato, maar ook persoonlijkheden uit de Siciliaanse literatuur en cultuur zoals Andrea Cammilleri, Leonardo Sciascia en Letizia Battaglia, die altijd in de frontlinie hebben gestaan ​​in de strijd voor legaliteit.

De tour gaat vervolgens verder naar Piazza Beati Paoli om te vertellen over de legendarische maar ongegronde link tussen de sekte van Luigi Natoli’s roman ‘I Beati Paoli’ en de ‘Cosa Nostra’, die door de beroemde en pittoreske Mercato del Capo gaat. De volgende stop in de tour zijn Piazza della Memoria, met zijn gedenkteken gewijd aan de magistraten die door de maffia achter het tribunaal zijn vermoord, en de kathedraal waar de kwestie van de relaties tussen de maffia en de kerk en de anti-maffia-verbintenis zal worden besproken. De deelnemers bereiken vervolgens het stadhuis, jarenlang een symbool van de unie tussen maffia en politiek, maar dat ook het seizoen van de ‘Palermo Lente’ beleefde.

Neen tegen de afpersing

De rondleiding omvat ook een pauze aan een van de winkels met het logo van de ‘Pago chi non paga’-campagne. Dit zijn winkels die nee hebben gezegd tegen afpersing en publiekelijk hebben verklaard dat ze niet langer beschermingsgeld willen betalen. Op deze manier kunnen de gasten van de Costa Smeralda niet alleen bijdragen aan verandering door een circuit van ethische en pizzo-vrije economie te ondersteunen, maar ook het Addiopizzo-netwerk van handelaars en hun verhalen leren kennen.

Het Addiopizzo Comité is een antimaffiabeweging die in 2004 werd opgericht door een groep jongeren rond de slogan: ‘een volk dat ‘pizzo’ (beschermingsgeld) betaalt, is een volk zonder waardigheid’. Het comité werkt van onderaf via de strategie van ‘kritische consumptie’, waarbij burgers en toeristen worden aangemoedigd om handelaars die niet toegeven aan afpersingseisen en zich openlijk hebben uitgesproken tegen pesterijen door de maffia, te ondersteunen bij hun aankopen en slachtoffers van afpersing en woeker te helpen.

Tot 14 maart 2024 zal de door LNG-aangedreven Costa Smeralda elke donderdag Palermo aandoen als onderdeel van een weekcruise in het westelijke Middellandse Zeegebied die Civitavecchia (Rome), Savona, Marseille, Barcelona en Palma de Mallorca omvat. Vanaf 23 maart 2024 tot eind volgend jaar zal de Costa Toscana, het zusterschip van de Costa Smeralda, wekelijks Palermo aandoen.

De ‘Palermo No Mafia Tours’ kunnen door gasten vóór het vertrek van de cruise worden geboekt via het speciale gedeelte van MyCosta.com, de website van Costa waarmee ze hun vakantie kunnen aanpassen, of direct aan boord van het schip.

© foto Costa Cruises en Pixabay

Klik hier voor meer nieuws